Följ oss

Nyheter

Grafen som får investerare att sälja aktier

Publicerad

den

Grafen som får investerare att sälja aktier

Den 1 januari 1999 införs Euron i elva länder (även i Grekland men först 2001). De länder som ingår i den s.k. Eurozonen är Belgien, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Tyskland och Österrike. Danmark, Sverige och Storbritannien väljer att inte införa euron (bra val?). Se grafen som får investerare att sälja aktier.

1 Januari 1999 var valutakursen mot USD, EUR/USD, 1,17. Medianen sedan 1999 fram tills igår har varit 1,25 Euro per US-dollar. Denna nivå bröts igår. Idag fortsätter Euron att försvagas och valutakursen börjar nu närma sig växelkursnivån 1,24.

Varför är det viktigt att titta på denna valutaklass?

Anledningen till att Euron försvagas är de stora problemen i Sydeuropa. Allt fler börjar nu på allvar tro att Grekland kommer att lämna Euron och att detta kan ske ”okontrollerat”. Vidare tror allt fler investerare att spridningseffekterna efter Greklands kollaps kommer kunna knäcka länder som t.ex. Spanien och Italien i den första vågen. Detta har lett till att investerare säljer Euro-tillgångar och köper US-dollar tillgångar. Det är i denna graf  EUR/USD som man nu kan se den s.k. ”fear trade” som pågår i dagsläget. Det traditionella VIXX eller ”fear indexet” har inte hängt med i de senaste veckornas rörelser och signalerar fortfarande en ”lugn” marknad.

Källa: Factset, 1 januari 1999 – 29 maj 2012

Källa: Factset, 1 januari – 29 maj 2012

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.