Följ oss

Nyheter

Litiumfond stärks när Orocobre förvärvar Galaxy Resources

Publicerad

den

Global X Lithium & Battery Tech ETF (NYSEArca: LIT), en litiumsektorsspecifik börshandlad fond har stigit efter att Orocobre Ltd. (ORL) gick med på att förvärva

Global X Lithium & Battery Tech ETF (NYSEArca: LIT), en litiumsektorsspecifik börshandlad fond har stigit efter att Orocobre Ltd. (ORL) gick med på att förvärva det rivaliserande australiensiska gruvbolaget Galaxy Resources Ltd. (GXY). Orocobres utköp av Galaxy Resources skulle skapa ett gruvföretag på 3 miljarder dollar och en av världens största tillverkare av litium, en råvara som ofta används i batterier för elfordon och andra högteknologiska produkter, rapporterar Wall Street Journal. Detta gynnar en litiumfond.

Affären kommer när priserna på litiumråvaror vänder sig kraftigt i fråga om leveransproblem och en högre än väntat elfordonsbom eftersom fler länder fokuserar på lägre utsläppsmål för växthusgaser. Orocobre driver Olaroz-litiumgruvorna i norra Argentina, medan Galaxy driver Mt. Cattlin gruva i Australien och utvecklar också projekt i Argentina och Kanada.

Om affären går igenom skulle det nya kombinerade gruvbolaget vara den femte största globala litiumproducenten.

Litiumpriserna förväntas fortsätta öka

Framöver förväntas litiumpriserna fortsätta att öka de närmaste åren på grund av ökad efterfrågan på elfordon som drivs av litiumjonbatterier. Litium skulle ha störst nytta av övergången mot elfordon eftersom de allmänt använda litiumjonbatterierna kräver cirka 7% till 10% litium, oavsett batteriets övergripande kemi.

Dessutom reviderade den australiensiska banken nyligen upp sina prisförväntningar för litium förra veckan och pekade på en förväntad brist på litiumtillförsel från 2022 som kommer att öka när elefterfrågan fortsätter att öka.

Litiumpriserna har redan stigit i år, särskilt i Kina, på grund av en stark återhämtning i batterifterfrågan och avbrott i leveranser i Australien.

Handla LIT ETF

Global X Lithium & Battery Tech ETF (NYSEArca: LIT) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i Global X Lithium & Battery Tech ETF (NYSEArca: LIT).

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.