Följ oss

Nyheter

Inget magplask för vattenfond

Publicerad

den

Inget magplask för vattenfond

Inget magplask för vattenfond Sedan början av året har vi sett hur företag som arbetar med vatten och därmed också de börshandlade fonder som investerar i dessa aktier, har mobiliserats. Det är inget magplask för vattenfond. Tidigare har dessa aktier och börshandlade fonder attraherat kapital från mer konservativa placerare som har velat investera i allmännyttiga företag med fokus på infrastruktur, men när världen konfronteras av en ökad brist på färskvatten är det många andra investerare som väljer att titta närmare på detta segment.

Kursuppgångar under 2016

Sedan årets början har First Trust ISE Water ETF (NYSEArca: FIW) och PowerShares Water Resources Portfolio (NYSEArca: PHO), två börshandlade fonder som investerar i amerikanska företag vars intäkter kommer från vattenbesparingar och vattenrening, ökat med 18,50 respektive 8,00 procent.

Dessutom har Guggenheim S&P Global Water Fund (NYSEArca: CGW) och PowerShares Global Water Portfolio (NYSEArca: PIO), två börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av aktier i företag som globala vattenverk, infrastruktur, utrustning, instrument och material, stigit med 7,7 respektive 4,2 procent respektive under samma period. Dessa båda ETFer har båda en tung exponering mot amerikanska företag i första hand och europeiska bolag i andra hand.

Gynnas av vattenbrist

Vattensektorn har gynnats av ett rally ibland utilities, en sektor som ibland benämns allmännyttig och brukar anses vara både säker och ganska konservativ. Dessutom har det på senare tid framkommit allt fler uppgifter om att vatten kan komma att bli en resursbrist och att det förekommit en hel del föroreningar bland de offentliga vattenlagren. Vattenkrisen i Flint, Michigan som inleddes i april 2014 har visat behovet av rent dricksvatten vilket har gjort att placerarna fått upp ögonen för vattensektorn.

Dessutom har investerarna fått upp ögonen för att vatten kan vara en bra investering eftersom världen fortfarande behöver hitta ett sätt att finna hållbara källor för drickbart sötvatten, särskilt med tanke på de pågående klimatförändringarna världen drabbas av,

Klimatförändringarna riskerar att i praktiken att antingen skapa överskott eller brist på vatten med potential för allvarliga effekter på samhället globalt enligt World Economic Forum, som anser att vattenkrisen är den tredje största risken som världen står inför och den nionde mest troligt att inträffa.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.