Nyheter

Kina och REMX två val för den som tror på Rare Earth Metals

Publicerad

den

Just nu är Kina den dominerande aktören inom Rare Earth Metals, också kallat sällsynta jordartsmetaller. ETF-investerare kan satsa på denna styrka med VanEck Vectors Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX).

”De (sällsynta jordartsmetaller) är så speciella eftersom de har kemiska och fysiska egenskaper som är mycket användbara för ett mycket brett spektrum av tekniker”, förklarade Rebecca Abergel, biträdande professor i kärnteknik vid University of California, Berkeley och forskare vid Lawrence Berkeley National Lab, i en Marketplace.org-artikel.

Kinas dominans när det gällde Rare Earth Metals utgjorde en oro när handelskrigen var högst mot USA, vilket ledde till oro för att Kina skulle kunna använda sin styrka på marknaden som hävstång. Sällsynta jordartsmetaller används i smartphones, datorer, batterier och en mängd annan konsumentelektronik.

”Kinesisk gruv- och bearbetningsverksamhet kontrollerar nu cirka 80% av världens globala produktion av bearbetade sällsynta jordartsmetaller”, säger Eric Chewning, en partner på konsultföretaget McKinsey & Co. och tidigare amerikansk biträdande assisterande försvarsminister för industripolitik.

REMX, som har ökat med 21% hittills i år, försöker replikera pris- och avkastningsprestanda för MVIS® Global Rare Earth / Strategic Metals Index. Fonden investerar normalt minst 80% av dess totala tillgångar i värdepapper som utgör fondens jämförelseindex.

Indexet inkluderar företag som huvudsakligen bedriver en mängd olika aktiviteter som är relaterade till produktion, raffinering och återvinning av sällsynta jordartsmetaller och strategiska metaller och mineraler. Fonden visar sin styrka och har fått över 160% de senaste 12 månaderna.

Kan USA komma ikapp?

Tidigare i år undertecknade USA:s president Joe Biden en verkställande order för att granska försörjningskedjor för kritiska material, inklusive sällsynta jordartsmetaller.

”För att dessa mineraler ska gå från ett hål i marken till en elmotor behöver du stora kunskaper och expertis, som knappt finns i Kina”, säger Constantine Karayannopoulos, vd för Neo Performance Materials, ett av få få västerländska företag som kan att bearbeta sällsynta jordartsmetaller och skapa magneter.

”Många producenter kommer att ha svårt att konkurrera head-to-head mot Kina på pris utan någon nivå av pågående statligt stöd”, tillade han.

Handla REMX ETF

VanEck Vectors Rare Earth/Strategic Metals ETF (NYSEArca: REMX) är en börshandlad fond som handlas i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version