Nyheter

Gruvföretag ger ut fyra börshandlade produkter

Publicerad

den

Norilsk Nickel har blivit det första gruvföretaget som går in i ETP-utrymmet med lanseringen av fyra börshandlade produkter.

De fyra ETC:erna, som erbjuder exponering för är noterade på Deutsche Boerse (Xetra) med förvaltningskostnader (TER) mellan 0,145 och 0,2 procent. I och med att de handlas på Xetra innebär det att det går att handla dem hos svenska nätmäklare, till exempel Nordnetoch Avanza.

Utfärdas av Global Palladium Fund

De börshandlade produkter som spårar spotpriserna på respektive råvara, kommer att hanteras av Global Palladium Fund (GBF) och utfärdas av Ridgex. Som framgår av namnet på dessa ETC:er fysiskt replikerade. Förvaltningskostnaderna ligger på mellan 0,145 och 0,20 procent per år.

Företaget uppgiver att alla metaller kommer att vara LBMA-godkända och kommer från producenter och leverantörer som stöder FN:s hållbara utvecklingsmål.

Sedan tidigare har det brittiska myntverket, Royal Mint, lanserat en egen guldfond som handlas på Deutsche Boerse och London Stock Exchange.

De första av Norilsk Nickels ETPer är

GPF Physical Gold ETC (0IIA)

GPF Physical Silver ETC (0IIB)

GPF Physical Platinum ETC (0IIC)

GPF Physical Palladium ETC (0IID)

På sikt skall ytterligare två nickel- och koppar-ETC:er lanseras. Dessa kommer sannolikt att vara dyrare då förvaringskostnaden är större för dessa mer volymkrävande råvaror.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version