Nyheter

Nu kan du också bli kund hos JP Morgan, världens största bank

Publicerad

den

Precis innan höstlovet hade vi chansen att träffa en av de allra största men också, i alla fall i Sverige, mer anonyma emittenterna av börshandlade fonder, JP Morgan. Trots att det är ett av världens största finansiella institutioner tog det ganska lång tid innan banken gav sig in i ETF-universumet och här i Sverige har det varit relativt tyst från banken, med ett par undantag, till exempel en videointervju med Nordnet. Nu kan du också bli kund hos JP Morgan, världens största bank.

Nu skall vi emellertid ha i åtanke att det varit en pandemi, och att JP Morgan, precis som alla andra större ETF-emittenter alltid börjar med att vända sig till de stora institutionerna för att bygga upp en fondförmögenhet, innan en bredare uppvaktning görs mot privatmarknaden. Redan från det att JP Morgon lanserade sina börshandlade fonder i Sverige har banken sett till att deras ETFer finns tillgängliga på de svenska Internetmäklarna som Nordnet och Avanza.

JP Morgan var relativt sena med att lansera sina ETFer i Europa och Sverige, men Lennart Vaara, Head of Marketing & Operations Nordic Region på banken, får vi förklaringen att det är så det görs. Istället för att komma med en eller ett par ETFers som sedan inte tas emot av investerarna så väljer JP Morgan att förbereda sig ordentligt.

Det låter som något självklart, men bara i år finns det mer än 100 ETFer som lanserats världen över som inte kunnat attrahera intresse från investerarna och som sannolikt kommer att läggas ned eller tvingas byta inriktning. Ingen av dessa tillhör emellertid JP Morgon som lyssnat till sina kunder innan företaget startat upp en ny fond. Så har till exempel alla de ETFer som JP Morgan lanserat en ESG-inriktning, något som är allt vanligare i fondvärlden.

Skiljer sig från många andra emittenter

JP Morgans ETFer skiljer sig från sina konkurrenters på det sättet att det hos många av deras börshandla finder finns en aktiv förvaltning. Normalt sett är börshandlade fonder ett sätt att systematiskt kunna investera passivt i ett index, endera existerande eller ett för ändamålet skapat sådant. Att JP Morgan valt att vara aktiva i sin förvaltning betyder inte att banken arbetar på samma sätt som till exempel Ark Invest, en amerikansk förvaltare som varit efterfrågad för deras periodvis lyckade förvaltning.

Den aktiva förvaltningen är emellertid systematisk. JP Morgan har kontor över hela världen och företagets analytiker besöker mer än 8 000 företag per år. Det betyder att det redan finns en hög kunskap om företag världen över och deras aktier och obligationer.

Genom att ha denna kunskap kan JP Morgan effektivt välja bort de företag som kommer att underprestera eller som av andra orsaker inte passar in kundernas portföljer. Ett exempel på detta är deras ETF för amerikanska aktier som investerar i de största amerikanska företagen, att likna vid en traditionell S&P 500 fond. Det som skiljer sig från en traditionell fond är att JP Morgan utesluter de företag som inte uppfyller kraven på ESG.

På samma sätt så använder sig JP Morgan av exkludering när det gäller obligationer. Bara för att en obligation ingår i ett index behöver det inte betyda att deras ETFer köper den. Det är i och för sig vanligt att förvaltare använder sig av så kallad sampling, men JP Morgan väljer att exkluder de obligationer som dels saknar ESG-status, dels de som bedöms underprestera. På detta sätt gör bankens förvaltare skäl för förvaltningsavgiften eftersom de kan leverera en överavkastning, ett så kallat alfa, till sina investerare.

Stor exponering mot räntemarknaden

I dag har JP Morgan närmare 50 börshandlade fonder i Europa, varav 18 är fokuserade på obligationsmarknaden. Banken har valt att inte fokusera på råvaror, utan istället arbeta med sina fonder som byggstenar.

JP Morgan har relativt nyligen lanserat en ETF som heter det är en landspecifik fond, precis som JPMorgan BetaBuilders US Equity UCITS ETF (Acc). Konkurrenten iShares har i USA en hel bukett börshandlade fonder med fokus på ett enskilt land, men det kommer sannolikt inte att komma från JP Morgan. Istället läggs fokus på regioner.

Den som vill ha en övervikt mot Asien får det lätt genom att köpa JREA – JPM AC Asia Pacific ex Japan Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF – USD (acc), medan den som istället tror på emerging markets kan få exponering genom JRMD – JPM Global Emerging Markets Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF (dist). På detta sätt förenklar JP Morgan förvaltningen för sina kunder som slipper att sätta sig in i de enskilda marknadernas speciella förutsättningar och de kan snabbt och effektivt ändra sin exponering från en marknad till en annan.

Vart finns JP Morgans börshandlade fonder, att handla?

JP Morgans börshandlade fonder finns noterade på flera olika börser runt om i Europa, till exempel tyska Xetra. Det betyder att det går att handla andelar i JP Morgans ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

När får vi se en ETF från JP Morgan på Stockholmsbörsen?

Sannolikt inte alls, eftersom Stockholmsbörsen är en relativt liten börs jämfört med tyska Xetra där merparten av de europeiska börshandlade fonderna handlas i dag. För de stora emittenterna blir det enklare att notera sina börshandlade fonder på en och samma marknadsplats, och det gör att de så kallade spreadarna, skillnaden mellan köp- och säljkursen bli lägre, vilket ökar likviditeten.

Detta uppskattas av dem som handlar med den. Nackdelen är att det på detta sätt tillkommer en växlingsavgift, men det är nog endast en tidsfråga innan banker och mäklare börjar erbjuda depåer denominerade i Euro.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version