Nyheter

Hur går det för work from home ETFerna när vi går tillbaka till kontoret?

Publicerad

den

En av de största drivkrafterna för utvecklingen bland work from home ETFerna under det senaste året har helt enkelt varit timing. En titt på börshandlade fonder som lanserades för att dra nytta av övergången till fjärrarbete under pandemin visar att ett bra tema bara tar dig så långt.

Medan Direxions Work From Home ETF (WFH) har stigit med 50% sedan lanseringen i juni förra året, har ett par nyare utmanare från BlackRock Inc. och Emles Advisors inte varit lika lyckosamma. Båda följer betydligt det bredare S&P 500-indexet sedan de började.

Men nu, när vi i allt högre grad åker tillbaka till kontoret i takt med att vaccineringsgraden ökar och blockeringar upphävs, har fonderna möjlighet att justera sina strategier. För Emanuel Zareh, senior vice president och portföljförvaltare vid Emles i New York, betyder det att man vänder sig till namn som inte bara kommer att gynnas av att människor arbetar på distans utan också spenderar mer av sin fritid hemma.

”Det är inte bara att arbeta hemifrån, det är att stanna hemma”, säger Zareh. Emles @Home ETF (LIV) har fortfarande favoriter från pandemitiden som Peloton Interactive Inc., men det köper också aktier som Domino’s Pizza Inc. och Lululemon Athletica Inc. som Zareh säger är väl positionerade för att dra nytta av att öka in-home aktivitet.

En av de största drivkrafterna för prestanda bland work from home ETFerna under det senaste året har helt enkelt varit timing. Direxion kunde notera sin fond i juni förra året, bara tre månader efter att den amerikanska aktiemarknaden nådde botten.

”Vi undersökte före pandemin och märkte att en av de trender som uppstod var kring fjärrarbete”, säger Dave Mazza, produktchef på Direxion. ”Ingen kunde förutsäga en global pandemi till den skala som vi såg, så vi hade lite tur i det avseendet att tänka på rymden, och vi reagerade snabbt.”

Naturligtvis skadar inte heller köp av aktier i företag som headsettillverkaren Plantronics Inc., som har stigit med 1 628% under det senaste året, och cybersäkerhetsföretaget CrowdStrike Holdings Inc., som har ökat 268%. Kombinationen av att vara både den första i rymden och prestationsledaren har gjort det möjligt för Direxion att attrahera mest pengar också. På 121 miljoner dollar i tillgångar springer det om sina rivaler, som var och en har mindre än 10 miljoner dollar under förvaltning.

Ovan situtation för Blackrock

För ETF-branschens jätte, Blackrock som äger iShares, är det en ovanlig situation att vara underdog. Ändå säger chefen för amerikanska iShares Megatrend and International ETFs Jeff Spiegel att Virtual Work and Life Multisector ETF (IWFH) byggdes med fem till tio års utsikter i åtanke. ”Vi ser detta faktiskt som en fantastisk ingång” till temat arbete hemifrån, sade Spiegel.

Emles Zareh instämmer. ”Det här är inte ett gimmick-spel”, sa han. ”Det här är en trend som kommer att stanna här och kommer att bli mer uttalad under det kommande decenniet.”

Handla WFH ETF

Direxions Work From Home ETF (WFH) är en amerikansk ETFsom endast finns att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version