Nyheter

HANetf lanserar aktiv ETF för koldioxidkompensation

Publicerad

den

Den amerikanska värdepappersleverantören Saturna Capital samarbetar med brittiska HANetf för att lista en aktiv ETF-version av sin fond med koldioxidkompensation. Saturna Sustainable ESG Equity HANzero UCITS ETF (SESG) kommer att inneha en koncentrerad portfölj med 50 udda globala aktier, mestadels hushållsnamn. Om man ser på portföljen som visas på Saturnas webbplats verkar fonden mestadels ha en investeringsstil av kvalitetsfaktor – med de flesta innehav som har högre ROE och lägre skuld än sina sektorgenomsnitt. Fonden är också nästan likaviktad.

Fonden använder negativ och positiv ESG-screening. Den negativa screeningen exkluderar tobak, porr, vapenföretag etc (de välbekanta skurkarna). Den positiva screeningen gör det lättare att inkludera fonder till företag med bättre miljö-, arbets- och socialt register.

Det köper koldioxidkrediter från South Pole för att teoretiskt kompensera koldioxidutsläppen från portföljföretagen. HANetf har kommit med ett undermärke – HANzero ™, de sätter till och med ett varumärke på det – under vilket denna fond kommer att drivas.

Fonden har presterat i linje med sitt riktmärke (S&P 1200) de senaste 5 åren och tar ut 0,70%.

Analys – är koldioxidkompensation bara en licens att förorena?

Det mest intressant med denna lansering är koldioxidkrediterna. Tanken bakom dem är att du kan skapa en marknad för utsläppsminskningar, som gör det möjligt för människor som bygger miljövänliga projekt – som stora skogar eller stora förnybara energistationer – att få betalt. Det är en trevlig idé, även om koldioxidkrediter också har kritiserats för att ge stora förorenare tillstånd att fortsätta förorena. (Det akademiska samförståndet är att ”netto noll” är ett propagandakoncept.)

För investerare misstänker man att koldioxidkrediterna inte kommer att påverka resultatet mycket. De är bara en liten del av fondens NAV. Ändå blir det intressant att se om investerare nappar. Sannolikt kommer fler ETFer kommer att komma ut globalt i framtiden som bedriver denna typ av koldioxidutjämningsstrategi. Det är tidsgeisten.

Handla SESG ETF

Saturna Sustainable ESG Equity HANzero UCITS ETF (SESG ETF) är ännu inte lanserad.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version