Nyheter

Handlare säger att nickelpriset inte speglar den globala marknaden

Publicerad

den

Allt fler metallhandlare varnar för att tunna volymer och oregelbunden handel har kopplat bort nickelpriset på London Metal Exchange från resten av den globala marknaden. Dessa handlare säger att nickelpriset inte speglar den globala marknaden.

Metallen föll med 3,8 procent på tisdagen till 28 250 USD efter att ha stigit så högt som 33 575 USD per ton förra veckan. Nickel för leverans om tre månader var 293 dollar dyrare på LME än spotpriset vid måndagens stängning, vilket markerar den största contango (där terminspriset är högre än spotpriset) för metallen på minst ett decennium, enligt Bloombergs data.

Förskjutningen skapar ett problem för producenter, handlare och konsumenter, som förlitar sig på LMEs pris som världsriktmärke för sina egna affärer och som en prisguide för versioner av lägre kvalitet av metallen. Nickel är en nyckelingrediens i ståltillverkning och elbilsbatterier.

Handlare tror att terminspriset är försatt ur spel. Dess genomsnitt har varit ungefär 15 000 dollar per ton under åren före nickelkrisen. I dagsläget är det många som anser att eftersom den globala ekonomin gått in i en avmattning och länder som Indonesien höjde produktionsnivåerna borde nickelpriset vara betydligt lägre.

För LME har nickelmarknaden blivit en betydande fråga sedan Rysslands invasion av Ukraina, eftersom Ryssland är en av de viktigaste globala källorna till metallen för sitt kontrakt.

Den 145-åriga börsen har försökt att återuppbygga sitt rykte hos användarna efter att ha tvingats avbryta en dag av affärer i mars när en short squeeze mer än tredubblade nickelpriserna på en dag, till mer än 100 000 dollar per ton. En av dess största användare, Tsingshan,världens största tillverkare av rostfritt stål, drabbades hårt när Rysslands invasion av Ukraina väckte rädsla för leveransstörningar.

Vissa rasande användare har minskat handelsvolymen och den tunnare marknaden förvärrar prisrörelserna. De genomsnittliga dagliga volymerna på LME sjönk med 60 procent till 35 400 kontrakt i november jämfört med januari.

LME-kontraktet representerar högrent nickel, men andra nickelprodukter av lägre kvalitet framhäver kontraktets avbrott från andra marknader.

Nickel av alla metaller har påverkats mest av de högre kreditkostnaderna. För en metall som är så dyr är den betydande – som ett resultat av vilket många banker har klivit åt sidan. Vidare har LME också höjt mängden marginal som investerare måste lägga upp för att stoppa sina affärer för att undvika den typ av marknadssmälta som var på väg att utvecklas i mars. Det har blivit oöverkomligt dyrt att handla nickel.

LME sa att de arbetade på att återöppna asiatisk handel med nickel som en prioritet. Detta skulle återuppliva arbitragemöjligheterna och hjälpa likviditeten att ta fart.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version