Nyheter

JSE kommer att ändra regelverket för att tillåta aktivt förvaltade börshandlade fonder

Publicerad

den

Johannesburg Stock Exchange (JSE) i Sydafrika har meddelat sin avsikt att ändra JSEs noteringskrav för att möjliggöra notering av aktivt förvaltade börshandlade fonder (ETF). Aktivt förvaltade ETFer skiljer sig från passiva, indexföljande ETFer . De fondförvaltare som driver aktivt förvaltade ETFer väljer aktier och gör regelbundna affärer för att generera avkastning till investerare.

Detta är en viktig förändring som kommer att ge institutionella och privata investerare en möjlighet att utveckla fördelaktiga investeringsstrategier. Vi uppmanar därför marknadsaktörer att kommentera de föreslagna ändringarna, säger Valdene Reddy, chef för kapitalmarknaden på JSE. Sista datum för kommentarer är måndagen den 2 maj 2022 kl. 17.00.

”Det finns en stigande aptit lokalt för börsnoterade aktivt förvaltade ETFer . Detta är i linje med internationella trender där efterfrågan på aktiva ETFer växer och förväntas avsevärt överstiga de nuvarande 300 miljarderna dollar i tillgångar under förvaltning under de kommande åren”, förklarar Reddy.

JSE har sett en betydande tillväxt i ETF-noteringar och handel. Ändringen av Actively Managed ETF-noteringsreglerna förväntas öka utbudet och antalet ETF-noteringar på JSE. Viktigast av allt är att ETFer , både passiva och aktiva, erbjuder investerare en möjlighet att diversifiera sina portföljer kostnadseffektivt. Det finns en betydande trend internationellt, särskilt i USA och Kanada, att lista aktivt förvaltade ETFer . Den första aktivt förvaltade ETF:n på den amerikanska marknaden noterades 2008 och hittills finns det mer än 1 000 aktivt förvaltade produkter listade över hela världen.

För att möjliggöra notering av aktivt förvaltade ETFer avser JSE att utöka den nuvarande Section 19 (Specialist Securities) till att inkludera specifika bestämmelser. De markerade ändringarna tillsammans med en motivering finns tillgängliga på JSEs webbplats.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version