Följ oss

Nyheter

Fyra sätt att fördubbla Ditt kapital

Publicerad

den

populära privatekonomiska tidskrifterna. Varför denna fixering existerar är en annan sak. Fyra sätt att fördubbla Ditt kapital

Det finns något om idén att fördubbla sina pengar på en investering som intriger de flesta investerare. Det är ett trevligt samtalsämne på cocktailpartyn, ett löfte som ges av vissa övernitiska rådgivare, och en rubrik som pryder omslaget på några av de mest populära privatekonomiska tidskrifterna. Varför denna fixering existerar är en annan sak. Fyra sätt att fördubbla Ditt kapital

Det kan vara att de flesta av oss har det inbyggt i vårt system, att vi älskar den risk som gör det möjligt för oss att tjäna snabba pengar. Det kan också vara den estetiska sida i oss som tycker om de jämna och runda tal som en fördubbling innebär. Att säga att Du har fördubblat Ditt kapital låter betydligt bättre än att säga att Du har gjort en vinst på 97 procent. Att fördubbla sina pengar är både ett realistiskt mål att investerare alltid bör sträva mot, liksom något som kan locka många människor i impulsiva investera misstag. Här tittar vi på rätt och fel sätt att investera för en hög avkastning. Här beskriver vi fyra sätt att fördubbla Ditt kapital

Det klassiska sättet – tjäna pengar säkert men långsamt

På 1980-talet hade mäklarfirman Smith Barney en reklamfilm där den brittiske skådespelaren John Houseman informerade tittarna att på Smith Barney tjänade de sina pengar på gammaldags sätt, genom att förtjäna dem. När det kommer till de mer traditionella sätten att fördubbla sitt kapital så är detta nog det sätt som ligger närmast verkligheten.

Det mest beprövade sättet att fördubbla sina pengar under en rimlig tid är att nog att investera i en säker, icke-spekulativ portfölj av stabila aktier. Även om denna portfölj inte kommer att fördubblas inom ett år, så är det nästan säkert att den kommer göra det så småningom, tack vare den gamla regeln om 72

Regeln om 72 är en berömd genväg för att beräkna hur lång tid det tar för en investering att fördubblas enligt ränta-på-ränta. Enligt regeln om 72 delar Du den förväntade avkastningen med 72 och får då fram hur lång tid det kommer att ta att fördubbla Dina pengar. Med tanke på det stora antalet aktier som i genomsnitt har gett mer än tio procent i avkastning varje år är det ett bra exempel. Dela 72 med tio (10) och Du får 7,2 det vill säga portföljen fördubblas var 7,2 år. Det är inte så illa när man betänker att det kommer att fyrdubblas efter 18 år och att banken inte ger någon ränta att tala om.

När aktiemarknaden blöder

Ibland finns det perioder när Du måste köpa, inte eftersom alla andra köper utan för att alla andra säljer. Ibland drabbas stora idrottsmän av svackor och deras fans vänder dem då ryggen, på samma sätt är det ibland med aktier. Som Baron Rothschild (och Sir John Templeton) en gång sade, smarta investerare ”köpa när det finns blod på gatorna, även om blodet är deras eget.” Dessa finansmän sade emellertid inte att Du skulle köpa skräp, de argumenterade för att det finns tillfällen när bra aktier är översålda, och att det då erbjuds tillfällen för den modige investeraren som har gjort sin hemläxa att köpa dessa aktier billigt.

Kanske är de mest klassiska instrumenten som används för att mäta när en aktie kan vara översåld p/e-talet eller bokfört värde i förhållande till eget kapital. Båda dessa instrument har ganska väletablerade historiska normer för både de allmänna marknaderna och för specifika branscher. När företag halkar långt under dessa historiska genomsnitt av olika skäl kommer smarta investerare lukta sig till en möjlighet att fördubbla sina pengar.

Det säkra sättet

Precis som både höger- och vänsterfilen på motorvägen till sist tar en bilist till samma ställe är det med aktiemarknaden, det finns både snabba och långsamma sätt att fördubbla dina pengar. De investerare som är rädda för att deras pengar skall sluta som en kraschad bil runt en lyktstolpe skall kanske välja att köpa obligationer eftersom dessa ger en betydligt säkrare resa till målet.

Även den investerare som väljer att ta mindre risk kan emellertid fördubbla sina pengar med hjälp av obligationer. Det vi talar om är då ofta nollkupongare, obligationer som ges ut till underkurs, men inte ger någon löpande avkastning. På förfallodagen betalas det nominella beloppet ut. Istället för att köpa en obligation för 10 000 kronor med en avkastning på fem (5) procent per år går det istället att köpa den till ett pris på till exempel 5 000 kronor. Ju närmare denna obligation kommer förfallodagen desto mer ökar den i värde. På slutdagen erhåller båda investerare samma belopp, 10 000 kronor. Det finns två fördelar till med sådana obligationer, dels slipper investeraren den så kallade återinvesteringsrisken, det vill säga att de inte kan investera sin ränta eller utdelning till samma avkastning som det först placerade kapitalet, dels så betalas skatten först vid inlösen och inte löpande under obligationens löptid.

Det spekulativa sättet

Sakta men säkert är ett sätt som fungerar för vissa investerare, medan andra anser att det finns en risk för att de skall ”somna vid ratten”. Dessa investerare vill istället ha mer spänning, läs risk, i sina portföljer. För dessa investerare är det inte ovanligt att arbeta med till exempel optioner, Mini Futures eller att köpa så kallade frimärksaktier.

Aktieoptioner, precis som Mini Futures, kan i sin enklaste form användas som ett sätt att spekulera i om ett företags aktiekurs skall gå upp eller ned. För många investerare, särskilt de som har fingret på pulsen på en specifik bransch, kan alternativet vara att turboladda sin portföljs prestanda på detta sätt. Med tanke på att varje option representerar 100 aktier i lager, behöver ett företags aktiekurs bara öka en liten andel för en investerare skall göra en bra affär. Var emellertid försiktig och se alltid till att göra hemläxan samt arbeta med så kallade stop lossar. Detta sätt kan både skapa förmögenheter som dränera dem.

Slutligen kan extrema fynd i form av frimärksaktier snabbt förvandla ören till kronor. Oavsett om Du bestämmer Dig för att satsa på tidigare storföretag som rasat eller om Du satsar Ditt kapital i företag som säger sig ha utvecklat nästa stora uppfinning så kan denna typ av aktier komma att fördubblas på bara en dag. Kom bara ihåg att risken är hög i dessa aktier.

Om det låter för bra för att vara sant….

Det finns ett gammalt talesätt som säger att om någonting är för bra för att vara sant så är det förmodligen så. Det kloka rådet när det gäller att fördubbla sitt kapital är det finns förmodligen fler bolag som inte kommer att lyckas än vad det finns säkra vinster.

Även om det säkert finns andra sätt än de ovan nämnda att fördubbla ditt kapital på så skadar det inte att vara försiktig.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Sveriges enda riktiga råvarufond har öppnat

Publicerad

den

Under många år har svenska investerare inte kunnat få en riktigt bra exponering mot råvarumarknaden eftersom det saknats en bra råvarufond. Torbjörn Iwarsson, sannolikt norra Europas mest meriterade råvaruexpert; Tidigare råvaruchef Handelsbanken, SEB och förvaltare av Skandia Livs råvarumandat, och Centaur Fonder har nu för avsikt att ändra på detta.

Under många år har svenska investerare inte kunnat få en riktigt bra exponering mot råvarumarknaden eftersom det saknats en bra råvarufond. Torbjörn Iwarsson, sannolikt norra Europas mest meriterade råvaruexpert; Tidigare råvaruchef Handelsbanken, SEB och förvaltare av Skandia Livs råvarumandat, och Centaur Fonder har nu för avsikt att ändra på detta.

Råvaruexperten Torbjörn Iwarson intervjuas av Placeras Pär Ståhl och Karl Lans om den nystartade råvarufonden Centaur Commodity, vilka råvaror han tror mest på och vad som talar för att investerare bör ha exponering mot sektorn.

Tillsammans har Torbjörn Iwarsson och Centaur Fonder lanserat Centaur Commodity Fund, en aktivt förvaltad UCITS-fond med syftet att överträffa den totala avkastningen på den underliggande råvarumarknaden, enligt definitionen av Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index. Fonden investerar främst på råvaruterminsmarknaden via kontantavräknade derivatinstrument.

Handla Centaur Commodity Fund

Centaur Commodity Fund går att handla genom de flesta fondplattformarna, men också genom de flesta internetmäklarna, till exempel Avanza och Nordnet.

Tillgångarna i i fonden består av räntebärande instrument med en genomsnittlig återstående löptid på mindre än två år och av hög kreditkvalitet, främst denominerade i amerikanska dollar och ibland även i euro. Fonden har därför en valutaexponering mot dessa växelkurser.

Fonden investerar däremot inte i råvarufutures på fossila bränslen, vilket betyder att den klassificeras enligt artikel 8 i SFDR (EU-förordning 2019/2088) om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom finansiella tjänster.

Forskning visar att råvaror minskar risken och ökar avkastningen

Akademisk forskning har visat attraktiva portföljegenskaper genom att inkludera råvaror i långsiktiga tillgångsallokeringar för portföljer som redan innehåller allokeringar till aktier, obligationer och fastigheter. Fonden kan också användas för kortsiktig och medellångsiktig taktisk tillgångsallokering.

Varför investera i Råvaror?

Råvaror är en tillgångsklass som passar bra i en portfölj tillsammans med aktier och obligationer. Med råvaror i portföljen är det möjligt att erhålla högre avkastning till samma risk i ett långsiktigt sparande. Råvaruterminer stiger och faller i pris av andra orsaker än aktier och obligationer. Orsaken till ett högre pris på vete kan vara torka och det påverkar vare sig aktiekurser eller obligationsräntor.

Råvaror har haft ett ”krisalfa” i förhållande till aktier. När aktier går som sämst har råvaror tenderat att ge vinst. I vissa faser av konjunkturcykeln och exempelvis i perioder med stigande inflation (och räntor) tenderar råvaror att ha bättre avkastning än andra tillgångsslag. I en långsiktig portfölj har den optimala allokeringen till råvaruterminsmarknaden varit upp emot 20 procent.

Råvaruavkastningen jämförs ofta med avkastningen på aktier. Det finns inget antingen eller i den frågan. När råvarupriserna stiger, tenderar inflation att göra samma sak vilket gör att räntorna också stiger. Högre räntor, allt annat lika, betyder lägre P/E-tal för aktier och lägre kurs på obligationer. När aktier har hög avkastning finns mekanismer som gör att råvaror har sämre avkastning, men när aktier har sin allra sämsta avkastning tenderar råvaror att ge vinst.

Råvaror har därför något som kallas för ”krisalfa”. När aktier har sin allra sämsta avkastning tenderar råvaror att ge vinst. Råvaror har historiskt tenderat att gå bra när börsen gått dåligt.

Fonden

Centaur råvarufond är en svensk värdepappersfond, UCITS. Den placerar i den globala marknaden för råvaruterminer främst genom swappar på index, som i sin tur ger avkastning från marknaden för råvaruterminer. Fonden kan också placera i råvarurelaterade värdepapper och fonder som speglar avkastningen på råvaruterminer.

Eftersom swappar är derivatinstrument placeras fondens tillgångar i räntebärande värdepapper, som genererar en ränteavkastning. Avkastning från råvaruterminer och avkastning från räntebärande värdepapper utgör tillsammans totalavkastningen på fondens tillgångar.

Fonden placerar däremot inte i aktier i bolag som producerar råvaror. Fonden är aktivt förvaltad och har målsättning att över tid åstadkomma en högre avkastning än fondens jämförelseindex. Med kontinuerlig analys av råvarumarknaden och råvaruterminsmarknaden sker detta bland annat genom att vikta upp terminskontrakt på råvaror inom eller utom jämförelseindexet och vikta ner råvaror inom jämförelseindexet. Det innebär att om indexet har en vikt på fem procent vete kan förvaltarna välja att öka exponeringen till tio procent om de tror att vetepriset skall stiga, och att helt minska det när de tror att vetepriset skall gå ned.

Fonden tar däremot aldrig en kort position i en råvara eftersom syftet är att tillhandahålla en investering i tillgångsklassen.

Högre avkastning än Bloombergs benchmarkindex

Centaur råvarufond har Bloombergs råvaruindex exklusive energiråvaror som jämförelseindex. Detta index har haft en högre avkastning det senaste decenniet än Bloombergs benchmarkindex som innehåller fossila energiråvaror. Jämförelseindexet viktas om en gång per år. Jämförelseindexets sammansättning per december 2023 ser ut som diagrammet nedan visar.

Den globala terminsmarknaden

Den globala råvarumarknaden är en försäkringsmarknad där producenter kan säkra försäljningspriset och på så sätt minska risken. I vissa råvaror finns konsumenter som söker motsvarande säkring av inköpspriset, men ofta fyller investerare gapet som bärare av risken. Därför finns en riskpremie, som inte finns i prisutvecklingen på underliggande råvaror.

Totalavkastning

Totalavkastningen på fonden kommer från terminsavkastningen på råvaror och ränteavkastningen på fondens räntebärande placeringar. Terminsavkastningen kan delas upp i spotprisavkastning och ”rullningsavkastning”, dvs den extra vinst eller förlust från rabatt eller premium på terminerna i förhållande till spotpriset. Spotprisavkastningen på råvaror har historiskt följt inflationstakten. Fonden placerar tillgångarna i räntemarknaden främst i dollar och euro enligt den vikt swapparna har på terminskontrakt noterade i dessa valutor. Motivet till detta är att i möjligaste mån följa prisutvecklingen på råvaror i svenska kronor.

Handla Centaur Commodity Fund

Centaur Commodity Fund går att handla genom de flesta fondplattformarna, men också genom de flesta internetmäklarna, till exempel Avanza och Nordnet.

Om Centaur Fondförvaltning

Centaur Fondförvaltning har huvudkontor i Stockholm och har förvaltat värdepappersfonder med tillstånd från Finansinspektionen sedan 2007. Centaurs värderingsgrund baseras på fundamental analys. Alla Centaurs fonder har hållbarhetsklass 8 eller högre.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.

Fortsätt läsa

Nyheter

IBCQ ETF investerar i företagsobligationer från hela världen och valutasäkras till Euro

Publicerad

den

iShares Global Corporate Bond EUR Hedged UCITS ETF (Dist) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares Global Corporate Bond EUR Hedged UCITS ETF (Dist) (IBCQ ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,25 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Global Corporate Bond EUR Hedged UCITS ETF (Dist) är en mycket stor ETF med tillgångar på 932 miljoner GBP under förvaltning. ETF:en är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IBCQ?

Diversifierad exponering mot globala företagsobligationer

Direktinvesteringar i företagsobligationer över sektorer (industri, allmännyttiga och finansiella företag) och använder månatliga valutaterminskontrakt

Obligationsexponering av investeringsklass och exponering utanför EUR säkras tillbaka till EUR månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa utvecklingen av ett index som består av företagsobligationer av investeringsklass från emittenter på tillväxtmarknader och utvecklade marknader.

Investeringsstrategi

Bloomberg Global Aggregate Corporate (EUR Hedged)-index följer amerikanska dollar denominerade företagsobligationer utgivna av företag över hela världen. Alla löptider ingår. Betyg: Investment Grade. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla IBCQ ETF

iShares Global Corporate Bond EUR Hedged UCITS ETF (Dist) (IBCQ ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURIBCQ
Stuttgart Stock ExchangeEURIBCQ
SIX Swiss ExchangeEURCRPH
XETRAEURIBCQ

Största innehav

EmittentVikt (%)
BANK OF AMERICA CORP1.85
JPMORGAN CHASE & CO1.61
GOLDMAN SACHS GROUP INC/THE1.40
CITIGROUP INC1.27
MORGAN STANLEY1.19
WELLS FARGO & COMPANY1.15
AT&T INC1.00
VERIZON COMMUNICATIONS INC0.99
HSBC HOLDINGS PLC0.93
APPLE INC0.82

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Två nya ETFer från iShares ger tillgång till företagsobligationer i euro med fast löptid

Publicerad

den

Två nya ETFer från iShares har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. iShares iBonds Dec 2029 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist) (29GI) och iShares iBonds Dec 2030 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist) (30IG) erbjuder investerare tillgång till en portfölj av eurodenominerade skattepliktiga företagsobligationer som förfaller i samma kalenderår som ETF:s förfallodag. Förfallodagen här är satt till slutet av 2029 eller 2030. Vid löptidens slut likvideras andelarna, och portföljens värde betalas ut till aktieägarna.

Två nya ETFer från iShares har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. iShares iBonds Dec 2029 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist) (29GI) och iShares iBonds Dec 2030 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist) (30IG) erbjuder investerare tillgång till en portfölj av eurodenominerade skattepliktiga företagsobligationer som förfaller i samma kalenderår som ETF:s förfallodag. Förfallodagen här är satt till slutet av 2029 eller 2030. Vid löptidens slut likvideras andelarna, och portföljens värde betalas ut till aktieägarna.

Företagsobligationerna med fast ränta måste ha en investment grade rating och uppfylla indexleverantörens hållbarhetskriterier för att ingå i portföljen.

NamISINAvgiftUtdelnings-
policy
Referensindex
iShares iBonds Dec 2029 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist)IE000IHURBR00,12 %UtdelandeBloomberg MSCI December 2029 Maturity EUR Corporate ESG Screened Index
iShares iBonds Dec 2030 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist)IE000LX17BP90,12 %UtdelandeBloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 157 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Populära