Nyheter

Roundhill lanserar Wall Street Bets fond

Publicerad

den

Den tematiska ETF-specialisten Roundhill lanserar en ETF som riktar sig till meme-aktier, så kallade Wall Street Bets. Dessa aktier är de som är populära på anslagstavlor som Reddit – av goda eller dåliga skäl. De blev kända efter GameStop-sagan 2020.

Roundhill MEME ETF (MEME) identifierar meme-aktier med hjälp av två variabler: Utlånade aktier och buzz i sociala medier. Utlånade aktier mäter hur blankad en aktie är. Medan social media buzz mäter hur ofta och intensivt något diskuteras på Twitter, Reddit, Discord. Solactive kommer att tillhandahålla indexet.

Medan höga nivåer av blankning ofta tas som en signal om att en aktie bör undvikas, tas det för meme-aktier som ett tecken på att en ”short squeeze” – vilket är där blankarna tvingas köpa tillbaka aktierna de sålt – kan vara nära förestående. Short squeeze kan kraftigt och snabbt driva upp aktiekurserna. Av den anledningen kan Wall Street Bets vara väldigt lönsamt för den som hamnar rätt.

MEME investerar i 25 amerikanska aktier som kommer att vägas lika. Den kommer att balansera om två gånger i veckan, vilket gör den till en av de mest frekvent ombalanserade indexföljande ETFerna i världen. Den årliga förvaltningskostnaden ligger på 0,69 procent.

Det finns mycket att säga om denna fond. Ombalansering två gånger i veckan kommer att skapa enorma omsättnings- och transaktionskostnader. En hög portföljomsättning är vanligen starkt förknippad med underprestation. Meme-aktier är också sporadiska och oförutsägbara; det finns ingen bra anledning att tro att detta tillvägagångssätt kan indexeras. Dessutom tar fonden ut en avgift på 0,69 % för något som många investerare känner att de bara kan göra själva.

Handla MEME ETF

Roundhill MEME ETF (MEME) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i MEME ETF.

Även AvaTrade erbjuder handel med Roundhill MEME ETF (MEME) i form av CFDer. Till AvaTrade.

Även IG erbjuder emellertid handel i Roundhill MEME ETF (MEME). Till IGs ETF Screener.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version