Följ oss

Nyheter

Fria kassaflöden kan vara en vinnande strategi

Publicerad

den

Det finns börshandlade fonder med strategier. En av dessa är att köpa aktier i företag med stora fria kassaflöden. Att satsa på fria kassaflöden kan vara en vinnande strategi eftersom detta kan komma att ge en kudde mot oönskade kursnedgångar.

Det finns börshandlade fonder med strategier. En av dessa är att köpa aktier i företag med stora fria kassaflöden. Att satsa på fria kassaflöden kan vara en vinnande strategi eftersom detta kan komma att ge en kudde mot oönskade kursnedgångar. Det ger samtidigt en större möjlighet till att fånga upp extrautdelningar.

Merrill Lynch US Quantitative Strategy Team har tittat en portfölj byggd på fria kassaflödesproducerande företag som erbjöd en investerare den högsta avkastningen. Denna portfölj gav också minsta perioderna med negativ avkastning enligt en analys från Pacer ETFs.

Fria kassaflöden

Fria kassaflöden är det som är kvar sedan ett företag har betalat utgifter, ränta, skatter och långfristiga investeringar. Dessa pengar kan sedan företaget använda till att köpa tillbaka egna aktier, betala utdelningar eller köpa andra företag för. Möjligheten att generera en verksamhet med ett högt fritt kassaflöde tyder på att ett företag producerar mer pengar än det behöver driva verksamheten. Dessa pengar kan sedan investeras i tillväxtmöjligheter.

Kassaflödespositiva företag har generellt tre definierande egenskaper – de är produktiva, tillförlitliga och självständiga. Företagen genererar större kassaflöden än de de spenderar, vilket gör det möjligt för dem att växa utan extern finansiering. Det fria kassaflödet är ett mer stabilt mått på lönsamhet än resultatet, vilket är föremål för manipulations- och redovisningsantaganden. Slutligen, eftersom företagen är mindre beroende av kapitalmarknaderna för finansiering, kommer de inte att späda ut sina aktieägare genom nyemissioner. Istället är det ofta vanligt att denna typ av företag återköper sina egna aktier vilket gynnar aktieägarna. Vinsten per aktie blir då, allt annat lika, högre efter dessa återköp.

Kassaflöden bättre än storlek och volatilitet

Ted Theodore, portföljchef för TrimTabs US ETF (TTAC), hävdade också att en inriktning på företag med starka fria kassaflöde är en mer sund inställning till aktieval än att förlita sig på andra mer populära faktorer som volatilitet eller storlek.

Investerare som är intresserade av den fria kassaflödesmetoden som en fokuserad faktor har nu ett antal alternativ att välja mellan. Till exempel Pacer Global Cash Cows Dividend ETF (NYSEArca: GCOW), Pacer US Cash Cows 100 ETF (NYSEArca: COWZ), Pacer US Small Cap Cash Cows 100 ETF (BATS: CALF) och Pacer Developed Markets International Cash Cows 100 ETF (BATS: ICOW). Alla dessa börshandlade fonder arbetar med fria kassaflöden när de gör sina placeringsurval.

TrimTabs erbjuder den aktivt förvaltade TrimTabs All Cap International Free Cash Flow ETF (BATS: TTAI), som fokuserar på utländska marknader. För amerikanska företag finns TrimTabs Float Shrink ETF (BATS: TTAC), som riktar sig mot amerikanska företag som har starkt fria kassaflöde och minskar antalet utestående aktier.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *