Följ oss

Nyheter

Investerarna söker sig till Schweiz

Publicerad

den

Investerarna söker sig till Schweiz

Investerarna söker sig till Schweiz. Många av de europeiska börserna, och de landspecifika börshandlade fonder som följer dem har haft en något slagig utveckling under senare tid, så har den schweiziska aktiemarknaden blixtrat. Vanguard FTSE Europe ETF (NYSEArca: VGK) visar vissa tecken på liv efter att den schweiziska aktiemarknaden vacklande i både juni och juli. Under den senaste månaden har denna ETF stigit med nästan två procent.

Betydligt bättre har emellertid iShares MSCI Switzerland Capped ETF (NYSEArca: EWL) och First Trust Switzerland AlphaDEX Fund (NYSEArca: FSZ) gått. EWL, den största ETFen som replikerar den schweiziska aktiemarknadne har stigit med 4,2 procent, medan alternativet FSX har stigit med 2,8 procent. De stora investerarna flockas nu kring dessa börshandlade fonder, EWL respektive FSZ har under veckan sett inflöden på 250 respektive 125 MUSD.

Skett till stigande kurser

Handeln har varit intensiv och har skett till stigande kurser, under onsdagen steg EWL med en halv procentenhet under en omsättning som var nästan dubbelt så stor som normalt. Per den 2 september hade FSZ 52 MUSD i förvaltning enligt uppgifter från förvaltaren First Trust, Inflödet gör att den förvaltade volymen stiger med cirka 240 procent. Investerarna söker sig till Schweiz.

Liksom de andra AlphaDEX ETFerna från First Trust, köper FSZ aktier baserat på ett antal olika tillväxt-och värdefaktorer såsom book/value, cash flow/price och avkastningen på totalt kapital.

FSZ är det största innehavet i First Trust Dorsey Wright International Focus 5 ETF (NasdaqGM: IFV) den internationella motsvarigheten till First Trust Dorsey Wright Focus 5 Fund (NasdaqGM: FV) FSZ utgör cirka 25 procent av tillgångarna i IFV.

Schweiziska aktier

Tjusningen med schweiziska aktierna har stärkts av en försvagad schweizisk franc, vilket bör bidra till landets exportdrivna ekonomi. CurrencyShares Swiss Franc Trust (NYSEArca: FXF) har backat med cirka 1,3 procent under den senaste månaden. En annan lockelse är den relativa bristen på volatilitet jämfört med andra europeiska aktiemarknader.

EWL, som fram till den 2 september attraherade 76 MUSD i nya, har en treårig standardavvikelse på 15,8 %, enligt iShares uppgifter. Det kan jämföras med 18,5% i iShares Europa ETF (NYSEArca: IEV).

Volatilitet i schweiziska aktier är lägre jämfört med andra europeiska länder på grund av marknadens kraftiga vikt mot dagligvaror och hälsovårdsaktier. Dessa branscher svarar för nästan 52 procent av innehaven i EWL och över 27 % i FSZ. Nestle och Novartis, som tillsammans står för 31 procent i EWL har bidragit till att denna ETF ger en direktavkastning på 2,4 procent.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.