Följ oss

Nyheter

Procures rymd-ETF når Europa

Publicerad

den

Procures rymd-ETF, Procure Space UCITS ETF (YODA) är den första rymd-ETF som noteras i Europa, vilket görs i samarbete med white label plattformen HANetf. YODA spårar S-Network Space-index som erbjuder exponering för över 30 företag inom rymdindustrin.

Procures rymd-ETF, Procure Space UCITS ETF (YODA) är den första rymd-ETF som noteras i Europa, vilket görs i samarbete med white label plattformen HANetf. YODA spårar S-Network Space-index som erbjuder exponering för över 30 företag inom rymdindustrin. Denna börshandlade fond är en spegel av den i USA noterade Procure Space ETF (UFO) som lanserades i november 2019.

Även om detta är den första ETF som spårar ett rymdtema i Europa, finns det redan fem sådana ETF:er listade i USA eller Kanada med sammanlagt 785 miljoner USD under förvaltning (AUM). Amerikanska aktier utgör över två tredjedelar av fondinnehaven. På sektornivå sprids exponeringen till stor del över kommunikationstjänster, industri och informationsteknik.

De som är känsliga för ESG-problem bör notera att fonden exponerar 20% för företag som bedriver militärkontrakt och 15% exponering för dem som är involverade i tillverkning eller försäljning av kontroversiella vapen.

Innovationstakten inom det europeiska ETF-segmentet har varit imponerande de senaste två åren, med mindre aktörer som presenterar nischade ETFer och högt specialiserade temastrategier. Även om konkurrensen i detta utrymme har ökat växer aptiten för sådana produkter snabbt bland europeiska investerare. Studier visar att 38% av de undersökta ETF-emittenterna i Europa tror att tematiska ETF er kommer att uppleva en betydande efterfrågan under de kommande 12 till 24 månaderna.

Flera kapitalförvaltare nämnde att investerarnas aptit på tematiska produkter troligen inte kommer att försvinna inom en snar framtid, eftersom de blir mer bekväma med att använda tematiska ETF:er för diversifiering och för att uttrycka sina investeringsmål.

Lanseringen av Procures rymd-ETF YODA ger europeiska investerare tillgång till en annan sektor, vilket förväntas spela en viktig roll inom telekommunikation. Satellitsystem och teknik spelar en viktig roll för att stödja utvecklingen av IoT-sektorn och de blir allestädes närvarande i vårt dagliga liv.

Medan Cathie Woods Ark Invest ETF:er får mest uppmärksamhet, var Procure först på marknaden och hade ett gott grepp om utrymmet. En del anser att dessa rymd-ETF: er kanske är lite tidiga, vilket betyder att det kanske inte finns tillräckligt med rena spelnamn ännu men att vara först ut är vanligtvis en stor fördel på ETF-marknaden.

Handla YODA

Procure Space UCITS ETF (YODA) kommer att handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Den börjar handlas på London Stock Exchange, och om ett par veckor kommer den även att finnas tillgänglig på Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *