Nyheter

Hur agera efter Brexit?

Publicerad

den

Så här efter Brexit, när Storbritannien röstade för att lämna EU, är det två saker som placerarna bör tänka på. För är det en god ide att minska sin risk och söka säkerhet i likvida defensiva positioner, alternativt att hedga sig eller till och med blanka. För det andra gäller det att kunna kapitalisera på de vinstmöjligheter som erbjuds när världens börser befinner sig i en spiral mot långsiktiga stödnivåer. Hur agera efter Brexit? Den första dagen efter en global chock brukar sällan vara rätt tid att öka sin exponering då en hög volatilitet skapar prisrörelser som skär genom tekniskt fungerande stöd och motståndsnivåer som en varm kniv i smör. Denna strategi är bättre lämpade för daytraders, som har utvecklat kompetens att hantera risker i kaotiska miljöer. För de flesta andra är det bättre att avvakta till dess att priserna stabiliseras.

Det är emellertid inte för tidigt att tänka på att ta sin tillflykt till safe havens som kommer att gynnas om aktiemarknadens sjukdomskänsla fortsätter och världsindex noterar lägre värden Guld är ett självklart val i detta avseende, men du måste betala för privilegiet att äga den gula metallen eftersom guldterminer har stigit kraftigt under de senaste dygnen.

Amerikanska utilities ser också ut som ett intressant val, liksom amerikanska statspapper och dollar plays.

Guld

SPDR Gold Shares (GLD) reagerade på två mycket positiva katalysatorer i fredags. Världens börser är i kaos efter Brexit vilket sannolikt kommer att tvinga Janet Yellen och FED att skjuta på sina räntehöjningar till 2017, vilket kan komma att leda till att inflationstrycket återupplivar guldets mångåriga rykte som en inflationssäkring.

SPDR Utilities Select Sector ETF (NYSEArca: XLU)

XLU syftar till att ge ett investeringsresultat som, före kostnader, i stort motsvarar kursen och utvecklingen av börsnoterade aktier i företag i Utilities Select Sector Index. I sin strävan att följa utvecklingen för indexet, använder fonden en replikeringsstrategi. Denna ETF investerar i allmänhet i huvudsak alla, men åtminstone 95 procent, av de totala tillgångarna i värdepapper som ingår i indexet. Indexet omfattar företag från följande branscher: elbolag; multi-verktyg; oberoende kraftproducenter och elhandeln; och gas verktyg. Detta är en av SPDRs så kallade ”sektor-ETFer

SPDR Utilities Select Sector ETF (NYSEArca: XLU) kördes ned i fredags men skulle kunna locka betydande köpintresse under de kommande dagarna. Fonden handlades under 2014 över sin all time high från 2008.

Powershares DB US Dollar Bullish Fund (UUP) som anses vara en proxy för den amerikanska börsen handlades upp kraftigt i fredags, mer än två procent vilket är en kraftig uppgång för dollarn. Samtidigt störtdök det brittiska punden och euron.

Brexit har lett till att utlöst en flyt till säkerhet som kan komma att ta fart under de kommande veckorna. Ädelmetaller, US-dollar, obligationer och utilities kan komma att gynnas av aktiehandlare och investerare som söker en långsiktig säkerhet.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version