Nyheter

Har priserna på basmetaller nått botten?

Publicerad

den

Stainless Monthly Metals Index (MMI) sjönk med 8,87 procent under perioden juni 2022 till juli 2022. Efter att nickelpriserna nått botten i mitten av juli, följde de basmetalltrenden uppåt. I början av augusti 2022 hade återhämtningen dock vacklat och priserna på basmetaller återtog sin nedgång.

Både förra månadens ökningar och denna månads nedgångar var extremt smala. Av den anledningen verkar priserna konsoliderade inom sitt nuvarande intervall, vilket inte lämnar någon tydlig riktning för den kommande månaden.

Indonesien planerar nya exportskatter

Indonesien fortsätter att sträva efter mervärden till sina nickelreserver. Förhoppningen är att detta kommer att bidra till att förbättra dess produktionskapacitet för rostfritt stål och batterier genom exportskatter på råvaror. Redan 2020 förbjöd Indonesien exporten av nickelmalm helt. Syftet var att pressa gruvsektorn att investera i bearbetningskapacitet.

Detta drag tvingade Kina att ersätta malmimporten med nickel tackjärn och ferronickel i ett försök att mata sina rostfria stålverk. Nu planerar Indonesien att lägga till en exportskatt på båda dessa produkter. Detta bör ge finansiering för att möjliggöra ytterligare investeringar i dess stålförsörjningskedja. Sedan 2021 står Indonesien enbart för ungefär hälften av all global nickelproduktion.

Historisk påverkan på nickelpriser

Det första exportförbudet för nickelmalm inträffade i januari 2014. Efter genomförandet av det förbudet steg nickelpriserna med mer än 39 % under de första fem månaderna det året. Så småningom pressade marknadsdynamiken priserna ned igen. Denna dramatiska prisökning inträffade trots svaga ekonomiska förhållanden i delar av världen, inklusive delar av EU. För Indonesien hade förbudet den avsedda effekten eftersom många företag i både Indonesien och Kina snart tillkännagav planer på att bygga NPI-anläggningar på skärgården. Utanför Indonesien tvingade förbudet länder som Kina, Australien och Japan att söka andra källor till metallen. Snart hade företag säkrat direktfraktmalm (DSO) från platser som Filippinerna och Salomonöarna.

Indonesien lättade avsevärt på förbudet i början av 2017. Detta berodde på flera faktorer. En var ett budgetunderskott för 2016. En annan gällde hur framgångsrikt förbudet var – att stimulera utvecklingen av nio ytterligare nickelsmältverk (upp från två). I slutändan ledde detta till en nedgång på nästan 19 % i nickelpriserna bara under första halvåret 2017.

Framtida nickelpriser och kinesisk import

Trots tidigare uttalade avsikter att återinföra exportförbudet 2022 påskyndade Indonesien istället sitt återupptagande till januari 2020. Beslutet syftade till att stärka den inhemska förädlingssektorn, som utvecklades snabbt under den tiden. Flytten fick också Kina att öka NPI-projekt och rostfria stålprojekt i Indonesien, eftersom det dramatiskt begränsade malmimporten. Den kinesiska importen av NPI från Indonesien ökade också som ett resultat. Men återinförandet av förbudet utlöste inte samma effekt när det gäller prisutvecklingen. Detta berodde troligen på den framväxande pandemin. Istället höll priserna sig inom en övergripande nedåtgående trend som inte nådde botten förrän i slutet av mars samma år.

Exportskatter på horisonten

Det senaste tillkännagivandet om potentiella exportskatter kommer som ett resultat av det ökade flödet av NPI-export. Det stöddes av den prognostiserade ökningen av antalet inhemska NPI- och ferronickelbearbetningsanläggningar. Faktum är att den nuvarande uppskattningen förutspår en ökning från 16 anläggningar till 29 under bara fem år. Ändå kommer en lågvärdig produkt och begränsad export av NPI att stimulera utländska investeringar i Indonesien när länder driver batteri- och rostfritt ståltillverkning. Det skulle också tvinga importörer som Kina att söka alternativa källor för sina leveranser.

Men tillkännagivandet har ännu inte utlöst någon märkbar prishöjning. Istället har nickelpriserna fortsatt nedåt sedan deras senaste rally avstannade i början av augusti. Enligt Septian Hario Seto, biträdande samordningsminister för sjöfarts- och investeringsfrågor, kan skatten börja redan under tredje kvartalet 2022. Som sagt, inget formellt datum har ännu meddelats. När det kommer, kommer enbart tillkännagivandet sannolikt att utlösa en kraftig ökning av den indonesiska NPI-exporten när länder förbereder sig för att absorbera skatten. Naturligtvis kommer alla faktiska svar från nickelpriser sannolikt att följa det beslutade avgiftsdatumet.

Europeiska kommissionen inleder en undersökning mot kringgående

Den 26 juli inledde Europeiska kommissionen en ny undersökning mot kringgående. Ämnet var varmvalsade rostfria plåtar och ringar som importerats från Turkiet, men som har sitt ursprung i Indonesien. EUROFER, sammanslutningen av europeiska stålproducenter, startade undersökningen angående anklagelser om att import från Turkiet bryter mot de antidumpningsåtgärder som införts mot Indonesien. Indonesien är fortfarande hem för flera kinesiska tillverkare av rostfritt stål. I nuläget väntas ärendet avslutas under de närmaste nio månaderna. Under tiden kommer all import av SSHR från Turkiet att registreras med omedelbar verkan enligt instruktioner från EG.

Kan USA bli nästa?

Hittills har president Biden i stort sett fortsatt det protektionistiska tillvägagångssättet mot Kina som hans föregångare presenterade. Även om resultatet av undersökningen och efterföljande svar på dess resultat fortfarande är obestämt, kan Europas agerande inspirera USA att följa efter. Antidumpning har trots allt alltid varit en politiskt gynnad agenda. Dessutom kan undersökningen leda till att material som en gång var avsett för Europa istället flyttas mot den amerikanska marknaden. Om det händer kan det uppmuntra amerikanska bruk att lobba för politiska åtgärder för att skydda inhemska intressen.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version