Nyheter

Problem fortsätter att hoppa sig på den turkiska aktiemarknaden

Publicerad

den

IShares MSCI Turkey ETF (NasdaqGM: TUR) har varit en av årets mest kontroversiella och flyktiga tillväxtmarknader för enskilda länder. Problem fortsätter att hoppa sig på den turkiska aktiemarknaden.

Medan dess lägsta nivåer tack vare i stor utsträckning till en fjärde kvartalet vinst på 21,53%, är endast amerikanska börsnoterade ETF dedikerade till turkiska aktier fortfarande ner mer än 43% på årsbasis. TURs fjärde kvartalsresultat är imponerande, men det betyder inte att allt är helt klart för turkiska aktier.

En djupt diskonterad nyemission

”Landets femte största långivare av tillgångar, Akbank, har lanserat en djupt diskonterad nyemission för att öka balansräkningen”, rapporterar Reuters. ”En pågående ekonomisk avmattning gör det ett klokt drag. En cocktail av stigande osäkra fordringar, högre finansieringskostnader och skuldmatchningar innebär att långivare möter mer ekonomisk smärta under det kommande året. ”

TUR, som handlas 47% under sin 52 veckors höga, fördelar 26,53% av sin vikt till finansiella tjänster, fondens största branschvikt. Akbank är TUR: s fjärde största innehav i en vikt av 7,40%.

Turkiets centralbank har till och med höjde räntorna 6,25 procentenheter för att bekämpa den stigande inflationen och stödja den försvagande liravalutan. Den turkiska regeringen har också genomfört ett nytt ekonomiskt program med lägre tillväxtmål som ett svar på den nuvarande marknadsmiljön.

20 turkiska banker har nedgraderats

”Fitch Ratings har nedgraderat de 20 turkiska bankerna och deras dotterbolag till de långfristiga utländska valutautgivarnas standardbetyg (LTFC IDR). Byrån har också nedgraderat Viability Ratings (VR) för 12 banker, säger Fitch Ratings i en ny kommentar.

I en utmanande miljö är turkiska banker lönsamma.”Trots den ekonomiska och marknadsmässiga turbulensen som slog upp Turkiet tidigare i år har bankernas lönsamhet mest hållit upp,” enligt Reuters. ”Avkastning på eget kapital i Akbank, Yapi Kredi, som ägs av Italiens UniCredit, och Garanti, som ägs av Spaniens BBVA, är i genomsnitt cirka 15 procent. Men situationen kommer sannolikt att försämras. ”

Garanti är TURs största innehav med en vikt på nästan 9%. Uppgifterna tyder på att turkiska banker är billiga, men det garanterar inte betydande uppvärdering på kort sikt.

”Efter prisnedgångar mellan 22 procent och 41 procent i år handlas aktier i Akbank, Garanti och Yapi Kredi under deras beräknade materiella bokförda värde, enligt Refinitiv data. Överflödigt ser det ut att det är för lågt för banker som gör dubbelsiffriga avkastningar. Men, som Akbanks företrädesemission tyder på, är investerarnas bekymmer förmodligen motiverade, ”enligt Reuters.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version