Nyheter

Global återväxt inom kärnkraft kan gynna dessa fonder

Publicerad

den

Den globala strävan mot koldioxidneutralitet får nationer att återvända till kärnenergi som en alternativ energikälla. Detta erbjuder ett spel på uranexponering genom fonder som satsar på uransektorn efter som en global återväxt inom kärnkraft gynnar dessa.

Rysslands invasion av Ukraina ledde till en topp i uranpriserna under första halvåret 2022. Uran var bara en av olika råvaror som steg förra året, vilket bekräftar effekten av geopolitiska faktorer i råvarupriserna.

”Ett kontinuerligt flöde av rekommendationer från globala regeringar, såväl som en ihållande oro för trånga försörjningar på grund av Rysslands krig mot Ukraina stärkte uransentimentet 2022, vilket fick aktiekursen att stiga från så lågt som 43 dollar per pund till 11-åriga toppar på 64 USD/lb, sa en artikel i Stockhead.

Stöd från regeringar kan ha en djupgående inverkan på priset på uran. Med fler länder som går ombord med kärnenergi som en livskraftig energikälla, kan uran erbjuda investerare en enorm tillväxtmöjlighet.

”Japan tillkännagav sin plan att starta om 17 kärnkraftverk i ett försök att nå nettonoll koldioxidutsläpp till 2050, EU röstade för att tillåta kärnkraftverk att marknadsföras som hållbara investeringar, och för första gången var det fokus om kärnenergi vid COP27 som en potentiell energikälla med låga utsläpp istället för förnybara energikällor”, tillade artikeln.

Få bred uranexponering

ETFer är ett bekvämt sätt att få uranexponering inte nödvändigtvis i själva metallen, utan genom gruvarbetare som en bakdörrslek. För exponering för uranbrytning, överväg till exempel U3O8, som följer North Shore Global Uranium Mining Index och investerar i globala företag som bryter, utvecklar och producerar uran såväl som de företag som äger fysiskt uran eller uran royalty. Utvalda företag ägnar minst 50 % av tillgångarna till affärsverksamhet kopplad till uran.

Olika innehav i olika länder stödjer ytterligare diversifieringen av fonderna. Majoriteten av fondernas innehav är allokerade till Kanada, men den inkluderar andra länder, såsom Kazakstan, Australien och USA.

Handla NUKL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla URNU ETF

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version