Nyheter

Oljebolagen är billiga, men hur länge till?

Publicerad

den

Oljebolagen är billiga, men hur länge till? Det är nog få människor som tror att aktiekurserna för oljebolagen kan fortsätta handlas till dagens låga nivåer. Visst kommer de att vara billiga på kort sikt, men över tiden kan det vara värt att titta närmare på dem. Nedan har vi listat en del faktorer som kan komma att ha en påverkan på en eventuell omvärdering av oljebolagen.

Vi har fått frågan av flera läsare om vi tror att oljepriset kommer att vända upp till 75 USD per fat igen innan året är slut. Det tror vi inte, och anledningen är ganska enkel, dagens oljepris är vad som krävs för att ytterligare, icke-OPEC produktion skall komma ut på marknaden. I löpande priser, med ett oljepris på 46 USD per fat så finns det inga ekonomiska incitament för att skapa en ytterligare produktion.

Prospektering och produktion

När det gäller prospektering och produktion så finns det så gott som inga företag som har en positiv avkastning på sitt kapital mätt i löpande priser, inte de superstora företagen, inte de små juniorföretagen och förmodligen inte ens de stora statliga olje- och gasproducenterna. Det gör att aktiekurserna på oljeföretagen är lägre än vad de varit på mer än 20 år.

En stor del av pessimism kring oljepriset bygger på starka produktionsflöden från amerikanska skifferproducenter, men det är att förenkla det hela. De data vi ser är enskilda, och resultatet från företag som har tillgång till den bästa utrustningen och den bästa personalen som borrar efter olja på de bästa möjliga fälten. Av den anledningen kan det vara värt att titta på oljebolagen då den nuvarande marknaden representerar ett historiskt köptillfälle. Vi är inte ensamma om detta, Invesco Energy Fund är en fond som just nu är aktiv på köpsidan, och köper aktier i företag som dess förvaltare tror att kommer att kunna skapa värden åt sina aktieägare på två till tre års sikt.

4,68 procent av kapitalvikten i Invesco Energy Fund

Ett av de företag som dessa förvaltare tittar på är Devon Energy Corp, ett bolag som har 4,68 procent av kapitalvikten i Invesco Energy Fund. De anser att denna aktie är kraftigt översåld. Devon Energy är en stor oberoende prospekterings- och produktionsbolag som har sett över sin produktionsportfölj. Nu har ledningen för detta oljebolag valt att fokusera på hög tillväxt och växande tillgångar, till exempel inklusive Eagle Ford och Permianformationerna. Devon Energy har en hög kvalité på sina tillgångar, och bolagets resultat kommer att förbättras som en följd av detta samtidigt som kostnaderna kommer att minska. Utvecklingen av tillgångarna i Eagle Ford och Permianformationerna överstiger förväntningarna.

På grund av ökad återvinningar, borrning och färdigställande kostnadseffektivitetsplaner och räknar Devon att kunna redovisa samma produktion för räkenskapsåret 2016 jämfört med året innan – med höga marginaler, en tillväxt inom oljeproduktionen medan gasen minskar. Detta till budgeterade kostnader som är 45 procent lägre än tidigare. Samtidigt förfogar Devon över en likviditet på 4,7 miljarder dollar, varav 3 miljarder i form av outnyttjade krediter. Ledningen för Devon fokusera på att bibehålla den starka balansräkningen, och öka produktionen när oljepriset förbättras. Det gör att avkastningen på sysselsatt kapital kommer att öka och det motiverar en ökad aktivitet.

Översålda kvalitetsbolag

Devon är bara ett exempel på översålda kvalitetsbolag inom oljesektorn som drivs av en stark ledning. Att hitta värden innebär att ha ett långsiktigt perspektiv. Att undvika att investera för de kommande veckorna och istället se på en investeringsmöjlighet över längre sikt, två tre år.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version