Följ oss

Nyheter

Politisk risk fortsätter pressa Grekland

Publicerad

den

Politisk risk fortsätter pressa Grekland

Politisk risk fortsätter pressa Grekland. Trots den senaste tidens breda uppgångar på Europas börser så laggar fortfarande den grekiska aktiemarknaden, och således även de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen på Athens börs. Den grekiska aktiemarknaden uppvisar nu en volatilitet som kan komma att sätta Greklands medlemskap i den europeiska unionen i farozonen.

Global X FTSE Grekland 20 ETF (NYSEArca: GREK) backade med 1,3 procent i torsdags. GREK har backat med 28,5 procent year-to-date. Samtidigt har Vanguard FTSE Europe ETF (NYSEArca: VGK), USA:s största börshandlade Europa ETF, fallit med 6,2 procent year-to-date.

Greklands minister för administrativa reformer, Kyriakos Mitsotakis, varnar för att landets premiärminister, Antonis Samaras har fram till februari på sig för att samla en supermajoritet i det nationella parlamentet. Han kan då komma att välja en ny president eller så kan anti-bailout oppositionspartiet Syriza tvinga fram ett nyval

Fördelarna med medlemskap?

Om Syriza vinner tillräckligt stöd, kommer landet återigen diskutera fördelarna med ett medlemskap i den europeiska monetära unionen. Hittills har Grekland fastnat med ekonomiska reformer och accepterat de stränga villkor, eller åtstramningsåtgärder, som är kopplade till en kredit. Mitsotakis anser emellertid att 40 procent av företagsledarna i Syriza inte skulle ha något emot att Grekland lämnar euron.

I praktiken innebär detta att det kommer att förekomma en betydande osäkerhet gällande Grekland och landets medlemskap i den europeiska unionen fram till februari. Det innebär också en ökad volatilitet som en följd av rädslan för nyval och att ett eventuellt sådant skall komma att vinnas av oppositionspartiet Syriza.

Samtidigt har de grekiska statsobligationerna rasat, med räntorna på landets 10-åriga obligationer noterar en ränta på över åtta procent De grekiska obligationsräntorna har ökat men de är fortfarande lägre än årets topp, 9,33 procent, som vi såg den 17 januari i år. De stigande räntorna betyder emellertid att värdet på de grekiska statsobligationerna har fallit med 8,4 procent under den senaste månaden, mer än några andra statsobligationer, inte ens Venezuela eller Ryssland kommer i närheten av dessa siffror.
De högre räntorna sätter press på regeringens förmåga att finansiera sig själv, och kan eventuellt leda till ännu en grekisk finanskris.

Om de grekiska politikerna inte visar att de menar allvar med sitt engagemang för reformer kommer statsobligationsräntorna att vara fortsatt höga vilket alla inblandade bör ha förståelse för.

Under den senaste månaden, har de grekiska aktierna fallit med 16 procent vilket gör Atenbörsen till en av de sämsta börserna totalt. GREK har emellertid klarat sig bättre, denna ETF har ”endast” backat med 12,6 procent under samma period.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.