Följ oss

Nyheter

Grekland jämförs med Jamaica och Zimbabwe

Publicerad

den

Grekland jämförs med Jamaica och Zimbabwe

Grekland jämförs med Jamaica och Zimbabwe. Ja Du ser rätt, den senaste tidens händelser gör att många ser den grekiska ekonomin som lika hopplös som Zimbabwes. MSCI, företaget som står bakom många av de allra största indexen som används som riktmärken för att mäta börsutvecklingen överväger att sänka Greklands status. I november 2013 MSCI degraderad Grekland till tillväxtmarknader status från utvecklade marknadsklassificering. Nu överväger indexleverantören att sänka Grekland ännu en gång, vilket skulle göra att Grekland skulle få den mer olycksbådande statusen ”fristående” eller ”standalone”. Om detta sker kommer de grekiska aktierna inte längre att ha en plats i MSCI Emerging Markets Index och iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM), och inte heller kunna köpas av iShares MSCI Frontier 100 ETF (NYSEArca: FM). Det innebär att den börshandlade fonden som heter GREK kommer att vara det enda alternativet för den som vill köpa grekiska aktier i form av en börshandlad fond.

Fick emerging markets status 2013

2013 var MSCI den tredje indexleverantören som degraderade Grekland till emerging market, eller tillväxtmarknadsstatus, efter Russell Investments och S & P Dow Jones Index. De grekiska aktierna har en väldigt liten kapitalandel i både EEM och MSCI Emerging Markets Index. Ett land som Chile har enligt iShares en kapitalvikt på 1,21 procent och är det minsta landet som denna kapitalförvaltare redovisar. Övriga länder, en kategori i vilken Grekland hamnar, har en kapitalvikt på 3,94 procent.

Atens dödläge med Europeiska unionen (EU) och Internationella valutafonden (IMF) leder till en farlig och outforskade ny värld inför den folkomröstning som utlysts av premiärminister Alexis Tsipras till den femte juli. Folkomröstningen har till syfte att låta den grekiska befolkningen fatta ett beslut om att acceptera en åtstramning i utbyte mot en europeisk räddningsaktion. Då Grekland verkar vara på väg mot en default har landets regering beordrat att den grekiska aktiemarknaden, börsen och bankerna skall hålla stängt till folkomröstningen är genomförd. Den grekiska regeringen har också infört kapitalkontroller i syfte att undvika bankrusningar.

GREK hade sin värsta dag någonsin

Andelarna i den enda börshandlade fond som replikerar utvecklingen av den grekiska aktiemarknaden, Global X FTSE Greece 20 ETF (NYSEArca: GREK), backade i går med 17 procent, det största kursfallet sedan denna ETF lanserades i december 2011. Enligt MSCI Market Classification Framework innebär införandet av långvariga restriktiva åtgärder, som resulterar i en väsentlig försämring av tillgängligheten till den grekiska aktiemarknaden något som resulterar i en väsentlig försämring av tillgängligheten till den grekiska aktiemarknaden att Grekland kan vara aktuell för en omklassificering. MSCI Grekland Index kan komma att klassificeras till fristående status, så kallad Standalone Market. Den sista land MSCI degradera till fristående status var Venezuela i maj 2006. Om Grekland erhåller status som Standalone Market hamnar landet i samma kategori som länder som Botswana, Ghana, Jamaica och Zimbabwe.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.