Följ oss

Nyheter

Kryptovalutor kan aldrig ersätta guld-ETFer

Publicerad

den

"Enligt vår mening är bitcoin och kryptovalutormer generellt inte ett substitut för guld. Guld är ett testat effektivt investeringsverktyg i portföljer, säger World Gold Council i en forskningsrapport som summerar till att kryptovalutor kan aldrig ersätta guld-ETFer.

Den plötsliga ökningen av kryptovalutor, som till exempel Bitcoin och Ripple, har fått vissa bedömare att kalla dessa alternativa tillgångar för det nya guldet för den digitala tidsåldern. Emellertid bör investerare vara medvetna om att guld och de börshandlade fonder som investerar i denna ädelmetall är mycket olika från digitala valutor. ”Enligt vår mening är bitcoin och kryptovalutormer generellt inte ett substitut för guld. Guld är ett testat effektivt investeringsverktyg i portföljer, säger World Gold Council i en forskningsrapport som summerar till att kryptovalutor kan aldrig ersätta guld-ETFer.

SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD) är fortfarande det självklara instrumentet för investerare som söker en säker tillflyktsort och för dem som vill behålla sin köpkraft med stigande inflationsutsikter. GLD får också fart i de senaste månaderna och har ökat då fler investerare får upp ögonen för denna börshandlade fond.

Guld skiljer sig från kryptovalutor

World Gold Council påminner investerare om att guld är väldigt annorlunda än kryptovalutor eftersom den fysiska ädla metallen är mindre volatil, har en mer likvida marknad, handlas inom ett etablerat regelverk, har en väl förstådd roll i en investeringsportfölj och har liten överlappning med kryptovalutor på många källor till efterfrågan och utbud.

”Dessa egenskaper understödjer guldets roll som en vanlig finansiell tillgång som sannolikt fortsätter att resonera i dagens digitala värld”, enligt World Gold Council.

Däremot verkar kryptovalutornas investeringsprojekt ganska annorlunda än guld. Den digitala valutan har ännu inte testats på flera marknadsförhållanden – sedan Bitcoin föddes i kölvattnet av Finanskrisen har aktiemarknaden varit i en långvarig uppåtgående trend med låg volatilitet och uppåtgående trendmarknad med begränsad återhämtning.

Marknaden för kryptovalutor befinner sig fortfarande i utvecklingsstadiet

Marknaden för kryptovalutor ligger fortfarande i dess tidiga utvecklingsstadier och likviditeten är sällan god. Samtidigt har dess prissättning uppfört sig mer på högavkastningsförväntningar. Bitcoin, den mest kända kryptovalutan, har till exempel ökat 13-faldigt i värde under år 2017, men den har uppvisat en volatilitet som är cirka 10 gånger den av den dollardenominerade guldtackan. Bitcoin har under en period visat upp genomsnittliga kursrörelser om fem (5) procent per dag.

”Även om det här är bra för investerare som söker extremt höga avkastningar på investeringar, är det knappast ett kännetecken för en valuta, än mindre en värdebevarare, som potentiellt begränsar Bitcoins användning som en transaktionsvaluta”, säger World Gold Council.

Tillsammans med de olika marknadsskillnaderna mellan guld och kryptovalutor, är guld i slutet av dagen en allmänt auktoriserad och reglerad tillgång som handlar på många marknader. Vissa observatörer är oroliga över att kryptovalutor är i stor risk för plötsliga restriktioner från berörda länder om kapitalflykt. Kina har till exempel starkt begränsat användningen av dem, och nyligen har Sydkorea meddelat mer lagstiftande åtgärder.

Amerikanska skatteverket anser att skatt tas ut

Vidare betraktar US Internal Revenue Service varje transaktion på kryptovalutor som en tillgångsförsäljning, vilket kan komplicera transaktioner med återförsäljare som Amazon, Target och Wal-Mart, vilket begränsar användningen som ett verkligt valutaalternativ.

”Detta leder oss till att kryptovalutor används för transaktioner eller om det handlas och hålls mer som en spekulativ investering”, tillade World Gold Council som anser att Kryptovalutor kan aldrig ersätta guld-ETFer.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

BNQP ETC är en satsning på kopparpriset

Publicerad

den

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC), med ISIN DE000PB8R1C7, försöker spåra RICI Enhanced Copper-index. RICI Enhanced Copper-index spårar priset på terminskontrakt på koppar.

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC), med ISIN DE000PB8R1C7, försöker spåra RICI Enhanced Copper-index. RICI Enhanced Copper-index spårar priset på terminskontrakt på koppar.

Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 1,00 % p.a. BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC är den största ETC som följer RICI Enhanced Copper-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC är en mycket liten ETC med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETC lanserades den 13 oktober 2016 och har sin hemvist i Nederländerna.

Information

ISINDE000PB8R1C7
Securities identification number (German WKN)PB8R1C
BloombergBNQP GY
ReutersBNQP.DE
TypeETC
Entitlement0.00926322
CurrencyEUR
Currency hedgedNo
Roll optimizedYes
LeveragedNo
Physical deliveryNo
Total Return Yes
ExchangeFrankfurt Stock Exchange (Regulated Market – Xetra®), Stuttgart Stock Exchange
Trading periods08:15 am – 20:00 pm
Maturityopen end

Handla BNQP ETC

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBNQP

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetfs Hector McNeil om tillväxt i aktiva ETFer

Publicerad

den

HANetfs medgrundare och medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om den betydande trender och tillväxt i aktiva ETFer.

HANetfs medgrundare och medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om den betydande trender och tillväxt i aktiva ETFer.

McNeil förklarade att uppkomsten av aktiva strategier är en naturlig utveckling efter framgången med passiva investeringsspårare och smarta beta-tematiska ETFer. Han lyfte fram bekvämligheten med att köpa ETF:er via onlineplattformar och inflytandet från den amerikanska marknaden, där 75 % av nya ETFer är aktiva.

McNeil nämnde att HANetf får allt större förfrågningar om aktiva ETFer, vilket speglar en bredare trend i Europa. Tillväxten på ETF-marknaden förväntas öka exponentiellt, med tillgångar som förväntas öka från 11 biljoner dollar till 30 biljoner dollar globalt inom de kommande fem åren.

McNeil påpekade skattefördelarna med att hålla amerikanska aktier i irländskt hemmahörande ETFer, och betonade en källskatt på 15 % på utdelning jämfört med 30 % i andra jurisdiktioner. Han noterade att attraktionen mot aktiva ETFer också drivs av potentiella alfavinster och det växande intresset från stora kapitalförvaltare i Europa. Till exempel gick Guinness Global Investors nyligen med i HANetfs plattform.

Han nämnde också att strategier sträcker sig över aktie-, ränte- och optionsbaserade produkter.

Fortsätt läsa

Nyheter

C71P ETF en penningmarknadsfond som investerar i korta amerikanska statsskuldsväxlar

Publicerad

den

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) med ISIN IE000GSIFIB0, strävar efter att spåra Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index följer amerikanska dollar denominerade statsobligationer utgivna av det amerikanska finansdepartementet. Tid till förfall: 1-3 månader.

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) med ISIN IE000GSIFIB0, strävar efter att spåra Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index följer amerikanska dollar denominerade statsobligationer utgivna av det amerikanska finansdepartementet. Tid till förfall: 1-3 månader.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,07 % p.a. Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETF som följer Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar).

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 6 december 2023 och har sin hemvist i Irland.

Skäl att överväga C71P

Exponering för amerikanska statsobligationer: Genom att investera i kortfristiga amerikanska statsskuldväxlar kan ETF erbjuda ett mycket likvidt, räntebärande alternativ till kontanter.

Låg volatilitet: ETFen är koncentrerad till löptider på 1-3 månader och syftar till att maximera exponeringen mot kortfristiga statsräntor, vilket kan minska portföljvolatiliteten och hjälpa investerare att spåra rådande marknadsräntor.

ETF-effektivitet: Denna ETF ger exponering mot en korg av kortfristiga amerikanska statsskuldväxlar för bara en kostnadskvot på 0,07 % – allt i en enda affär.

Handla C71P ETF

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURC71P
London Stock ExchangeGBPCLPP
London Stock ExchangeUSDCLIP

Största innehav

NamnVikt (%)Värdepapperstyp
B 01/25/249.18Treasury Bill
B 02/15/247.67Treasury Bill
B 02/01/247.60Treasury Bill
B 02/08/247.51Treasury Bill
B 01/18/247.29Treasury Bill
B 01/11/247.21Treasury Bill
B 01/04/247.14Treasury Bill
B 01/02/246.97Treasury Bill
B 01/09/246.97Treasury Bill
B 01/16/246.96Treasury Bill

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära