Följ oss

Nyheter

Polsk ETF straffas hårt av den ryska oron

Publicerad

den

Polsk ETF straffas hårt av den ryska oron

Ett par börshandlade fonder som har drabbats hårt av den senaste tidens ryska utspel, till exempel Market Vectors Russia ETF (NYSEArca: RSX) och iShares MSCI Russia Capped ETF (NYSEArca: ERU) vilket har märkts ordentligt i finansiell press.

Vi har emellertid tittat på en angränsande region där en polsk ETF straffas hårt av den ryska oron. Efter den ryska invasionen i Ukraina har det lagts en vår filt över den polska aktiemarknaden.

Även om kursutvecklingen inte har varit lika illa som för deras ryska motsvarigheter så har iShares MSCI Poland Capped ETF (NYSEArca: EPOL) och Market Vectors Poland ETF (NYSEArca: PLND) båda handlats i en fallande trend den senaste månaden. Det finns de som anser att den fallande trenden kan innebära ett köpläge för de börshandlade fonder som fokuserar på den polska aktiemarknaden. Polen har fram till nyligen varit bland de starkaste tillväxtekonomierna i Europa.

Analysföretaget Capital Economics anser att återhämtningen av euroområdets ekonomi kommer att ha en betydande och positiv effekt på den polska ekonomin då landets största handelspartners finns i denna geografiska region.

Analysföretaget anser också att den godartade inflationen och potentialen för en förbättrad arbetsmarknad kan komma att fungera som positiva katalysatorer för Polen. Den hausseartade synen på Polen, ett land som konstfullt undvek den globala finanskrisen, innehas av många andra investerare också.

Polen tävlar framgångsrikt inom outsourcing

Polen tävlar framgångsrikt inom outsourcing av konsumentrelaterade och finansiella tjänster med länder som Indien tack vare landets välutbildade arbetskraft. På lång sikt räknar vi med Polen kan dra nytta av processen för omlokalisering av fabriker från Västeuropa till Östeuropa. Dessa långsiktiga trender kan leda till att det skapas nya arbetstillfällen och leda till en stark inhemsk efterfrågan, vilket i sin tur ökar den ekonomiska tillväxten.

PLND har större tilldelning till konsumentrelaterade aktier som stapelvaror vilka står för 11 procent av denna börshandlade fonds vikt , enligt uppgifter från Market Vectors.

Även om inflationen är låg i Polen, pekar Forward Rate-avtal på en kvarts punkt höjning av styrräntorna inom det närmaste året, och vissa aktörer förväntar sig räntehöjningar så snart som det tredje kvartalet 2014. De polska hushållen har ökat sitt sparande sedan mitten av 2012 och landet är positionerat att kunna möta eventuella kommande räntehöjningar, givet att sysselsättningsgraden ökar.

iShares MSCI Poland Capped ETF

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.