Följ oss

Nyheter

Guldfonderna expanderar när handlarna likviderar sina positioner

Publicerad

den

Guldpriset steg i måndags och steg efter att spekulanter minskat sina hausseartade Comex-satsningar, men guldfonderna expanderar när europeiska börser minskade tidigare uppgångar under nya ryska attacker mot Ukrainas huvudstad Kiev, skriver BullionVault.

Guldpriset steg i måndags och steg efter att spekulanter minskat sina hausseartade Comex-satsningar, men guldfonderna expanderar när europeiska börser minskade tidigare uppgångar under nya ryska attacker mot Ukrainas huvudstad Kiev, skriver BullionVault.

Med kriget i Ukraina närmar sig månadersstrecket utan vapenvila eller slut i sikte, steg guldpriserna i amerikanska dollar till 1 935 dollar per troy ounce efter att ha fallit under 1 920 dollar på måndagsmorgonen.

Tackor i grossistledet på spotmarknaden steg också för investerare i Storbritannien och Eurozonen och nådde 1 465 GBP respektive 1 750 Euro.

Senaste data visar att hedgefonder och andra spekulanter med hävstång i Comex-guldterminer och -optioner minskade sin hausseartade vadslagning med 13 procent på guld som grupp under helgen den 15 mars och ökade sin baisseartade vadslagning med 2 procent.

Sammantaget krympte det den långa nettopositionen för Managed Money-handlare med 16 procent till den lägsta nivån sedan mitten av februari, strax innan Rysslands invasion av Ukraina började.

Lång likvidation från hävstångsfonder som hade laddat upp på guldterminer under de senaste veckorna kan ha sprungit sin gång”, skriver derivatplattformen Saxo Banks råvarustrategiteam, ”medan långsiktigt fokuserade investerare har fortsatt köpare av guld-ETFer sedan kriget började .”

Gulduppbackade ETF-trustfonder fortsatte att expandera förra veckan, eftersom jätten SPDR Gold Trust (NYSEArca: GLD) och världens nästa största iShares Gold ETF (NYSEArca: IAU) såg nettoinflöden av investerare för sjätte och tredje veckan i rad.

Investeraresinflöden till båda guld-ETFerna sedan starten av kriget i Ukraina för tre veckor sedan har sett att deras växande andelar i emitterade behov behöver ytterligare 67 ton av ädelmetaller, vilket utökar deras sammanlagda innehav till 1 594 ton, det största sedan mars 2021.

Handla GLD ETF

SPDR Gold Trust (NYSEArca: GLD) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i GLD ETF.

Även AvaTrade erbjuder handel med SPDR Gold Trust (NYSEArca: GLD) i form av CFDer. Till AvaTrade.

Även IG erbjuder emellertid handel i SPDR Gold Trust (NYSEArca: GLD). Till IGs ETF Screener.

Handla IAU

iShares Gold ETF (NYSEArca: IAU) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i IAU ETF.

Även AvaTrade erbjuder handel med iShares Gold ETF (NYSEArca: IAU) i form av CFDer. Till AvaTrade.

Även IG erbjuder emellertid handel i iShares Gold ETF (NYSEArca: IAU). Till IGs ETF Screener.

Handla RMAU

Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU) handlas i dag på bland annat Deutsche Boerse (Xetra).

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla guldtackor

BullionVault, världens största plattform för guldhandel, erbjuder guld som förvaras i säkra valv världen över, från Zurich till Singapore. Läs mer om BullionVault.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära