Nyheter

Koppar: Varför det är viktigt för all elkraft

Publicerad

den

Koppar har en myriad av användningsområden, och det skulle inte vara en överdrift att säga att det är en av våra viktigaste resurser. Koppar, som använts av människor i tusentals år, fortsätter att användas i nästan alla aspekter av det dagliga livet.

Nästan 70 % av all koppar som produceras används i elektriska applikationer, vilket är anledningen till att det är så viktigt för energiomställningen. En del av anledningen till att koppar är en så bra ledare av elektricitet beror på dess höga koncentration av fria elektroner. När en spänning är ansluten över koppar, trycker den på de fria elektronerna och får dem att strömma genom metallen, vilket skapar en elektrisk ström.

Ett material med många fria elektroner kan bära en ström lättare än ett material med mindre laddningstäthet. Eftersom det finns så många elektroner i koppar för att bära laddningen, behöver de inte röra sig särskilt snabbt. Detta innebär att de är mycket mindre benägna att kollidera med atomer eller föroreningar i metallen.

Koppar hjälper också till med att förbättra något som kallas strömstyrkan, vilket är den ström som en kabel kan bära säkert utan överhettning. Kopparproducenter kan vara väl positionerade för att dra nytta av ökade investeringar i sektorn för låga koldioxidutsläpp och förnybar energi och kan erbjuda en attraktiv möjlighet för investerare som söker tillgång till koppar genom företag som är uppströms i leveranskedjan.

Sprott Energy Transition ETF:er är utformade för att ge investerare tillgång till viktiga mineraler som koppar, bland många andra, som driver den globala energiomställningen.

Handla M7ES ETF

HANetf Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version