Följ oss

Nyheter

Kaffecertifikat rusar efter sex veckors nedgång

Publicerad

den

Kaffecertifikat rusar efter sex veckors nedgång

Efter att vi sett hur kaffepriset befunnit sig i en nedgång sedan i augusti finns det nu skäl att bevaka kaffepriset igen. Vi tittar på ett Kaffecertifikat rusar efter sex veckors nedgång. IPath Bloomberg Coffee Subindex Total Return ETN (NYSEArca: JO) steg i värde med 3,3 procent i fredags efter att ha fallit med 6,7 procent under den senaste månaden. JO har tappat 15,2 procent sedan årets början.

Kaffe futures har försämrats på ökade skördar i Brasilien, världens största producent av kaffebönor. Förväntningarna om en god skörd för säsongen 2018/2019 för den brasilianska Arabicaskörden har bidragit till att hålla ned kaffepriset. Rabobank påpekar helt korrekt att denna gröda ännu inte har blommat. Just under blomningen tenderar kaffepriset att vara volatilt.

Ökar sin prognos för skörden 2016/2017

Rabobank höjde sitt uppskattade överskott för världsmarknaden för arabicabönor för säsongen 2016 till 2017 med 1,1 miljoner säckar till 3,7 miljoner säckar. Vidare har valutakursförändringar, i synnerhet den amerikanska dollarns försämring mot den brasilianska realen gjort att många många brasilianska bönder att avstå från att sälja sina bönor på grund av lägre vinstmarginaler.

Rabobank påpekar att marknaden för den andra sortens kaffe, robusta, befinner sig nära toppen på ett underskott i produktionen, och att endast en mycket god kaffeskörd i Vietnam kan överbrygga detta underskott. Denna skörd beräknas vara klar för export i december. Till dess tror Rabobank att vi kommer att få se ett underskott på marknaden

Banken förutspådde att världsproduktionen för robusta kommer att falla i ett underskott under säsongen 2017 till 2018 på 2,9 miljoner säckar. Det är 200 000 säckar mindre än tidigare förväntat. Underskottet från förra säsongen uppgick till 3,8 miljoner påsar, enligt Agrimoney.

Under tiden handlas priset på robusta terminer till ”backwardation” där närstående kontrakt handlar högre än de terminskontrakten med ett senare daterade lösendatum. Detta återspeglar en ökad efterfrågan på kaffe. Följaktligen kan prissättningen vara flyktig om den vietnamesiska skörden blir försenad på grund av regn.

Det finns börshandlade produkter på kaffe, varav JO är en av de mest omsatta i USA. I Sverige finns den en rad olika börshandlade produkter, certifikat och ETPer som listas på Nasdaq samt NGMs derivatmarknad NDX.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *