Följ oss

Nyheter

Okända länder, men fantastisk ekonomisk utveckling

Publicerad

den

Okända länder, men fantastisk ekonomisk utveckling

Okända länder, men fantastisk ekonomisk utveckling. Under de senaste åren har emerging markets valts bort till förmån för mer utvecklade marknader då många investerare anser att de har underpresterat de senaste tre åren. Även marknader som Kina och Brasilien har förlorat sin lyster jämfört med glödheta amerikanska aktier som ständigt slår nya rekordnivåer.

Trots dessa historiska betänkligheter har tillväxtmarknadsaktier börjat leverera under 2014 och kan kämpa sig tillbaka in i rampljuset när alla är ser åt det andra hållet. Ofta kan ett tillgångsslag börja lysa när känslan är som mest negativ eller det har förbisetts under en längre tid. Vem ville till exempel köpa aktier 2001? I slutändan visade det sig vara helt korrekt att göra det, men då kändes det inte som ett alternativ.

I år har emerging markets, också kallat tillväxtmarknaderna, börjat leverera, i vissa fall till och med bättre än vad den glödheta amerikanska aktiemarknaden har gjort. Vanguard FTSE Emerging Market ETF (VWO) har gett sina ägare 11,65 procent att jämföra mot en värdeökning på 9,40 % för SPDR S & P 500 ETF (SPY). Även om det överavkastningen kan tyckas marginell i bästa fall, har flera mindre kända länder stigit mer än så. Den goda utvecklingen beror på en rad olika faktorer, till exempel ett ökat ekonomiskt välstånd, byte av den politiska makten och tillväxtmarknaderna. Okända länder, men fantastisk ekonomisk utveckling, vi har listan.

Ett av de länder som verkligen utvecklats bra under det första halvåret 2014 är Egypten, som trots att detta land är de tredje största ekonomin i Afrika ändå är något som få av oss ens förknippar med aktier och finansiella placeringar. Det finns däremot en börshandlad fond för den som är villig att exponera sig mot detta lands aktiemarknad, Market Vectors Egypt ETF (EGPT). Denna börshandlade fond äger endast 25 olika aktier och har ett förvaltad kapital på 71 MUSD. Tidigare klassades Egypten som en frontier market. EGPT har stigit med mer än 36 procent under 2014.

Trots regionaliserad oenighet i hela Afrika och Mellanöstern, har EGPT kunnat övervinna betydande motvind i första hand genom sin överviktade exponering mot bank-och finanssektorn. Dessutom har denna ETF många av sina innehav inriktade på små och medelstora aktier som gör det mer mottagliga för marknadsstyrka.

Ett annat område som har etablerat en enorm framgång i år är Indien. Det starka ledarskapet från ny premiärminister Narendra Modi, tillsammans med valutastabilisering och ekonomisk expansion politiken har varit ett framgångsrikt recept för den indiska aktiemarknaden i år. WisdomTree India Earnings ETF (EPI) och Market Vectors Indien Small Cap (SCIF) har stigit med 31,75 % och 45.27 % resp.

Indiens aktiemarknad har stabiliserats på ett dramatiskt sätt efter ett dystert 2013. Med överlägsen demografi, en kompetent arbetsstyrka, och politiskt ledarskap som är pro-business, kan Indien visa sig vara en utmärkt tillväxtmotor under det kommande årtiondet. Investerarna bör emellertid vara uppmärksam på det högre än normalt prisvolatilitet och ser att alla nya investeringar görs med ett långsiktigt perspektiv.

Stilla Havsområdet återhämtar sig efter nedgången 2013

I Stilla Havsområdet har Indonesiens aktiemarknad haft ett fantastiskt 2014 efter en nedgång på över 20 procent under 2013.

VanEck Market Vectors Indonesia (IDX) är för närvarande upp 26,5 %, men verkar ändå ha en massa utrymme kvar för att nå sina tidigare rekordnivåer. Denna ETF är viktad främst mot stora och medelstora företag, dagligvaror, och konsumtion. Den indonesiska ekonomin bygger vidare på landets goda BNP-tillväxt som är mer än fem procent de senaste tolv månaderna.

Två tredjedelar av Indonesiens ekonomi drivs av inhemsk konsumtion, vilket skulle kunna fortsätta att utvecklas väl med tanke på landets stabila demokrati och växande medelklass. Indonesien har också en av de lägsta skuld/BNP procenttal i den asiatiska regionen, vilket bör göra det möjligt för regeringen att fortsätta sina viktiga investeringar i infrastruktur.

I Stilla Havsområdet hittar vi också Filippinerna som inte bara visat att landets ekonomi lever, utan gör det med råge. I år är denna aktiemarknad upp med över 23 procent. IShares MSCI Filipinerna (EPHE) domineras av 42 stora cap aktier främst centrerade kring finans- och industrisektorerna samt telekomindustrin. Förra årets oro i Thailand och det stora tyfon ledde till att hela denna region hamnade i ett tillstånd av oordning, men Filippinerna har visat att farhågorna var obefogade. Den filippinska ekonomin är redo att fortsätta stiga 2014 med stöd av en robust ekonomisk tillväxt, ökad turism och en stark finanspolitisk.

Dessutom har den filippinska peson varit mycket stark i förhållande till den amerikanska dollarn och andra tillväxtmarknadsvalutor. Som ett resultat, har BNP-tillväxten överstigit 6,5 % under de senaste två åren. Dessa två faktorer stärker chanser för att EPHE skall utvecklas högre på kort sikt, även trots landets stora löneskillnader och utländska investeringsbegränsningar.

En utmärkt strategi för mer aggressiva investerare är att använda börshandlade fonder som Vanguard Emerging Market Fund (VWO) eller iShares Emerging Market ETF (EEM) för bred exponering för sedan arbeta med landsspecifika börshandlade fonder i områden ger en bra risk/reward.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära