Följ oss

Nyheter

Halvledarfond drabbades hårt av Apples vinstvarning

Publicerad

den

Halvledarfond drabbades hårt av Apples vinstvarning

Halvledaraktier och sektorrelaterade börshandlade fonder var bland de värsta artisterna torsdagen efter att Apples (NasdaqGS: AAPL) fattiga kvartalsbedömning drog på tech giantens globala försörjningskedja. På torsdagen minskade VanEck Vectors Semiconductor ETF (NYSEArca: SMH) med 5,7%, iShares PHLX Semiconductor ETF (NasdaqGM: SOXX) minskade 5,5% och Invesco Dynamic Semiconductors ETF (NYSEArca: PSI) föll med 5,3%.

Sänker prognoserna till 84 miljarder dollar

Apple Chef Tim Cook avslöjade en lägre Q1-vägledning i ett brev till investerare. Företaget sänkte prognoserna för inkomsterna till 84 miljarder dollar från de 89 miljarder dollar till 93 miljarder dollar som tidigare beräknades, och det sänkte bruttomarginalen till 38% från 38% till 38,5%, CNBC-rapporter.

Teknikjätten pekade på ett antal faktorer för sänkt vägledning, till exempel en försvagningsekonomi i Kina, lägre än väntat iPhone-intäkter och den negativa inverkan av handelsspänningarna mellan USA och Kina. De lägre än förväntade intäkterna hände ”främst i större Kina” och uppgraderingar till nya iPhone-modeller i andra länder var ”inte lika starka som vi trodde att de skulle vara”.

”Samtidigt som vi förutsåg några utmaningar på viktiga tillväxtmarknader, förutsåg vi inte den ekonomiska decelerationens storlek, särskilt i större Kina. Faktum är att det mesta av vår intäkterbrist till vår vägledning, och över 100 procent av vårt globala intäktsfall över hela året, inträffade i Greater China över iPhone, Mac och iPad, säger Cook.

Analytiker och försiktiga investerare har varnat i månader för att efterfrågan på Apple-produkter har nått toppen, men tekniksällskapet spelade upp bekymmren för att försämra efterfrågan rapporterar Financial Times.

Nedfallet från Apples meddelande var inte begränsat till amerikanska chipmakare. Halvledare i Europa fick också ett kraftigt slag, med österrikisk tillverkare AMS bland de värsta med en 20% dumpning i kölvattnet av nyheterna. Framöver försämrade Apple sin försäljningsprognos för de sista tre månaderna 2018 med så mycket som 10% jämfört med tidigare guidning.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *