Följ oss

Nyheter

Kan förnyelsebar kärnkraft bli verklighet under det kommande decenniet?

Publicerad

den

Kärnkraften är hett igen. Mitt i en energikris som uppmuntrats av klimatförändringens dubbla kriser och Rysslands krig i Ukraina, letar länder efter nya sätt att driva sina hem och fabriker. Och ibland betyder det att man tittar bakåt såväl som framåt, bland annat diskuteras förnyelsebar kärnkraft.

Kärnkraften är hett igen. Mitt i en energikris som uppmuntrats av klimatförändringens dubbla kriser och Rysslands krig i Ukraina, letar länder efter nya sätt att driva sina hem och fabriker. Och ibland betyder det att man tittar bakåt såväl som framåt, bland annat diskuteras förnyelsebar kärnkraft.

Över hela världen hoppas företag kunna inleda en ny generation kärnenergi med de små modulära reaktorer (SMR) som de utvecklar. Nystartade företag som är mycket mindre och billigare att bygga än traditionella kärnkraftverk hoppas att de skulle kunna leda till en renässans av utsläppsfri kärnkraft i Europa.

De flesta använder vatten som kylmedel, men Sveriges Leadcold använder flytande bly. Detta kräver mindre utrymme och – avgörande – skapar mer kärnbränsle än det förbrukar i sin reaktor, vilket gör det till en förnybar energikälla.

Leadcold har ett mycket ambitiöst mål — att ha sin första reaktor klar för kommersiell användning 2030. Förra veckan kom man ett steg närmare att uppnå det, då man tillkännagav planer på en demonstration av sin SMR.

Bly istället för vatten

SMRer har flera fördelar jämfört med traditionella kärnreaktorer: de kan byggas i mängder, är mycket mindre och använder ny teknik så att de är billigare att sätta ihop.

Nackdelen: en traditionell kärnreaktor har en kapacitet på 1 GW, tillräckligt för att driva cirka 750 000 hem, medan en SMR utvecklad av Leadcold skulle producera cirka 55 MW – eller drygt 5% av en stor reaktors effekt.

Ändå gör Leadcolds SMR-storlek – den mäter 5×5 meter – den perfekt som backup för ”gröna” industrijättar när tillgången på vind, vatten eller solljus är låg.

Leadcolds grundare – Janne Wallenius, Jesper Ejenstam och Peter Szakalos – är också övertygade om att användning av bly som kylmedel har fördelar framför vatten. De är inte helt ensamma – Storbritannien-baserade kärnkraftsstartup NewCleo använder också bly som kylvätska.

Leadcolds SMR:er behöver ”bara” 800 ton bly per reaktor, vilket hjälper till att hålla den liten. En SMR med liknande effekt kyld med vatten skulle behöva cirka 100 000 ton vatten om dagen – och skulle därför helst byggas av vatten, som traditionella kärnkraftverk är.

Med grön energitillförsel otillräcklig för att möta efterfrågan kan Leadcolds nyutnämnde VD Jacob Stedman se ett antal potentiella användningsfall för sina SMR:er.

SMRs skulle kunna komplettera elnätet över hela Europa för att minska risken för pristoppar, tillhandahålla ett alternativ till smutsig energi som kol och som en backup om naturgasförsörjningen avbryts (som har varit fallet med Ryssland nyligen).

Kärnkraft som förnyelsebar energi

Kärnenergi ses som en hållbar energikälla eftersom den inte ger några utsläpp – men den ingår inte som förnybar. Vid kärnklyvning delas uranatomer för att skapa energi och materialet till bränsle som åtminstone nu bryts från marken.

Men tänk om reaktorn kunde skapa mer klyvbart material än den förbrukar? Detta är Leadcolds genombrott.

”Det extra klyvbara materialet kan användas i andra reaktorer, vilket i själva verket gör kärnkraften förnybar. Dessutom kommer en reaktor att kunna använda samma bränsle i 25 år, utan att ladda om.”

Ännu bättre, säger Stedman att Strålsäkerhetsmyndigheten har varit ”konceptuellt öppen” om användningen av andra kylmedel än vatten.

Nästa steg är att undersöka att bygga en av sina SMR vid kärnforskningsföretaget Studsviks anläggning i Sverige.

Leadcolds långsiktiga – och mycket ambitiösa – mål är att ha sin första kommersiella reaktor klar för drift 2030, om den kan få tillstånd att driva och samla in de flera hundra miljoner euro som den skulle behöva för att bygga demonstrationsreaktorn och bygga en fabrik.

Med en nyligen genomförd investering på 9 miljoner euro från Energimyndigheten och 2,3 miljoner euro från impact foundation Norrsken i banken har Leadcold fortfarande en lång väg kvar att gå.

Handla NUKL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla URNU ETF

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära