Följ oss

Nyheter

Hur handlar man kaffe på börsen?

Publicerad

den

När det gäller penningmängden ligger kaffet på nummer två på den mest handlade råvarulistan. Kaffe är kanske en av de mest intressanta, men ändå volatila råvarorna att handla. Men hur handlar man kaffe?

När det gäller penningmängden ligger kaffet på nummer två på den mest handlade råvarulistan. Kaffe är kanske en av de mest intressanta, men ändå volatila råvarorna att handla. Men hur handlar man kaffe?

Kaffe ingår i gruppen soft commodities tillsammans med andra produkter som odlas av bönder, inklusive socker, apelsinjuice, kakao och frukt. De flesta av dessa varor, inklusive kaffe, är benägna att svänga i pris, och handlare måste överväga en mängd olika faktorer om kaffeproduktion och efterfrågan när de fattar beslut om kaffeterminer.

Viktiga takeaways

• Det finns två primära typer av kaffebönor, Arabica och Robusta.

• Sara Lee, Kraft, Proctor & Gamble och Nestlé står för nästan 50% av kaffeproduktionen.

• Många kaffehandlare fokuserar på Brasilien, där faktorer som väder kan ha stor inverkan på kaffebönans priser.

JO, ett ETN som handlar på börser, gör det möjligt för handlare att använda optioner när de handlar kaffebönor. Även WisdomTree erbjuder certifikat på kaffe.

Kaffebönor

Det finns två huvudtyper av kaffe: Robusta och Arabica. Kaffet som handlas på Intercontinental Exchange (ICE) Futures -kontrakt i USA är Arabica.1 Robusta -kaffebönorna handlar till högre priser, till stor del på grund av efterfrågan från stora globala kunder inklusive Sara Lee, Kraft, Proctor & Gamble, och Nestlé.

Dessa företag köper tillsammans nästan 50 procent av allt kaffe som produceras över hela världen, och de är kända som ”Big 4” kafferostar. Dessa företag äger många kafferelaterade märken och producerar kaffeprodukter under olika namn. På grund av mängden kaffe som dessa företag köper kan eventuella förändringar i deras efterfrågan påverka priserna på kaffeterminer.

Arabica -bönan kan betraktas som högre kvalitet av vissa i kaffebranschen, och du dricker troligen Arabica -bönkaffe när du köper Starbucks eller andra premiumkaffe.

När det gäller handel med kaffeterminer, för enkelhetens skull, kommer den här artikeln att fokusera på Arabica -bönor. Grunderna i Robusta kan påverka Arabica -priserna eftersom Robusta är ett mycket nära substitut.

Arabica -bönor odlas övervägande i Brasilien, medan Columbia är den näst största producenten. De odlas också i Centralamerika, men de flesta kaffehandlare fokuserar på Brasilien när de handlar kaffe

Vädereffekter

Kaffe växer på små träd, så grödorna stannar i marken hela året. Detta gör dem mottagliga för väderelement. Träden måste blomma varje vår för att få en bra gröda, och det är viktigt att vädret bidrar till att träden blommar framgångsrikt under denna period.

Vädret spelar en stor roll i kaffeproduktionen. Långvariga perioder med överdriven fukt eller torrt väder kan påverka avkastningstalet. Frost eller frysning utgör dock det största hotet mot kaffeproduktionen. Kaffesäsongerna är motsatsen till USA eftersom de viktigaste odlingsländerna finns på södra halvklotet.

De flesta av de största rörelserna i kaffepriserna händer eftersom träden skadas av kallt väder. Var försiktig när du handlar kaffe -futures om väderprognoserna kräver extremt kallt väder. Kaffepriset kan röra sig mycket snabbt och priserna kommer att hoppa högre än många förväntar sig om till exempel en frost träffar den växande regionen i Brasilien.

Politisk stabilitet

Från och med december 2020 kommer 74% av världens kaffebönor från fem länder, och om något av dessa länder upplever politisk instabilitet kan detta påverka kaffeproduktionen, bristen och därmed priserna. Brasilien fortsätter att producera över 38% av världens kaffe, följt av Vietnam, sedan Colombia, Indonesien och Etiopien. Marknaden reagerar mycket snabbt på händelser i dessa länder som kan orsaka en minskning av kaffetillförseln.

Ökad konsumentefterfrågan

Efterfrågesidan spelar också en stor roll i priset på kaffe. Europa är den största konsumenten av kaffe, dricker mer per capita i Europa än resten av världen. USA är också en betydande konsument. Utvecklingsländer som Kina och sydamerikanska länder fortsätter att bli mer vana vid kaffe och kan stå för en betydande ökning av efterfrågan under de kommande decennierna.

Efterfrågan ökar vanligtvis på en ganska tillförlitlig nivå, och folk dricker kaffe i goda och dåliga tider. Men om en ekonomi hamnar i en djup lågkonjunktur kommer efterfrågan på kaffe och troligen alla råvaror att minska i värde.

Tips för kaffehandel

Kaffeterminer kan göra stora svängningar inom varje handelsdag. Den extrema prisskillnaden gör kaffe farligt att handla på kort sikt om du inte kan ägna dig tid åt att övervaka marknaderna hela dagen. Framgångsrik handel kräver också att du är disciplinerad, kontrollerar din risk och kommer snabbt ut ur marknaden om handeln inte fungerar. Att ta vinst på dina mål är avgörande, eftersom marknadspriset kan vända mycket snabbt.

Vissa handlare föredrar att handla kaffe över en längre sikt. Detta innebär att man letar efter större rörelser inom kaffe under några veckor, i motsats till att försöka handhandla kaffeterminerna. Ibland kan du välja att ta snabba vinster om marknaden gör ett oväntat drag. Det är dock vettigt att leta efter större rörelser som har en vinstkvot på tre till en eller riskerar en dollar för att göra tre.

Du kan också överväga att handla kaffe genom att sälja optioner istället för att använda terminsavtal. Kaffeoption har vanligtvis en stor premium i dem på grund av marknadens förkärlek för stora prissvängningar. Optioner kan fungera bra på denna marknad eftersom de ger dig en kudde för att klara prisvolatiliteten.

Till exempel kan du sälja en säljoption på kaffe istället för att köpa ett terminsavtal. Säljoptioner innebär en hel del risk, liknande ett terminsavtal. För dem som inte handlar på terminsmarknaden har en produkt som JO ETN en hög grad av korrelation med prisrörelser på kaffeterminerna.

Det finns många möjligheter att handla kaffe, särskilt om du kan vara försiktig och disciplinerad. Gör din forskning och konstruera en handelsplan. Bli bekväm med att minska dina förluster snabbt och följ marknaden under en period istället för att hoppa in på dag ett. ETN -produkten kan vara idealisk för längre handelspositioner eftersom den medför mindre risk än terminer eller optioner. Även om ett certifikat kan vara volatilt, har det inte samma hävstångseffekt som terminer och terminsoptionskontrakt. Exempel på sådana är JO och CAFE.

Även WisdomTree erbjuder flera olika ETCer på kaffe,

COFF WisdomTree Coffee

ECOF WisdomTree Coffee – EUR Daily Hedged

LCFE WisdomTree Coffee 2x Daily Leveraged

3CFL WisdomTree Coffee 3x Daily Leveraged

3CFS ETFS 3x Daily Short Coffee

Att handla kaffeterminer är något som enklast låter sig göras genom en CFD mäklare.

Handla kaffe hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla kaffe hos IG Markets

IG är ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener

Handla kaffe hos IG

Även IG erbjuder emellertid handel med kaffe. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

JPVE ETF en valutasäkrad fond som köper amerikanska värdeaktier

Publicerad

den

JPM Active US Value UCITS ETF - EUR Hedged (acc) (JPVE ETF) med ISIN IE000CQQ22C8 är en aktivt förvaltad ETF som investerar i amerikanska värdeaktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än Russell 1000 Value-index. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Valutasäkrad till euro (EUR).

JPM Active US Value UCITS ETF – EUR Hedged (acc) (JPVE ETF) med ISIN IE000CQQ22C8 är en aktivt förvaltad ETF som investerar i amerikanska värdeaktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än Russell 1000 Value-index. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Valutasäkrad till euro (EUR).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,49 % p.a. JPMorgan Active US Value UCITS ETF EUR Hedged (acc) är den enda ETF som följer JPMorgan Active US Value (EUR Hedged)-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

JPMorgan Active US Value UCITS ETF EUR Hedged (acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 2 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 18 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Möjlighet

Erfaret portföljförvaltningsteam med i genomsnitt 30 års branscherfarenhet

Utnyttja de bästa idéerna från JPMorgans dedikerade tillväxtforskningsteam, förutom grundläggande insikter från över 20 amerikanska aktiekarriäranalytiker, alla med i genomsnitt 20+ års branscherfarenhet

Portfölj

Kombinerar två av JPMorgans beprövade aktiva amerikanska aktiestrategier (tillväxt med stora bolag och tillväxtfördelar), som kombineras för att leverera en diversifierad portfölj av amerikanska tillväxtaktier med underskattad tillväxtpotential över sektorer.

Resultat

Aktivt förvaltad investeringsstrategi som strävar efter att leverera en stilren tillväxtaktieportfölj med en viss grad av marknadskapitalflexibilitet

Investeringsmål

Delfonden strävar efter att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger Russell 1000 Growth Index (Netto Total Return of 30% källskatt på utdelning) (”riktmärket”) genom att aktivt investera främst i en tillväxtstilsorienterad portfölj av amerikanska företag .

Handla JPVE ETF

JPM Active US Value UCITS ETF – EUR Hedged (acc) (JPVE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Borsa Italiana.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURJAVE
SIX Swiss ExchangeEURJAVE
XETRAEURJPVE

Största innehav

NamnISINVikt %
BANK OF AMERICA CORPUS06050510463.49%
Cash and Cash Equivalent3.27%
CHEVRON CORPUS16676410052.84%
BERKSHIRE HATHAWAY INC-CL BUS08467070262.80%
ABBVIE INCUS00287Y10912.07%
EXXON MOBIL CORPUS30231G10222.03%
WELLS FARGO & COUS94974610152.02%
NXP SEMICONDUCTORS NVNL00095387841.82%
CSX CORPUS12640810351.69%
CONOCOPHILLIPSUS20825C10451.69%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Bitcoin Survives Bear Trap

Publicerad

den

Bitcoin has witnessed some heavy price turbulence after breaking the $71K mark in early June. Since then, it lost almost 21% in value scraping the key level of $55K in the first week of July.

Bitcoin has witnessed some heavy price turbulence after breaking the $71K mark in early June. Since then, it lost almost 21% in value scraping the key level of $55K in the first week of July.

Figure 1 – Bitcoin Price

Source: Glassnode

However, since last Friday, Bitcoin has gained $7K and is now trading around the $64K mark. But why has it been such a turbulent time for Bitcoin?

Factors Contributing to the Selling Pressure

• Bitcoin Miner Activity

• German Government Sell-Offs

• Mt. Gox Repayment Program & Bitcoin Exchange Liquidity

Bitcoin Miner Activity

The BTC selling pressure was earmarked by miner activity, after selling 30K BTC in June. This sell-off marked miners’ BTC reserves at the lowest in a decade, just over 1.8K BTC.

Figure 2 – Bitcoin Miner Balance’

Source: Glassnode

Miners have however reduced their activity on-exchange, which should calm fears further. In June, miners were moving an average of around 50 BTC or just under $3M per day to exchanges, which has now slowed down, as shown below.

Figure 3 – Bitcoin Transfer Volume from Miners to Exchanges

Source: Glassnode

On top of that, on-chain data shows the 30-day moving average of Bitcoin’s hash rate is starting to close the gap with the 60-day moving average, for the first time since May. This indicates miners are experiencing lower income stress, which typically signals a market bottom.

Figure 4 – Bitcoin’s Hash Ribbon Indicator

Source: Glassnode

As a result, miner reserves have slowly started to pick back up, as shown in the first figure. This could indicate that the miner sell-offs post-halving, due to reduced profitability, have tapered off which is another reason to be cautiously positive.

German Government Sell-Offs

The German Goverment had been in the process of completing the sale of 50K BTC seized from a pirating website, Movie2k, which was worth approximately $3B when the sell-offs started.

Figure 5 – German Government Holdings

Source: @obchakevich on Dune Analytics

Bitcoin had a shaky June and July. However, in the week Germany sold almost 80% of their holdings, 40K BTC or $2.2B worth, Bitcoin’s price remained fairly resilient, a testament to its strength in adverse market conditions. That being said, according to data from Arkham Intelligence, the German Government engaged via OTC trades, to minimize potential slippage and market impact.

Figure 6 – Bitcoin Price (7 July – 14 July)

Source: Glassnode

Nevertheless, the conclusion of these sell-offs is positive for Bitcoin, as it removes a significant dark cloud from the market, and demonstrates the asset’s resilience.

Mt. Gox Repayment Program

However, Bitcoin faces selling pressure due to the upcoming Mt. Gox repayment program. Starting in July 2024, Mt. Gox began repaying approximately $9B worth of assets to its creditors, who have been waiting for over a decade since the exchange’s collapse in 2014.

Figure 7 – Mt. Gox Holdings

Source: @21co on Dune Analytics

Of the approximate 142K BTC held by Mt. Gox, 139K BTC is left to be reimbursed, equating to approximately 2% being paid back as of today, indicating a slow sale rate. However, yesterday Mt. Gox shuffled almost 96K BTC between their wallets, which contributed to the renewed FUD, as they prepare to distribute the reimbursements. While the repayment sum is very large, it is unlikely that these creditors will sell off their BTC immediately, given their long-term belief in the crypto industry given their involvement a decade ago, and the potential capital gains tax implications associated with the asset. The selling pressure is further diluted by the fact that reimbursements will likely occur on different days across different exchanges.

Bitcoin Exchange Liquidity

Despite, Bitcoin’s apparent survival. Let’s take a closer look at how the remaining BTC could affect the market. 139K BTC or $8.93B worth remains for Mt. Gox to restore to creditors, who may end up selling their assets. To gauge the market impact of this, it may help to look at Bitcoin’s liquidity on exchange. Presuming they aim to sell their BTC, the sell-offs will likely occur by trading with a fiat pair (BTC/USD) or a stablecoin pair (BTC/USDT or BTC/USDC). The top 5 most liquid exchanges are listed below, with their respective liquidity depths in dollar and BTC terms (assuming July’s average price of $59K).

Figure 8 – Centralized Exchange % Depth

Source: Coingecko

As to not mitigate the market impact, the sell-offs are likely to occur across several exchanges. The five most liquid exchanges need around $72M outflows, on a given day to have a 2% downward price swing. The potential sell-offs are contingent on creditors finally receiving their assets from Mt. Gox, which is happening very slowly. Furthermore, it is doubtful that once received, they will sell all their BTC immediately, and as such any price action is largely resulting from the negative market sentiment associated with this event.

On-Chain Metrics

Despite the negativity surrounding the market, looking on-chain could help uncover dynamics that might make investors feel positive, and we propose 3 different indicators to look at.

The Market Value to Realized Value Ratio (MVRV) is a metric that assesses Bitcoin’s market valuation relative to its realized value, helping identify market tops and bottoms.

  A high MVRV indicates overvaluation and a potential market top, while a low score indicates undervaluation and a potential market bottom.

  Figure 9 – Bitcoin MVRV Score

  Source: Glassnode

  The current MVRV is around levels seen at the end of December 2020, just before Bitcoin rallied from $11K to around the $60K mark. This is also similar to the levels seen towards the end of last year, before the ETF craze which drove Bitcoin to a new all-time high of $75K in early March. Given these historical precedents, this MVRV level suggests a potential for significant upside, making it an opportune time for investors to consider entering the market.

  Net Unrealized Profit/Loss (NUPL) indicates the difference between investors’ unrealized profits and losses to assess market sentiment, with positive values suggesting profit-dominant sentiment and negative values indicating loss-dominant sentiment.

   This metric is another reason for positivity. Currently, Bitcoin’s NUPL is in the optimism/denial phase, indicating moderate unrealized profits among investors. This suggests that market sentiment is cautiously optimistic, after recent price stagnations led NUPL to drop, and belief to be wiped away. That being said, this is a healthy consolidation for the asset and potentially allows it to spur on.

   Figure 10 – Bitcoin Net Unrealized Profit/Loss

   Source: Glassnode

   1. Fear and Greed Index measures market sentiment, with values ranging from 0 (extreme fear) to 100 (extreme greed). It helps investors gauge whether the market is overly bearish or bullish, indicating potential buying or selling opportunities.

   Figure 11 – Bitcoin Fear and Greed Index

   Source: Glassnode

   The Bitcoin Fear and Greed Index was often in the ‘Fear’ region during June and early July. However, this was a positive sign, as it was near levels we had not seen since September 2023, when the asset was trading at $26K, which preceded a historical price rally. Over the weekend, the Fear and Greed Index sprung to Greed levels, suggesting we might be on track for another parabolic run.

   Conclusions

   • Bitcoin’s turbulence has stemmed from significant selling pressures, particularly the Mt. Gox repayment program.

   o The impact of these sell-offs is moderated by Bitcoin’s strong exchange liquidity and potential ETF inflows.
   • The dark cloud of the German Government sell-offs is out of the way.

   • On-chain metrics suggest the potential for a bullish reversal, indicating now might be an opportune time for investors to consider entering the market.

   For investors looking to invest in Bitcoin via a regulated investment vehicle, the following ETPs are available on the European market:

   Figure 12 – Top 10 European Bitcoin Products by Assets Under Management Product Ticker

   Source: Bloomberg, Data as of July 16th, 2024.

   Avg. Daily Spread 20D (bps): refers to the best daily average bid/ask spread over the last 20 days across European exchanges.

   This Week’s Calendar

   Source: Forex Factory, 21Shares

   Research Newsletter

   Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

   Disclaimer

   The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

   Fortsätt läsa

   Nyheter

   00X0 ETC investerar i industrimetaller och hedgas i euro

   Publicerad

   den

   WisdomTree Industrial Metals - EUR Daily Hedged (00X0 ETC) är en fullständigt säkerställd, UCITS-godkänd Exchange Traded Commodity (ETC) utformad för att ge investerare en total avkastningsexponering mot Industrial Metals terminskontrakt som valutasäkras i EUR.

   WisdomTree Industrial Metals – EUR Daily Hedged (00X0 ETC) är en fullständigt säkerställd, UCITS-godkänd Exchange Traded Commodity (ETC) utformad för att ge investerare en total avkastningsexponering mot Industrial Metals terminskontrakt som valutasäkras i EUR.

   Denna ETC syftar till att replikera Bloomberg Industrial Metals Sub Euro Hedged Daily Total Return Index (BUINDET) genom att spåra Bloomberg Industrial Metals Sub Euro Hedged Daily Excess Return Index och tillhandahålla ränteintäkterna justerade för att återspegla avgifter och kostnader förknippade med produkten. Till exempel, om Bloomberg Industrial Metals Sub Euro Hedged Daily Total Return Index stiger med 1 % under en dag, kommer ETC att stiga med 1 %, exklusive avgifter. Men om Bloomberg Industrial Metals Sub Euro Hedged Daily Total Return Index faller med 1 % under en dag, kommer ETCen att falla med 1 %, exklusive avgifter.

   Index

   Bloomberg Industrial Metals Subindex Euro Hedged Daily Total Return, indexet är utformat för att återspegla rörelsen i priset på terminskontrakten för industriella metallråvaror (som kontinuerligt rullas enligt ett förutbestämt rullande schema) som används i Bloomberg Commodity IndexSM samt att införliva en valutasäkring mot rörelser i EUR/ USD växelkurs. Valutasäkringen ombalanseras dagligen.

   Ett terminskontrakt är ett avtal om att köpa en vara till ett överenskommet pris, där leverans och betalning ska ske vid en bestämd tidpunkt i framtiden. Terminskontrakt avyttras i allmänhet strax innan kontraktets löptid löper ut och nya kontrakt ingås för att undvika att ta emot faktisk leverans av varan i fråga (en process som kallas ”rullande”), så att kontinuerlig exponering för råvaran upprätthålls.

   Kontrakten som köps kan vara dyrare än kontrakten som säljs, vilket skulle få en investerare i råvaruterminer att göra en ytterligare förlust. Denna marknadstrend kallas ”contango”. Alternativt kan kontrakten som köps vara billigare än de som säljs, vilket skulle resultera i en ytterligare vinst, känd som ”backwardation”. Denna prisskillnad kallas vanligtvis ”rullavkastning”. Eftersom rullavkastningen ingår i beräkningen av indexvärdet kan det därför ha en positiv eller negativ inverkan på indexets värde beroende på om det finns contango eller bakåtgång. ETC kommer också att påverkas eftersom dess värde baseras på indexets värde.

   Handla 00X0 ETC

   WisdomTree Industrial Metals – EUR Daily Hedged (00X0 ETC) är en europeisk börshandlad råvara. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Borsa Italiana. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

   Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

   Börsnoteringar

   BörsValutaKortnamnISIN
   Borsa ItalianaEUREIMTJE00B78NPW60
   XetraEUR00X0JE00B78NPW60

   Största innehav

   RåvaraVikt %
   COMEX Copper35.60%
   LME Aluminium26.60%
   LME Zinc17.50%
   LME Nickel13.68%
   LME Lead6.62%

   Innehav kan komma att förändras

   Fortsätt läsa

   21Shares

   Prenumerera på nyheter om ETFer

   * indicates required

   Populära