Nyheter

Kan silver komma att konfiskeras?

Publicerad

den

1933 valde den amerikanske presidenten, Theodore Roosevelt, att konfiskera de amerikanska medborgarnas innehav av guld, eller mer korrekt, han erbjöd sig att köpa detta för 20 USD per troy ounce, samtidigt som de amerikanska medborgarna förbjöds att äga denna metall. I våra ögon är detta att betrakta som en typ av konfiskering. Nu undrar folk kan silver komma att konfiskeras?

Nu, i en tid då silver blir allt mer sällsynt, ställer sig allt fler personer frågan om detta kan komma att inträffa i dagens ekonomiska klimat också. Nedan finner ni en del av våra och andras tankar kring detta.

Låt oss leka med tanken att någon av västvärldens regeringar skulle få för sig att konfiskera allt silver som ägs av dess befolkning och då använder sig av argumentet att denna metall är både sällsynt och en strategisk metall. Vad skulle följden bli? Under det tidiga 1920-talet konfiskerade den dåvarande amerikanske presidenten, Franklin Roosevelt, det amerikanska folkets guldinnehav, eller ja han tvingade dem att enligt lag sälja det är kanske mer korrekt för att undvika hårklyverier. Denne fick ta emot hård kritik i det som var dåtiden största media, nämligen radion vilket med dagens mått mätt skulle vara att betrakta som ett lägereldssnack. Tänk vad som skulle hända i dag, dels med ett medium som Internet där det går att köpa både guld och silver hos till exempel brittiska Bullion Vault, världens största plattform för ädelmetaller, och med de stora möjligheterna till att resa till andra länder där det enkelt går att hyra ett bankfack.

I dag är vi ganska övertygade om att det inte skulle vara möjligt att genomföra något sådant. Inte med Internet, inte med de krafter på privat ägande som finns ute i dagens samhälle men framförallt inte då det finns så gott om privatpersoner som är oroliga för framtiden och med alla de pappersvalutor som finns i dag.

Däremot så ser vi allt fler tecken på att fler och fler centralbanker ser över sin tidigare njugga inställning till silver, från att tidigare endast haft innehav i guld. Det är ingen tillfällighet att Mexiko överväger en valuta uppbackad av silver.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version