Nyheter

Järnmalmspriset faller till den lägsta nivån sedan maj 2020

Publicerad

den

Järnmalmspriset faller till den lägsta nivån på 18 månader då efterfrågan från Kina på den så viktiga ingrediensen för ståltillverkning sjunker, men i oroande tecken varnar experter för att det ännu inte har nått botten. Priset föll föll med 3,1 procent på torsdagen till 87,20 USD (120 USD) per ton vilket betyder att järnmalmspriset faller till sitt lägsta pris sedan maj 2020.

Men Australiens export av stora pengar förutspås att glida ännu längre när Kina ser ut att dra tillbaka på sina byggutgifter och stålverk går in i vård- och underhållsläge. ”Priset på järnmalm har ännu inte nått botten”, säger analytiker på den kinesiska börsen Zhongzhou Futures.

”Vinsten för vissa stålverk blev negativ, och stålverken gick över från administrativ begränsning av produktionen till aktivt underhåll.” Den dramatiska nedgången i järnmalmspriset, som slog rekord med 233 USD (320 USD) per ton i maj, berodde initialt på Kinas nedskärningar av stålproduktionen på 2020 års nivåer, som infördes runt mitten av året, sa Commonwealth Banks gruvdrift och energiekonomen Vivek Dhar.

Kopplat till Kinas målsättning att minska utsläppen

”Nedskärningar i Kinas stålproduktion är kopplade till Kinas mål att minska utsläppen. Kinas stålsektor står för 15 procent av Kinas koldioxidutsläpp och planerar att nå sina utsläppsstopp till 2025, säger han.

”Kinas stålproduktion har faktiskt fallit ännu kraftigare än väntat. I oktober sjönk Kinas dagliga råstålsproduktion till 2,31 miljoner ton per dag – Kina behöver i genomsnitt 2,88 miljoner ton per dag i november och december för att hålla stålproduktionen oförändrad 2021.”

Men efterfrågan på stål har också spelat en viktig roll, särskilt nyligen, med liten aptit på varan, vilket innebär att järnmalmspriserna kan bli svåra.

Kinas fastighetsbyggnadssektor, som står för 30 procent av landets stålefterfrågan, var särskilt svag och återspeglar farhågor kring kollapsen av ett antal fastighetsutvecklare, framför allt det belägrade China Evergrande, sade Dhar.

”Efterfrågan på stål från Kinas infrastruktursektor var också dämpad. Vi tror att det är osannolikt att beslutsfattare kommer att öka infrastrukturinvesteringar på ett meningsfullt sätt för att stödja ekonomisk tillväxt på kort sikt, säger han.

Kinas återhämtning

”Det beror på att infrastrukturledda stimulanser sannolikt kommer att stimulera uppströms materiell inflation och öka utsläppen, vilket motverkar två centrala politiska mål. Kinas återhämtning från en strömbrist avskräcker också stimulans för energiintensiv infrastruktur.”

Med Kinas stålproduktion som driver efterfrågan på järnmalm och den kommunistiska nationen som står för 70 till 75 procent av världens import av järnmalm, summerar det hela till dåliga nyheter för den råvara som gjorde Australien 149 miljarder dollar förra räkenskapsåret.

”Kinas stålproduktion har begränsats avsevärt av kinesiska beslutsfattare, men en svagare stålefterfrågan spelar också en roll nu också”, tillade Dhar.

Medan Commonwealth Bank förutspår järnmalmspriserna till i genomsnitt 100 USD (137 USD) per ton för detta kvartal och 90 USD (123 USD) per ton under första kvartalet nästa år, men det finns ”risker” som dyker upp.

Kinas efterfrågan på stål är nyckeln, särskilt från fastighetssektorn. Vi ser en del bevis på att politiken luckras upp för att stödja Kinas fastighetsutvecklare, men Kinas bostadsbyggande kan förbli under press fram till slutet av kvartal ett 2022 givet nuvarande sentiment”, noterade han.

Det har förekommit varningar för den australiensiska regeringen kan lämna ett svart hål på 3 miljarder dollar i sin budget, eftersom dess mest värdefulla råvara fortsätter att falla i pris.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version