Följ oss

Nyheter

Oljan över 60 USD, första gången under 2015

Publicerad

den

Oljan över 60 USD, första gången under 2015

Oljan handlades på den högsta nivån för året i fredags när Brent Crude kom att handlas över 60 USD per fat, en direkt följd av att Eurozonens ekonomiska tillväxt översteg analytikernas förväntningar, och att fler och fler oljehandlare prisar in ännu en minskning av de amerikanska borriggarna. Oljan över 60 USD, första gången under 2015.

Många oljehandlare spekulerar också i att de fallande prospekteringsbudgetarna hos oljeföretagen kommer att leda till att en stor del av den överskottsoljan som finns på marknaden kommer sugas upp av en efterfrågan eftersom utbudet minskar. Många analytiker tror att det finns ett globalt överutbud på nästan två miljoner fat råolja per dag. Dessa analytiker säger att det är litet som förändrats i grunden och att det därför är svårt att förklara det oljerally som vi sett de senaste veckorna.

Ändå fortsätter oljepriset uppåt. Brent steg med mer än tre procent i fredags, upp med cirka sex procent under veckan som gick och nästan sexton procent på en månad. Priserna steg dessutom på grund av att frontmånadskontrakten rullades med ett premium.

Priset på Brent har kollapsat, det har rasat från 115 USD per fat i juni 2014, till den lägsta nivån på sex år, 46 USD per fat i slutet av januari, bland annat som en följd av oro för ett globalt överutbud. I fredags kom emellertid BNP-siffror från EUs största medlemsland, Tyskland, som visade att landets ekonomiska tillväxttakt under det fjärde kvartalet 2014 låg på 0,7 procent, dubbelt så högt som förväntat vilket fick handlarna att spekulera i att det kommer att krävas mer olja i framtiden.

Andra sade att marknaden räknar på ytterligare en nedgång i användandet av de amerikanska oljeriggarna. Under förra veckan sjönk denna siffra till den lägsta nivån på tre år.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.