Följ oss

Nyheter

Kapitalet flödar in i börshandlade fonder i år

Publicerad

den

Kapitalet flödar in i börshandlade fonder i år

Det börshandlade fonduniverset expanderade snabbt i år då investerare pumpade mer pengar i det smidiga lågkostnadsinvesteringverktyget för att fånga uppgången på marknaden efter Coronavirusets utbrott.

Enligt ETFGI-data steg nettoinflödet av globala ETF till 488,2 miljarder dollar under de första nio månaderna 2020, en ökning med 40procent under samma period 2019, rapporterar Financial Times.

”Trycket på aktiva fondförvaltare för att hitta sätt att reagera på ökningen av ETF har blivit oemotståndlig. Tillväxten av ETF: er är en global tektonisk förändring som har tagit fart sedan finanskrisen 2007/08” säger Deborah Fuhr, grundare av ETFGI till Financial Times.

Kapitalförvaltningsbranschen konsolideras

Som svar på den snabba uppgången i ETF-industrin börjar traditionella kapitalförvaltningsföretag konsolideras i ett försök att förbli konkurrenskraftiga. Till exempel gick Morgan Stanley med på att betala upp 7 miljarder dollar för att förvärva Eaton Vance, och Franklin Templeton betalade 6,5 miljarder dollar för att köpa Legg Mason tidigare i år.

Hittills i år fortsätter Vanguard att behålla sin ledning gentemot konkurrerande ETF-leverantörer när loppet att locka investerares pengar går in i sista kvartalet 2020. Vanguard Group hade nettotillgångar för börshandlade fonder på 134,3 miljarder dollar hittills 2020, eller en ökning med 73 procent jämfört med samma period förra året och överträffade redan 119,3 miljarder dollar bolaget såg i inflöden under hela 2019.

Var kritisk till siffran

Det gäller emellertid att vara kritiskt till Vanguards rekordinflöde. Det finns de som säger att Vanguards ETF-flöden har blivit uppblåsta eftersom kunderna kunde byta från Admiral-andelsklassen i sina fonder till ETF med lägre kostnad utan några extra avgifter. ”Inte alla Vanguards ETF-flöden är verkliga”, berättade en konkurrerande leverantör som avböjde att bli namngiven till Financial Times.

Vanguard avslöjade inte värdet på tillgångar som kunder har omvandlat till ETF, och tillade att ”det är en liten andel av årets ETF-inflöden.”

Under tiden lockade BlackRock, världens största kapitalförvaltare, 106,3 miljarder dollar till sin iShares ETF-linje hittills i år, eller marginellt mer än de 105,2 miljarder dollar för samma period förra året.

State Street Global Advisors, den tredje största ETF-leverantören globalt, tog in 21 miljarder dollar hittills i år, mer än dubbelt så mycket som de 8,1 miljarder dollar som samlats in under de tre första kvartalen 2019. State Street framgång kan delvis tillskrivas dess guld-ETF, som attraherade en rekordefterfrågan från investerare för fysiskt stödda guldfonder i år.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är SAVR-1024x536.png

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.