Följ oss

Nyheter

Hur handlar man kaffe på börsen?

Publicerad

den

När det gäller penningmängden ligger kaffet på nummer två på den mest handlade råvarulistan. Kaffe är kanske en av de mest intressanta, men ändå volatila råvarorna att handla. Men hur handlar man kaffe?

När det gäller penningmängden ligger kaffet på nummer två på den mest handlade råvarulistan. Kaffe är kanske en av de mest intressanta, men ändå volatila råvarorna att handla. Men hur handlar man kaffe?

Kaffe ingår i gruppen soft commodities tillsammans med andra produkter som odlas av bönder, inklusive socker, apelsinjuice, kakao och frukt. De flesta av dessa varor, inklusive kaffe, är benägna att svänga i pris, och handlare måste överväga en mängd olika faktorer om kaffeproduktion och efterfrågan när de fattar beslut om kaffeterminer.

Viktiga takeaways

• Det finns två primära typer av kaffebönor, Arabica och Robusta.

• Sara Lee, Kraft, Proctor & Gamble och Nestlé står för nästan 50% av kaffeproduktionen.

• Många kaffehandlare fokuserar på Brasilien, där faktorer som väder kan ha stor inverkan på kaffebönans priser.

JO, ett ETN som handlar på börser, gör det möjligt för handlare att använda optioner när de handlar kaffebönor. Även WisdomTree erbjuder certifikat på kaffe.

Kaffebönor

Det finns två huvudtyper av kaffe: Robusta och Arabica. Kaffet som handlas på Intercontinental Exchange (ICE) Futures -kontrakt i USA är Arabica.1 Robusta -kaffebönorna handlar till högre priser, till stor del på grund av efterfrågan från stora globala kunder inklusive Sara Lee, Kraft, Proctor & Gamble, och Nestlé.

Dessa företag köper tillsammans nästan 50 procent av allt kaffe som produceras över hela världen, och de är kända som ”Big 4” kafferostar. Dessa företag äger många kafferelaterade märken och producerar kaffeprodukter under olika namn. På grund av mängden kaffe som dessa företag köper kan eventuella förändringar i deras efterfrågan påverka priserna på kaffeterminer.

Arabica -bönan kan betraktas som högre kvalitet av vissa i kaffebranschen, och du dricker troligen Arabica -bönkaffe när du köper Starbucks eller andra premiumkaffe.

När det gäller handel med kaffeterminer, för enkelhetens skull, kommer den här artikeln att fokusera på Arabica -bönor. Grunderna i Robusta kan påverka Arabica -priserna eftersom Robusta är ett mycket nära substitut.

Arabica -bönor odlas övervägande i Brasilien, medan Columbia är den näst största producenten. De odlas också i Centralamerika, men de flesta kaffehandlare fokuserar på Brasilien när de handlar kaffe

Vädereffekter

Kaffe växer på små träd, så grödorna stannar i marken hela året. Detta gör dem mottagliga för väderelement. Träden måste blomma varje vår för att få en bra gröda, och det är viktigt att vädret bidrar till att träden blommar framgångsrikt under denna period.

Vädret spelar en stor roll i kaffeproduktionen. Långvariga perioder med överdriven fukt eller torrt väder kan påverka avkastningstalet. Frost eller frysning utgör dock det största hotet mot kaffeproduktionen. Kaffesäsongerna är motsatsen till USA eftersom de viktigaste odlingsländerna finns på södra halvklotet.

De flesta av de största rörelserna i kaffepriserna händer eftersom träden skadas av kallt väder. Var försiktig när du handlar kaffe -futures om väderprognoserna kräver extremt kallt väder. Kaffepriset kan röra sig mycket snabbt och priserna kommer att hoppa högre än många förväntar sig om till exempel en frost träffar den växande regionen i Brasilien.

Politisk stabilitet

Från och med december 2020 kommer 74% av världens kaffebönor från fem länder, och om något av dessa länder upplever politisk instabilitet kan detta påverka kaffeproduktionen, bristen och därmed priserna. Brasilien fortsätter att producera över 38% av världens kaffe, följt av Vietnam, sedan Colombia, Indonesien och Etiopien. Marknaden reagerar mycket snabbt på händelser i dessa länder som kan orsaka en minskning av kaffetillförseln.

Ökad konsumentefterfrågan

Efterfrågesidan spelar också en stor roll i priset på kaffe. Europa är den största konsumenten av kaffe, dricker mer per capita i Europa än resten av världen. USA är också en betydande konsument. Utvecklingsländer som Kina och sydamerikanska länder fortsätter att bli mer vana vid kaffe och kan stå för en betydande ökning av efterfrågan under de kommande decennierna.

Efterfrågan ökar vanligtvis på en ganska tillförlitlig nivå, och folk dricker kaffe i goda och dåliga tider. Men om en ekonomi hamnar i en djup lågkonjunktur kommer efterfrågan på kaffe och troligen alla råvaror att minska i värde.

Tips för kaffehandel

Kaffeterminer kan göra stora svängningar inom varje handelsdag. Den extrema prisskillnaden gör kaffe farligt att handla på kort sikt om du inte kan ägna dig tid åt att övervaka marknaderna hela dagen. Framgångsrik handel kräver också att du är disciplinerad, kontrollerar din risk och kommer snabbt ut ur marknaden om handeln inte fungerar. Att ta vinst på dina mål är avgörande, eftersom marknadspriset kan vända mycket snabbt.

Vissa handlare föredrar att handla kaffe över en längre sikt. Detta innebär att man letar efter större rörelser inom kaffe under några veckor, i motsats till att försöka handhandla kaffeterminerna. Ibland kan du välja att ta snabba vinster om marknaden gör ett oväntat drag. Det är dock vettigt att leta efter större rörelser som har en vinstkvot på tre till en eller riskerar en dollar för att göra tre.

Du kan också överväga att handla kaffe genom att sälja optioner istället för att använda terminsavtal. Kaffeoption har vanligtvis en stor premium i dem på grund av marknadens förkärlek för stora prissvängningar. Optioner kan fungera bra på denna marknad eftersom de ger dig en kudde för att klara prisvolatiliteten.

Till exempel kan du sälja en säljoption på kaffe istället för att köpa ett terminsavtal. Säljoptioner innebär en hel del risk, liknande ett terminsavtal. För dem som inte handlar på terminsmarknaden har en produkt som JO ETN en hög grad av korrelation med prisrörelser på kaffeterminerna.

Det finns många möjligheter att handla kaffe, särskilt om du kan vara försiktig och disciplinerad. Gör din forskning och konstruera en handelsplan. Bli bekväm med att minska dina förluster snabbt och följ marknaden under en period istället för att hoppa in på dag ett. ETN -produkten kan vara idealisk för längre handelspositioner eftersom den medför mindre risk än terminer eller optioner. Även om ett certifikat kan vara volatilt, har det inte samma hävstångseffekt som terminer och terminsoptionskontrakt. Exempel på sådana är JO och CAFE.

Även WisdomTree erbjuder flera olika ETCer på kaffe,

COFF WisdomTree Coffee

ECOF WisdomTree Coffee – EUR Daily Hedged

LCFE WisdomTree Coffee 2x Daily Leveraged

3CFL WisdomTree Coffee 3x Daily Leveraged

3CFS ETFS 3x Daily Short Coffee

Att handla kaffeterminer är något som enklast låter sig göras genom en CFD mäklare.

Handla kaffe hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla kaffe hos IG Markets

IG är ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener

Handla kaffe hos IG

Även IG erbjuder emellertid handel med kaffe. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.