Följ oss

Nyheter

GMET ETF en satsning på gröna metaller

Publicerad

den

VanEck Green Metals ETF (GMET ETF) följer ett marknadsvärde-viktat index över globala företag som är involverade i gruvdrift, raffinering och återvinning av metaller och sällsynta jordartsmetaller som används i teknologier som bidrar till omställningen av ren energi.

VanEck Green Metals ETF (GMET ETF) följer ett marknadsvärde-viktat index över globala företag som är involverade i gruvdrift, raffinering och återvinning av metaller och sällsynta jordartsmetaller som används i teknologier som bidrar till omställningen av ren energi. VanEck Green Metals ETF (GMET ETF), som handlas på NYSEArca, är en utdelande ETF. Denna börshandlade fond kommer med en årlig förvaltningskostnad på 0,59 procent.

GMET Factset Analytics Insight

GMET är den första ETF som erövrar det globala utrymmet för gröna metaller. Fonden inkluderar specifikt företag som bryter, förädlar eller återvinner gröna metaller – det vill säga metaller och sällsynta jordartsmetaller som möjliggör övergången till rena energikällor och teknologier. Berättigade företag måste generera minst hälften av sina intäkter från gröna metaller eller ha gruvprojekt med potential att få minst hälften av sina intäkter från gröna metaller när de utvecklas.

Fondens koncentrerade portfölj syftar till att täcka 90 % av urvalsuniversumets free float marknadsvärde – med minst 25 bolag utvalda och viktade efter börsvärde, med individuella positioner som begränsas till 8 % vikt. Även om GMET erbjuder en hållbar tweak på sin syskonfond – REMX, håller man sig till en vanlig vaniljstrategi som fokuserar på företagens affärsaktiviteter snarare än ESG-skärmar. Indexet rekonstituerar och balanserar om kvartalsvis.

Fondbeskrivning

VanEck Green Metals ETF (GMET) strävar efter att så nära som möjligt, före avgifter och utgifter, följa pris- och avkastningsutvecklingen för MVIS® Global Clean-Tech Metals Index (MVGMETTR), som är avsett att spåra resultatet för företag som är involverade i produktion, raffinering, bearbetning och återvinning av gröna metaller. Gröna metaller är metaller som används i applikationer, produkter och processer som möjliggör energiomställningen från fossila bränslen till renare energikällor och teknologier.

Nyckelord

Metaller som är kritiska för energiomställning. En övergång till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp kan inte ske utan gröna metaller som kobolt, koppar, litium, sällsynta jordartsmetaller och zink

Omfattande global exponering. GMET fångar företag som är involverade i produktion av gröna metaller globalt, inklusive kinesiska A-aktier

Efterfrågan överträffar utbudet. Efterfrågan på gröna metaller förväntas fortsätta att öka och framtida produktion av viktiga mineraler kanske inte är tillräcklig

Handla GMET ETF

VanEck Green Metals ETF (GMET ETF) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder emellertid handel i GMET ETF. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med VanEck Green Metals ETF (GMET ETF) i form av CFDer. Till CMC Markets

Största innehav

VärdepapperKortnamnVikt %
FREEPORT-MCMORAN INCFCX US9.37
GLENCORE PLCGLEN LN8.85
GANFENG LITHIUM CO LTD002460 C26.23
MMC NORILSK NICKEL PJSCMNOD LI6.05
ZHEJIANG HUAYOU COBALT CO LTD603799 C15.58
CHINA NORTHERN RARE EARTH GROUP HIGH-TE600111 C15.00
GRUPO MEXICO SAB DE CVGMEXICOB MF4.29
TECK RESOURCES LTDTECK US4.08
SUMITOMO METAL MINING CO LTD5713 JP3.15
FIRST QUANTUM MINERALS LTDFM CN2.96

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.