Nyheter

Handskas försiktigt med den brasilianska aktiemarknaden

Publicerad

den

Handskas försiktigt med den brasilianska aktiemarknaden trots den senaste tidens nyheter. Nyheten om ett eventuellt åtal för Brasiliens president Dilma Rousseff har setts som en potentiell katalysator för landets förtryckta aktiemarknad och iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ), den största av de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av ekonomin i Brasilien. Investerarna bör emellertid dämpa sina kortsiktiga förväntningar på de effekter detta kan komma att medföra.

Under det tredje kvartalet 2015 minskade Brasiliens bruttonationalprodukt med rekordhöga 4,5 procent jämfört med samma period under 2014. Detta gör att den brasilianska ekonomin befinner sig i den värsta lågkonjunkturen sedan 1930-talet. Under det tredje kvartalet 2015 minskade landets ekonomi med 1,7 procent.

Rekordstort antal nedgraderingar av företag

Under 2015 har vi sett ett rekordstort antal nedgraderingar av de brasilianska företagens kreditbetyg. Under 2016 kan emellertid förhållandet komma att hamna på 10 mot 1 enligt kreditvärderingsinstitutet Fitch, i synnerhet om Brasiliens eget kreditbetyg nedgraderas. Den 10 december var Fitch det andra kreditvärderingsinstitutet som nedgraderade Brasiliens kreditbetyg. Fitch sänkte kreditbetyget för Brasilien till BBB- med negativa utsikter, efter det att Standard & Poor tidigare nedgraderat Brasiliens kreditbetyg till skräpstatus. BBB- betyder att Brasilien inte längre har investment grade status något som gör att många institionella placerare kommer att tvingas sälja av sina brasilianska aktier och fonder. Att Brasilien har gått från BB+ till BBB- innebar en kraftig sänkning, men det speglar samtidigt betyget för mer än hälften av de brasilianska företagen.

Det är flera faktorer som ligger bakom nedgången i den brasilianska ekonomin. Arbetslösheten i september steg till 7,9 procent, att jämföra med 4,7 procent under oktober 2014 samtidigt som inflationen i Brasilien steg till över tio procent för första gången sedan 2002. Sedan har landets budgetunderskott ökat och ligger på 9,5 procent av Brasiliens bruttonationalprodukt. Addera sedan lägre råvarupriser, ett fallande oljepris, minskande konsumentkreditexpansion och en korruptionsskandal i statliga oljejätten Petroleo Brasileiro så är det enkelt att se varför det är säkrast att handskas försiktigt med den brasilianska aktiemarknaden.

Brasiliens valuta, realen, befinner sig i en negativ spiral i förhållande till den amerikanska dollarn. För närvarande befinner sig valutaparet USDBRL på den lägsta nivån på flera år, men kan komma att falla ytterligare, i synnerhet om de globala investerarna oroar sig för ytterligare kreditnedgraderingar för Brasilien.

Omvända ETFer för placerare som är negativa till den brasilianska aktiemarknaden

Mot bakgrund av de pågående problemen i Brasilien kan mer aggressiva handlare titta på så kallade omvända ETFer eller börshandlade fonder som ger en negativ hävstång för att kapitalisera på den brasilianska aktiemarknadens nedgång. Omvända ETFer, eller inverterade börshandlade fonder är sådana ETFer som ger sina ägare en positiv avkastning när den underliggande tillgången går upp och vice versa. ProShares ultra MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: BZQ) ger till exempel sina ägare -2 x eller 200 procent av den inverterade dagliga avkastningen på MSCI Brazil 25/50 Index, som fungerar som det underliggande indexet för EWZ.

Under den förra veckan inledde de brasilianska lagstiftarna åtalet mot Rousseff vilket Moodys Investors Service tror kan komma att leda till att Brasiliens rating går ned till skräp. Det skulle i sådant fall göra att alla tre stora kreditratingföretag har sänkt kreditbetyget för Brasilien.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version