Nyheter

Hur köper man en ETF?

Publicerad

den

De flesta ETFer är noterade på en eller flera börser, till exempel på Xetra i Tyskland, Nasdaq i Stockholm eller London Stock Exchange. De flesta börsnoterade fonder, kan handlas i de flesta onlinebanker och på många handelsplattformar köper man också en ETF.

Där fonderna handlas är inte avgörande för var fonden är registrerad och om utdelningsskatt hålls kvar. De flesta fonder som handlas på till exempel Xetra i EUR i Tyskland är registrerade i Irland, där ingen utdelningsskatt hålls kvar. Detta kan ses av det faktum att IE är den första bokstaven i ISIN. Valutan i vilken fonden handlas är inte avgörande för fondens avkastning och valutakursrisken i fonden. De flesta fonder på Xetra i Tyskland handlas i euro. Det förekommer emellertid att de börshandlade fonderna handlas i dollar.

Det finns en spread i börshandeln, dvs. säljkursen är över substansvärdet och köpkursen är lägre än substansvärdet. Det vill säga investerare betalar en indirekt avgift och har en kostnad för att kliva in och ut ur fonderna. I

Handlas vanligen i euro eller dollar

ETF på europeiska börser handlas vanligtvis i euro eller USD, och det finns vanligtvis en växlingsavgift från SEK, som kan minskas genom att skapa ett valutakonto. Detta bör du endast ha om du förväntar dig att handla mycket. Vid ett valutakonto betalas växlingsavgiften bara en gång. Avkastningen påverkas inte av vilken valuta du handlar med, men det kan finnas skillnader i spreaden av de enskilda ETF: erna på de olika börserna. Vissa banker tar också ut en extra avgift för att inrätta en förvaring för ETF.

De flesta handelsplattformar, som Nordnet, Avanza eller DEGIRO, har ingen insättningsavgift för ETF och erbjuder också det största urvalet för handel. Det finns också en skillnad i vilka börser de enskilda bankerna och handelsplattformarna erbjuder handel på. Om du är osäker på att välja en börs är det i allmänhet en bra idé att handla ETF på den tyska Xetra-börsen, som är Europas största ETF-börs.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version