Nyheter

Nyhetsflödet skapar volatilitet på den globala vetemarknaden

Publicerad

den

Spannmålsköpare har den föga avundsvärda uppgiften att sortera igenom dagens nyheter och avgöra vad det betyder för morgondagens priser på den globala vetemarknaden. Erfarna köpare har massor av verktyg för att hjälpa till med sina beslut, men volatiliteten som upplevdes 2022 kan vara betydelsefull inom en snar framtid. Talet om en global recession kan dämpa råvarupriserna initialt, men lika snabbt kan geopolitik vända en nedåtgående trend som vi har sett de senaste veckorna.

Volatilitet verkar vara det nya normala på de globala vetemarknaderna. De amerikanska veteterminspriserna under det senaste året visar tydligt detta tillstånd.

Globalt utbud

Den globala lagren för vete minskade med 10,0 MMT under 2022/2023 jämfört med 2021/2022 på 1,06 miljarder ton (MT). Ingångslager denna säsong är de lägsta sedan 2017/2018 medan slutlagren förväntas vara de snävare sedan 2016/17. Trots Rysslands enorma veteskördar och uppsving i produktionen för både USA och Kanada, hjälper minskningar i Europeiska unionen (EU), Argentina och Ukraina till att hålla priserna stabila.

Den amerikanska veteproduktionen ökar i år och ökar med nästan 4 MMT till 48,5 MMT enligt USDA. Exporten förväntas öka något till 22,5 MMT. Enligt de senaste uppskattningarna av världens utbud och efterfrågan på jordbruksprodukter (WASDE) förväntas produktionen för alla klasser av amerikanskt vete öka i år förutom hårt rött vintervete (HRW) som beräknas minska med 21 procent. Kansas, den primära HRW-odlingsstaten, förblir torr även när plantering av höstvete pågår.

Svarta havets spannmålskorridor

Rysslands invasion av Ukraina har haft den största effekten på att höja den globala vetemarknaden. FN förmedlade ett avtal om att upprätta en spannmålskorridor i Svarta havet. Som ett resultat har Ukraina skickat mer än 7 MMT spannmål sedan juli, då avtalet undertecknades enligt APK. Men Putins kritik av spannmålsaffären och eskaleringen av kriget mot hans granne har återigen stört marknaderna och skickat terminspriserna högre.

Det multilaterala avtalet som upprättar spannmålskorridoren löper ut i november. Med tanke på den ryske presidentens oförutsägbara agerande hittills finns det ingen garanti för att avtalet kommer att förnyas.

Rysk potential

Ryssland har producerat sina största veteskördar någonsin. USDA förutspår den ryska veteproduktionen till 91 MMT den här månaden, medan EU:s skördeövervakningstjänst, MARS, räknar med att den ryska veteskörden kommer att uppgå till 95 MMT. USDA förutspår att exporten kan nå 42 MMT. Men den ryska exporten hittills den här säsongen har varit långsam. Enligt IKAR, en rysk analytiker, förväntas den ryska veteexporten nå 4 MMT i september, långt efter de 4,7 MMT som exporterades för ett år sedan. Ryska veteexporten omfattas inte av några västerländska handelssanktioner, men rederier, försäkringsbolag och banker är fortfarande försiktiga med att göra affärer med Ryssland.

Dessutom försenar kraftiga regn i de centrala och södra delarna av landet planteringarna. SovEcon rapporterade att 8,6 miljoner hektar (21,2 miljoner acres) spannmål hade såtts hittills, 1,5 miljoner hektar (3,7 miljoner hektar) efter deras takt för ett år sedan. Konsultföretaget tillade att det är den lägsta planterade arean sedan 2013.

Tillförlitlighet för leverans

Indien bidrog också till att driva de globala veteterminerna högre. Efter första uttalanden om att mata världens hungriga, vände Indien snabbt kursen och blockerade veteexporten. Landet förväntas istället importera 25 000 MT vete i år.

Insatskostnader

Höga naturgaspriser kan påverka tillgången till kvävebaserade gödselmedel. Yara International, en norskbaserad gödselproducent varnade för att gassituationen i Europa kan skapa brist och öka risken. Gaspriserna på kontinenten har stigit med 45 procent sedan juni då Ryssland minskade leveranserna efter EUs sanktioner. Yara sa att de förväntar sig att betala 1,1 miljarder dollar mer för naturgas under tredje kvartalet än för ett år sedan. Naturgas är en nyckelingrediens för att tillverka kvävebaserade gödselmedel.

Värdet på amerikanska dollar fortsätter att stiga mot många olika valutor, vilket påverkar kostnaderna för handel med vete i dollar. På en så osäkra global vetemarknad ökar även mindre förändringar i dollarindex volatilitet.

Den stigande amerikanska dollarn

Totalt sett fortsätter den amerikanska dollarn (USD) att stärkas. Men i den här miljön kan även subtila förändringar upp eller ner i USD-värdet flytta amerikanska och globala vetepriser.

Det råder ingen brist på rubriker som direkt påverkar den globala vetemarknaden. Det är svårt att säga hur mycket vägen kommer att kurva på kort sikt. Spannmålsköpare kommer att fortsätta att absorbera rubrikerna så fort de kommer.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version