Nyheter

Ökat intresse för alternativa tillgångsslag och aktier, visar ny studie från Allianz GI

Publicerad

den

Ökat intresse för alternativa tillgångsslag och aktier, visar ny studie från Allianz GI. Ränterisken vid fixed income-investeringar driver investerarna till att öka exponeringen mot aktier och alternativa tillgångsslag under 2014

Den senaste upplagan av Allianz Global Investors studie Risk Monitor visar att allt fler institutionella investerare planerar att låta aktier och alternativa tillgångsslag utgöra en större del av portföljerna under det kommande året. Detta väntas ske på bekostnad av bland annat statspapper i utvecklade ekonomier. Över 400 beslutsfattare vid finansiella institutioner världen över, inklusive Norden, deltog i studien.

30 procent av investerarna vill hålla en större del av sin portfölj i globala aktier

Rapporten visar att 30 procent av investerarna vill hålla en större del av sin portfölj i globala aktier, samtidigt som endast sex procent svarade att de ville minska denna andel. Vidare hamnade även aktier på tillväxtmarknader på köplistan hos en fjärdedel (25 procent) av de medverkande, medan endast åtta procent ville minska denna andel.

“Det har talats om ’den stora rotationen’ från fixed income till aktier under de senaste två åren. Tröghet och riskaversion har emellertid bidragit till att det har tagit ett tag för institutionerna att agera. I en lågräntemiljö är det viktigt att institutionella investerare omfördelar sina portföljer mot mer riskfyllda tillgångsslag, och det är uppmuntrande att denna studie åtminstone visar att de har för avsikt att göra detta. Vi är övertygade om att det mest riskfyllda man kan göra för tillfället är att inte ta något risk alls”, säger Elizabeth Corley, Global VD på Allianz Global Investors.

Alternativa investeringar blir allt populärare, men bra verktyg för att mäta risk saknas

Studien visar även att institutionella investerares exponering mot alternativa tillgångsslag förväntas öka under det kommande året. 62 procent svarade att de ser alternativa investeringar som ett lämpligt substitut till obligationer och/eller aktier. Vidare svarade nära hälften att de tror att alternativa tillgångsslag hjälper investerare att skydda sig mot svängningar på marknaden.

Direktinvesteringar i fastigheter, riskkapital och hedgefonder förväntas öka, då 18, 15 respektive 14 procent svarade att de planerar att öka andelen av dessa tillgångsslag. Investerare planerar även att öka allokeringen mot det relativt nya tillgångsslaget infrastrukturobligationer.

Studien slår emellertid fast att investerare ser begränsningar i de traditionella verktyg som används för att mäta och hantera risker med alternativa investeringar. Endast cirka 20 procent håller med om att de är kapabla till att mäta, värdera och hantera de risker som alternativa tillgångsslag medför. Undersökningen visar att det största utrymmet för förbättring i detta avseende finns inom riskkapital.

Ränterisker det största orosmomentet

Ränterisker uppges vara det största orosmomentet under det kommande året, då mer än hälften (57 procent) svarade att detta utgör ett betydande hot mot deras portföljs värdeutveckling. Å andra sidan har så kallad tail risk, det vill säga risken att portföljvärdet rör sig med mer än tre standardavvikelser från sitt nuvarande värde, flyttats ner till en fjärde plats. Nära en tredjedel (31 procent) svarade att detta utgör ett betydande hot mot portföljutvecklingen. Vidare svarade sju av tio att de lagt tid och kraft på att göra tail risk-analyserna mer genomarbetade under de senaste åren, och 60 procent använder sig av så kallad riskbudgetering för att hantera dessa risker.

Investerare i eurozonen tror att lågränteklimatet håller i sig

Studien visar även att europeiska investerare inte förväntar sig att den Europeiska Centralbanken (ECB) kommer att höja räntorna under den närmsta tiden. Nära två tredjedelar förväntar sig att detta sker efter 2016.

“Det har nyligen varit en debatt kring om ECB kommer att implementera nya, icke-standardiserade åtgärder för att hantera den låga inflationen i eurozonen. Vi tror att ECB gör rätt i att hålla ett vakande öga, trots de låga inflationsnivåerna i Europa. Även om det ser ut som att de svaga prisökningarna är här för att stanna under en längre tid – vi förväntar oss bara en gradvis ökning under de kommande två åren till strax under två procent vid slutet av 2016 – kan man inte förvänta sig en förändring från ECB just nu. Detta bör ge ytterligare stöd till att satsa på mer riskfyllda tillgångar.”, kommenterar Stefan Hofrichter, Chefsekonom på Allianz Global Investors.

Om studien

Allianz Global Investors publicerar den omfattande studien Risk Monitor två gånger per år. Beslutsfattare från finansiella institutioner världen över tillfrågas om hur de ser på riskklimatet samt hur dessa tankar återspeglas i deras investeringar. Studien genomfördes under första kvartalet 2014 tillsammans med Institutional Investor Research, och baseras på svar från fler än 400 investerare från 51 länder. Tillsammans förvaltar de medverkande över 20.000 miljarder USD.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version