Nyheter

JP Morgan spår stark tillväxt för aktiva och smart beta ETFer

Publicerad

den

JP Morgan Asset Management (JPMAM) andra iteration av sin globala ETF-undersökning har visat att nära hälften (40 procent) av alla klientpengar som allokerats i börshandlade fonder kommer att finnas i aktiva eller smarta beta-ETF 2023.

Företaget skriver att enkätsvarare, som redan är vanliga användare av aktiva och smarta beta-ETF: er, tror att deras kunders ETF-tilldelningar i passiva produkter kommer att minska till 61 procent av portföljerna under de närmaste tre åren, medan andelen tillgångar i aktiva och smarta beta-ETF: er kommer att fortsätta växa kraftigt.

Smarta betaprodukter kommer att växa betydligt

Medan USA-baserade respondenter förväntar sig att aktiva ETF: er snabbt kommer att få en fördel under de närmaste åren, vilket utgör mer än en fjärdedel av ETF-tilldelningarna till 2023, förutspår APAC-baserade respondenter att smarta betaprodukter kommer att växa betydligt snabbare i den regionen.

Kostnadseffektivitet, enkel handel och likviditet, diversifiering och riskhantering angavs av globala respondenter som de viktigaste fördelarna med ETF. Utöver detta såg de alltmer aktiva ETF: er som ett verktyg för att lägga till alfa, eller som ett sätt att uppnå specifika investeringsmål, som hållbar investering.

ESG och tematiska ETF:er sågs som viktiga drivkrafter för tillväxt inom en snar framtid. Globalt förutspådde mer än hälften (59 procent) av respondenterna en stark tillväxt i ESG-ETF: er fram till 2023, medan 42 procent trodde att tematiska ETF: er skulle växa under samma period. Trenden är mest uttalad i EMEA och APAC, fann undersökningen.

Många investerare använda ESG-ETFer

JPMAM skriver att när ESG får förtrogenhet i branschen vill många investerare använda ESG-ETF: er för att hjälpa till att anpassa sina investeringar till sina värderingar och tro, enligt respondenterna. ESG-ETF: er är öronmärkta för betydande expansion med cirka sju av tio respondenter i EMEA (72 procent), Asien och Stillahavsområdet (70 procent) och Latinamerika (68 procent).

Respondenterna indikerade att en rad faktorer påverkade kundernas aptit: ökande oro över klimatförändringar, en växande uppfattning om att ta hänsyn till ESG-kriterier kan förbättra riskhanteringen och förbättra riskjusterad avkastning, samt en preferens för en mer värderingsbaserad strategi för investering från yngre investerare. ESG-intresse kan också driva på den framtida tillväxten av aktiva ETF: er, eftersom dessa strukturer är väl lämpade för sådana investeringsstrategier, skriver företaget.

Jed Laskowitz, global chef för Asset Management Solutions på JP Morgan Asset Management, säger: ”Vi ser en betydande förändring i känslan och i hur investerare använder ETF i portföljer. De utforskar sina alternativ och vill alltmer diversifiera sin användning av ETF: er utöver passiva strategier. Till exempel är den nuvarande och förväntade tillväxten i ESG-ETF:er och aktiva ETF:er ett bevis på att dessa fordon sannolikt kommer att spela en större roll i investerarportföljerna. ”

Olivier Paquier, chef för ETF-distribution i EMEA, säger: ETF: er ses alltmer som verktyg som kan hjälpa till att uppnå olika finansiella och investeringsmål. Vi tror att ETF: er kommer att fortsätta att användas som kostnadseffektiva, flexibla omslag för ett växande utbud av investeringsstilar och underliggande tillgångar, eftersom tekniken fortsätter att spela en roll i demokratiseringen av investeringarna. ”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version