Nyheter

Nästan inga hållbara fonder uppfyller EUs miljömärkningskriterier

Publicerad

den

Mindre än en procent av artikel 8 och 9 fonderna uppfyller kraven. Nästan inga hållbara fonder uppfyller de minimikriterier som krävs för EUs föreslagna miljömärke, har Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA) varnat.

Analys av ESMA, som tog ett urval av 3 000 ESG-fokuserade UCITS-fonder med tillgångar på en miljard euro under förvaltning, visade att bara 16 – eller 0,5 procent – uppfyllde portföljens grönhetströskel på 50 procent samt specificerade uteslutningsmått som krävs av etiketten.

Miljömärket är ett EU-omfattande märke som tilldelas miljövänliga produkter och tjänster. En version av märkningen för finansiella produkter för privatkunder övervägs i ett försök att hjälpa privata investerare att fatta beslut om finansiella produkters hållbarhet.

Miljömärket är ett EU-omfattande märke som tilldelas miljövänliga produkter och tjänster. En version av märkningen för finansiella produkter för privatkunder övervägs i ett försök att hjälpa privata investerare att fatta beslut om finansiella produkters hållbarhet.

Men det finns fortfarande oenigheter om hur stränga kraven bör vara med tillsynsmyndigheten som trampar en fin linje mellan att öka antalet fonder som använder etiketten och att skada dess trovärdighet.

Analysen, som använde data från Morningstar, inkluderar uteslutande fonder märkta artikel 8 och artikel 9 enligt Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).

ESMA fann att bara 26 fonder – mindre än en procent av sitt urval – har en portföljgrönhetsgrad på över 50 procent inklusive 10 artikel 8 och 16 artikel 9 fonder.

Den sa att en avlastning av kravet på 50 procent, som den sa är högt jämfört med gröna fondmärkningar som redan finns i vissa EU-länder, skulle öka antalet avsevärt. Enligt undersökningen skulle 69 fonder uppfylla en tröskel på 40 procent och 136 fonder skulle uppfylla en tröskel på 30 procent

När det gäller det andra kravet, en portföljs uteslutningsmått, fann ESMA att bara 73 procent av fonderna hade åtminstone viss exponering för fossila bränslen, vilket betyder att de inte skulle kvalificera sig för ett miljömärke.

ESMA sa att när de kombinerade portföljens grönhetsgrad och ESG-uteslutningar uppfyllde bara 16 fonder kraven för miljömärket.

”EU-miljömärket för finansiella produkter för privatpersoner kan ge fördelar för investerare genom att införa minimikriterier för hållbarhet baserade på standardiserade definitioner och ökad transparens”, sa ESMA.

”Men dess framgång skulle bero på dess upplevda trovärdighet och graden av upptagande av produktchefer.”

Trots detta sa branschorganet att mindre stränga krav skulle dra in fler investeringar i en koldioxidsnål ekonomi i framtiden.

”Lättare krav bör leda till ett högre utbud av miljömärkta produkter, vilket kan dra in ett större antal investerare och volymer av finansiering, förutsatt att sådana åtgärder inte skadar miljömärkets trovärdighet”, tilläggs det.

Dessutom skulle skärpta krav bli lättare att uppfylla med tiden när EU-taxonomin växer och fler företag börjar sin övergång till en grönare framtid, sa ESMA.

Rapporten kommer när kapitalförvaltningsindustrin kämpar för att komma till rätta med ”nivå 2” av SFDR som trädde i kraft den 1 januari.

Ungefär 50 miljarder euro av Paris-Aligned Benchmark och Climate Transition Benchmark ETF:er har nedgraderats från artikel 9 till artikel 8 under de senaste månaderna då emittenter som BlackRock, Amundi och DWS bjudit på att få sina produkter i linje med den uppdaterade förordningen.

I november lanserade ESMA ett samråd för att införa ett lägsta tröskelvärde på 50 procent hållbara investeringar för fonder som använder sin ”hållbara” i deras namn och en tröskel på 80 procent för fonder som använder ESG.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version