Följ oss

Nyheter

GMET ETF en satsning på gröna metaller

Publicerad

den

VanEck Green Metals ETF (GMET ETF) följer ett marknadsvärde-viktat index över globala företag som är involverade i gruvdrift, raffinering och återvinning av metaller och sällsynta jordartsmetaller som används i teknologier som bidrar till omställningen av ren energi.

VanEck Green Metals ETF (GMET ETF) följer ett marknadsvärde-viktat index över globala företag som är involverade i gruvdrift, raffinering och återvinning av metaller och sällsynta jordartsmetaller som används i teknologier som bidrar till omställningen av ren energi. VanEck Green Metals ETF (GMET ETF), som handlas på NYSEArca, är en utdelande ETF. Denna börshandlade fond kommer med en årlig förvaltningskostnad på 0,59 procent.

GMET Factset Analytics Insight

GMET är den första ETF som erövrar det globala utrymmet för gröna metaller. Fonden inkluderar specifikt företag som bryter, förädlar eller återvinner gröna metaller – det vill säga metaller och sällsynta jordartsmetaller som möjliggör övergången till rena energikällor och teknologier. Berättigade företag måste generera minst hälften av sina intäkter från gröna metaller eller ha gruvprojekt med potential att få minst hälften av sina intäkter från gröna metaller när de utvecklas.

Fondens koncentrerade portfölj syftar till att täcka 90 % av urvalsuniversumets free float marknadsvärde – med minst 25 bolag utvalda och viktade efter börsvärde, med individuella positioner som begränsas till 8 % vikt. Även om GMET erbjuder en hållbar tweak på sin syskonfond – REMX, håller man sig till en vanlig vaniljstrategi som fokuserar på företagens affärsaktiviteter snarare än ESG-skärmar. Indexet rekonstituerar och balanserar om kvartalsvis.

Fondbeskrivning

VanEck Green Metals ETF (GMET) strävar efter att så nära som möjligt, före avgifter och utgifter, följa pris- och avkastningsutvecklingen för MVIS® Global Clean-Tech Metals Index (MVGMETTR), som är avsett att spåra resultatet för företag som är involverade i produktion, raffinering, bearbetning och återvinning av gröna metaller. Gröna metaller är metaller som används i applikationer, produkter och processer som möjliggör energiomställningen från fossila bränslen till renare energikällor och teknologier.

Nyckelord

Metaller som är kritiska för energiomställning. En övergång till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp kan inte ske utan gröna metaller som kobolt, koppar, litium, sällsynta jordartsmetaller och zink

Omfattande global exponering. GMET fångar företag som är involverade i produktion av gröna metaller globalt, inklusive kinesiska A-aktier

Efterfrågan överträffar utbudet. Efterfrågan på gröna metaller förväntas fortsätta att öka och framtida produktion av viktiga mineraler kanske inte är tillräcklig

Handla GMET ETF

VanEck Green Metals ETF (GMET ETF) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder emellertid handel i GMET ETF. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med VanEck Green Metals ETF (GMET ETF) i form av CFDer. Till CMC Markets

Största innehav

VärdepapperKortnamnVikt %
FREEPORT-MCMORAN INCFCX US9.37
GLENCORE PLCGLEN LN8.85
GANFENG LITHIUM CO LTD002460 C26.23
MMC NORILSK NICKEL PJSCMNOD LI6.05
ZHEJIANG HUAYOU COBALT CO LTD603799 C15.58
CHINA NORTHERN RARE EARTH GROUP HIGH-TE600111 C15.00
GRUPO MEXICO SAB DE CVGMEXICOB MF4.29
TECK RESOURCES LTDTECK US4.08
SUMITOMO METAL MINING CO LTD5713 JP3.15
FIRST QUANTUM MINERALS LTDFM CN2.96

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

21Shares lanserar två nya ETPer på Euronext Paris och Amsterdam

Publicerad

den

21Shares listar två nya ETPer på Euronext Paris och Amsterdam, 21Shares Arbitrum ETP respektive 21Shares Optimism ETP. De två ETPerna är strukturerade för att ge investerare riktad exponering mot dessa banbrytande Layer 2s, som verkar på Ethereum-blockkedjan

21Shares listar två nya ETPer på Euronext Paris och Amsterdam, 21Shares Arbitrum ETP respektive 21Shares Optimism ETP. De två ETPerna är strukturerade för att ge investerare riktad exponering mot dessa banbrytande Layer 2s, som verkar på Ethereum-blockkedjan

Dessa tillägg markerar en viktig milstolpe för företaget eftersom det fortsätter att växa sitt produktsortiment som svar på den växande efterfrågan från investerare.

De två ETPerna, som kallas AOPT respektive AARB, är strukturerade för att ge investerare en målinriktad, enkel och effektiv exponering mot dessa banbrytande Layer 2s, som verkar på Ethereum-blockkedjan och utformade för att öka skalbarheten och minska transaktionsavgifterna. Dessa börshandelsprodukter kommer att tillåta investerare att dra nytta av tillväxten och utvecklingen av Optimism och Arbitrum.

Här är huvudfunktionerna

Optimism Etp: Erbjuder investerare exponering för Optimism, en Layer 2-lösning för skalbarhet för Ethereum som syftar till att avsevärt förbättra nätverket och minska övergångskostnaderna. Denna tillgång har fått investerarnas uppmärksamhet tack vare dess förmåga att göra decentraliserade appar (eller dApps) mer tillgängliga och bekväma.

Arbitrum Etp: Arbitrum är också en lösning utformad för att förbättra skalbarheten av Ethereum, men minskar nätverksöverbelastning, vilket gör det till en avgörande aktör inom den decentraliserade finanssektorn (DeFi).

Massimo Siano, VD och chef för Sydeuropa på 21Shares, kommenterade: ”Noteringen av dessa två ETP är i linje med den växande aptiten för kryptoprodukter i Europa. Vi vill fortsätta att bekräfta vårt ledarskap genom att fortsätta på denna väg, vilket också bekräftar vårt fulla stöd för tillväxten och utvecklingen av kryptovalutasektorn.”

Båda ETPerna kommer att noteras och handlas på Euronext Paris och Euronext Amsterdam, i både euro och dollar, vilket ökar 21Shares närvaro på europeiska marknader.

Handla AOPT ETP och AARB ETP

21Shares Optimism ETP (AOPT) och 21Shares Arbitrum ETP (AARB) är börshandlade kryptovalutor (ETP) som handlas på Euronext Paris.

Euronext Paris är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa

Nyheter

Indiens vikt i emerging market index stiger

Publicerad

den

Indiens vikt i Emerging Markets index, MSCIs Global Standard klättrade till 16,27 procent, vilket överträffade det tidigare rekordet i oktober 2022 på 16,21 procent.

Indiens vikt i Emerging Markets index, MSCIs Global Standard klättrade till 16,27 procent, vilket överträffade det tidigare rekordet i oktober 2022 på 16,21 procent.

Förra månaden tog Indien tillbaka den andra positionen efter att ha ersatt Taiwan. För närvarande har Kina den högsta viktningen på mätaren, på 28 procent. Indiens viktning höll sig stabil på cirka 8 procent från 2015 till oktober 2020.

Under 2023 har indiska marknader uppvisat en relativt stark överprestation. MSCI India har noterat en imponerande ökning på 12,3 procent hittills från år, vilket överträffar den blygsamma ökningen på 2,7 procent som observerats i MSCI Emerging Markets.

Handla INQQ ETF

India Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETF (INQQ ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekom

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.mer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Fortsätt läsa

Nyheter

1 av 5 skulle prioritera sparande till sina barn om skatten upp till 300 000 kr togs bort

Publicerad

den

Färre sparar nu till barn än för ett år sedan. Om skatten på ISK-sparande upp till 300 000 kr togs bort skulle däremot 21 procent öka sparande till sina barn eller påbörja ett barnsparande. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo Prospera gjort på uppdrag av Fondbolagens förening.

Färre sparar nu till barn än för ett år sedan. Om skatten på ISK-sparande upp till 300 000 kr togs bort skulle däremot 21 procent öka sparande till sina barn eller påbörja ett barnsparande. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo Prospera gjort på uppdrag av Fondbolagens förening.

För fjärde året i rad presenterar nu Fondbolagens förening en enkätundersökning om barnsparande. Sedan förra årets mätning kan vi se att andelen föräldrar som sparar till sina barn har sjunkit tillbaka till samma nivå som vi noterade 2020. Det är nu 86 procent som barnsparar jämfört med 90 procent 2022.

Trots utmanande privatekonomiska tider med inflation och högre räntor har 8 av 10 ett oförändrat barnsparande jämfört med förra året. Precis som i fjol är det även i år 10 procent som ökat sitt sparande samtidigt som lika många minskat det. På frågan om vilken sparform som valts drar fondsparandet ifrån som den populäraste och ökar till 71 procent från förra årets 69 procent. Sparkontot är näst mest populärt med 46 procent, medan aktier minskar till 14 procent. Det motsatta ser vi när vi frågar om sparande till barnbarn. Då ökar faktiskt aktier till 19 procent (10 procent 2022), samtidigt som fonder minskar från 64 till 55 procent.

Under hösten har det varit en flitig debatt om investeringssparkontot (ISK) där många förväntar sig att regeringen infriar löftet i Tidöavtalet om att 300 000 kr på ISK ska bli skattefria. ISK är det mest populära kontot för barnsparande, även om det i år minskar till förmån för kapitalförsäkringen som beskattas på ett liknande sätt. 1 av 5 barnsparare menar att den föreslagna skattelättnaden skulle få dem att öka eller påbörja ett barnsparande.

”Dagens unga ska vara väldigt glada att deras föräldrar väljer att hålla i det långsiktiga barnsparandet trots utmanande ekonomiska tider. Det är också intressant att se hur kapitalförsäkringen ökar i popularitet. Så länge man kan öppna ett konto utan avgifter finns det fördelar med kapitalförsäkringen när föräldrar kan sätta sina barn som förmånstagare. Då tillhör pengarna barnen samtidigt som föräldrar kan välja när i tiden det är lämpligt att fördela ut pengarna, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.

Män placerar med högre risk till sina barn

De flesta som fondsparar till sina barn väljer fortfarande aktiefonder. Sedan förra året har dock andelen minskat från 70 procent till 65 procent. Var de pengarna hamnat i stället vet vi inte eftersom fler nu (24 procent) jämfört med förra året (18 procent) svarar att de inte vet vilken fondtyp de sparar i. Vi noterar också en stor könsskillnad i denna fråga. 80 procent av männen väljer aktiefonder till sina barn medan 47 procent av kvinnorna väljer detsamma. I stället är det fler kvinnor (31 procent) än män (21 procent) som väljer räntefonder. En stor skillnad mellan män och kvinnor ser vi också på svarsalternativet ”vet ej”. Det är 38 procent av kvinnorna som inte vet vilken fondtyp de sparar i till sina barn jämfört med 11 procent av männen.

”För ett långsiktigt sparande som ett barnspar för de flesta är tycker jag att det finns goda argument för att välja aktiefonder. Särskilt när det är minst 5 år kvar till att pengarna ska användas. Det är en utmaning att så många som 1 av 4 inte vet vilken fondtyp de har placerat i. För även om ränteläget är annorlunda nu än för några år sedan kan skillnaden i avkastning gentemot aktiefonder bli väldigt stor över långa spartider. Det är viktigt att utsätta sina pengar för rätt typ av risk och chans till avkastning och den resan börjar med att förstå vad man investerar i, säger Philip Scholtzé.

Undersökningen har genomförts för fjärde året i rad av Kantar Sifo Prospera på uppdrag av Fondbolagens förening. Undersökningen genomfördes i november 2023 genom en enkät som har besvarats av 1 037 personer.

Fortsätt läsa

Populära