Nyheter

Kameo har samlat in två miljarder i lån genom crowdfunding av fastighetslån

Publicerad

den

Kameo har samlat in 2 miljarder i lån – och har bara hittills i år förmedlat lån på över 1 miljard. Kameo blev 2021 den största låneplattformen för fastigheter i Skandinavien och har lämnat lån till utvecklare som totalt byggt ca. 2000 hem. November var en ny rekordmånad för Kameo med över 132 miljoner i volym. Antalet investerare har fördubblats från förra året.

Tillväxten på crowdfundingmarknaden i Norge var redan 44,5 procent högre än volymen för hela 2020 från och med tredje kvartalet. Tillväxten drivs fortfarande av fastighetslån som står för hela 50,9 procent av totalen för crowdfunding i Norge. Orsaken kan bland annat vara att det är rekordlåga räntor i Skandinavien och tillsammans med inflationstakten framstår det som ett förlustprojekt att ha pengarna på banken.

Öppna konto

Tre fjärdedelar av Kameos låneportfölj går till svenska fastighetsprojekt. Svenskarna ligger långt före norrmän i sin investeringslust, har etablerat rekordmånga fintechbolag och är drivkrafter inom hela fintechsegmentet. Men i Norge var tillväxttakten för crowdfunding från förra året till i år 130 procent, jämfört med Sveriges 20 procent.

– Det är först nu det drar igång. Tillväxten hittills har varit proof of concept, vi har nått målet att bli störst i Skandinavien. Det är först från och med nu som det tar fart. Sverige är en större och mycket mer professionell marknad, med ett bättre regelverk. Men när ramarna är desamma följer Norge efter, säger Sebastian M. Harung, grundare och vd för Kameo.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version