Följ oss

Nyheter

Från Dogecoin till DeFi: En blockkedjeordlista för nybörjare

Publicerad

den

Kryptovaluta är förvirrande i bästa fall. Att känna till dessa termer kommer att hjälpa. Denna artikel hjälper dig förstå allt från Dogecoin till DeFi.

Kryptovaluta är förvirrande i bästa fall. Att känna till dessa termer kommer att hjälpa. Denna artikel hjälper dig förstå allt från Dogecoin till DeFi.

Bitcoin, eter och dogecoin har blivit vanliga ord, och finansiella institutioner runt om i världen anammar i allt högre grad kryptovalutor som dem. Mot alla odds har blockchain-tekniken blivit mainstream. Trots att kryptovalutor är framträdande – och deras kusin, den icke-fungibla token, eller NFT – är det få som förstår tekniken som ligger till grund för dessa mynt.

Blockchain-tekniken är fortfarande svårbegriplig och förstås verkligen mest av begåvade ingenjörer – av vilka många var tidiga användare av kryptovalutor som bitcoin och eter. En del av anledningen till att kryptovalutor, blockkedjor och NFT är så svåra att förstå är det breda utbudet av esoteriska termer som används av de samhällen som handlar med dem.

Nedan finns en alfabetisk ordlista över blockkedjetermer som du kan ha nytta av. Det här är inte en investeringsguide, det är inte heller en uttömmande lista över termer och fraser. Det täcker dock grunderna som kommer att vara till hjälp för nybörjare, men den omfattar allt från allt från Dogecoin till DeFi.

Airdrop

En airdrop är när ett företag släpper kryptovaluta eller en NFT direkt i din plånbok. Istället för ett första offentligt erbjudande kommer blockchain-tjänster att lansera en token och airdroppa personer som har använt den tjänsten tidigare. Detta kan göras av flera anledningar: Det kan vara ren marknadsföring, eftersom airdrops ökar medvetenheten om en token som folk sedan kan investera i, eller så kan det vara för att tillhandahålla governance-tokens för en DAO.

Ett färskt exempel: Ethereum Name Service tillåter användare att ändra sitt plånboksnummer till ett plånboksnamn (som CNET.eth). I december lanserade den sin egen ENS-token, vilket skickade ett belopp till alla som hade använt tjänsten. Ju fler människor hade använt Ethereum Name Service, desto fler tokens släpptes de – i vissa fall värda tiotusentals dollar.

Ape

Att ”apa”(to ape) in sig på något är att vårdslöst investera i hopp om kortsiktig vinst. Alla vet att bedrägerier finns i överflöd, och noggranna investerare gör forskning för att kontrollera ett kryptovaluta- eller NFT-projekt för att säkerställa att det är säkert. Att ”apa” in i ett projekt är att se dess värde stiga och att kasta pengar i det i hopp om det bästa.

Altcoin

Vilken kryptovaluta som helst som inte är bitcoin eller eter. Många är också kända som shitcoins.

Binance

Världens största kryptovalutabörs, där människor köper och handlar med kryptovalutor. Det är under utredning av det amerikanska justitiedepartementet och IRS för skatteflykt och penningtvätt.

Blockchain

En blockchain är en distribuerad databas. I enklare termer är det en decentraliserad reskontra som registrerar information i digitala block. När ett block väl har utvunnits och lagts till i kedjan kan det inte ändras, så blockkedjor erbjuder offentliga register över oföränderlig data.

Det finns många olika blockkedjor som har olika grader av decentralisering, effektivitet och säkerhet. Många har sin egen kryptovaluta – till exempel är eter en kryptovaluta byggd på ethereum blockchain.

Bitcoin

Bitcoin är den första kryptovalutan, byggd på bitcoin blockchain. Den skapades 2009 av en person eller grupp människor under pseudonymen Satoshi Nakamoto. Endast 21 miljoner kan någonsin präglas, varav cirka 18,9 miljoner redan är i omlopp.

Bored Ape Yacht Club

Den största NFT-kollektionen, med ett golvpris på $390 000 i skrivande stund. Det lanserades i april 2021 och har sedan dess blivit ett varumärke som har överskridit NFT-gemenskapen, med ägare inklusive Jimmy Fallon och Eminem.

Burning

Kryptovalutor ”bränns” (are burned) genom att de skickas till en plånbok som bara kan ta emot dem och inte skicka dem. Brännmekanik används ofta för att orsaka en deflationseffekt: ju färre polletter i omlopp, desto mer knappa blir de som investerare har.

Cold wallet

En kryptovaluta plånbok som inte är ansluten till internet. Dessa är säkrare och mindre benägna att bedrägeri.

Cross-chain

Möjligheten att skicka data, tokens eller tillgångar från en blockkedja till en annan. Detta skiljer sig från flerkedjetjänster, som är byggda för att fungera på flera blockkedjor.

CryptoPunks

CryptoPunks anses vara den första NFT-samlingen någonsin och är en uppsättning av 10 000 8-bitars tecken skapade 2017.

Dapps

Förkortning för ”decentraliserade appar”.

DAO

En decentraliserad autonom organisation. En DAO är en organisation där beslut fattas med konsensus: Alla innehavare av styrningstokens får röster i organisationsbeslut, där lösningen med flest röster är DAO:s handlingssätt. Föreställ dig en decentraliserad investeringsbank, men istället för att fondförvaltare fattar investeringsbeslut röstar innehavarna av dess styrningstokens om hur medel från dess statskassan investeras.

Decentraliserad börs

Decentraliserade börser används för att köpa och handla kryptovalutor. Till skillnad från vanliga börser använder dessa peer-to-peer-transaktioner som kringgår alla centraliserade auktoriteter. Dessa inkluderar Uniswap och Sushiswap.

Degen

Förkortning för ”degenererad”, liknande aping. En ”degen play” eller ”att vara en degen” betyder att investera i något utan att göra due diligence.

DeFi

Förkortning för ”decentraliserad finans”. DeFi är vilket finansiellt verktyg som helst, som ett smart kontrakt eller DAO, som använder blockchain-teknik för att kringgå mellanhandsinstitutioner.

Dogecoin

En kryptovaluta skapad som ett skämt av Billy Markus, en mjukvaruingenjör från IBM, och Adobes ingenjör Jackson Palmer 2017. Den har sedan dess blivit en av de största kryptovalutorna som någonsin skapats, med ett börsvärde på över 20 miljarder dollar i skrivande stund. Det anses vara det första memecoinet.

DYOR

Förkortning för ”Do Your Own Research”.

Ether

Kryptovalutan som bryts på ethereum blockchain. Ether är näst efter bitcoin i marknadsvärde, men är en mycket mer använd kryptovaluta. De flesta altcoins är också byggda av ethereum och är därför bundna till eter. De flesta NFT är också byggda på ethereum, vilket är anledningen till att eter är den dominerande token som används i NFT-handel.

Ethereum

En blockkedja som konkurrerar med bitcoin. Den är designad för att ta blockkedjetekniken som utvecklats av bitcoins banbrytande och använda den för mer sofistikerade finansiella verktyg, som smarta kontrakt.

Flashlån

Flashlån är ett DeFi-verktyg som möjliggör lån utan säkerhet. Flashlån låter dig låna pengar för att köpa en tillgång, men bara om tillgången kan köpas och räntan betalas tillbaka inom samma block. Föreställ dig att du köper ett hus på fem miljoner kronor med ett lån, men lånet godkänns bara om du redan har ställt upp en annan köpare som är villig att betala tillräckligt för att du ska kunna betala tillbaka lånet plus ränta.

Dessa lån använder smart kontraktsteknik.

FUD

Förkortning för ”rädsla, osäkerhet och tvivel” (”fear, uncertainty and doubt”). Detta kan vara legitimt, som att människor uttrycker oro över ett tokens eller NFT-projekts säkerhet eller legitimitet, eller taktiskt, som i ett organiserat drag som uppmuntrar människor att sälja, vilket sänker priset på tillgången.

Gas

Gas är priset du betalar för att använda ethereum-nätverket. Varje transaktion kräver en gasavgift, som kan variera beroende på hur överbelastad blockkedjan är. Priserna varierar vanligtvis mellan $50 till $500 per transaktion, men kan skjuta i höjden under tider av tung nätverksbelastning.

Governance-tokens

Governance-tokens, eller Styrningstoken, är kryptovalutor som ger ägaren rösträtt över det givna projektet. Se även: DAO.

GWEI

Kostnaden för gas uttrycks med GWEI. Som en grov guide kommer gas att vara billig när GWEI är under 50 och dyr när den är över 100.

HODL

En målmedveten felstavning av ”behåll” (HOLD), som används för att uppmuntra människor att hålla fast vid sina tokens under en nedåtgående prisrörelse.

Kryptografi

En form av informationskryptering, där data endast kan okrypteras med en nyckel. Blockkedjor som använder proof of work-protokoll förlitar sig på att lösa otroligt komplexa kryptografiska pussel för att nya block ska kunna utvinnas och verifieras.

Kryptovaluta

En kryptovaluta är en token som är inbyggd i en blockkedja. Kryptovalutor präglas vanligtvis med varje nytt block som utvinns. Till exempel kommer varje nytt block av eter som utvinns med en belöning på två eter-tokens som kompensation till gruvarbetaren.

Kryptovalutor är en typ av token. Deras nativitet är deras avgörande faktor: Andra tokens skapas med plattformar och appar som är byggda ovanpå blockkedjor, medan kryptovalutor är inbyggda i en blockchains protokoll.

Layer 1 och layer 2

Om du pysslar med kryptovalutor kommer du att höra om Layer 1 och Layer 2 lösningar. Layer 1 är själva blockchain-arkitekturen och Layer 2 hänvisar till arkitektur byggd ovanpå blockchain.

Ta till exempel frågan om ethereums höga gaskostnader. En lager 1-lösning skulle vara att göra ethereum blockchain mer effektiv, till exempel genom att anta proof-of-stake-protokoll. Ett exempel på en lager 2-lösning är Immutable X, en börs byggd ovanpå ethereum som använder smart kontraktsteknik för att möjliggöra gasfri, koldioxidneutral handel.

Mainnet

Ett blockchain-protokoll som lanseras för allmänt bruk kommer att läggas in i mainnet (huvudnätet). Detta skiljer det från ett testnät, som är mer som en beta-lansering av ett blockchain-protokoll.

Memecoin

Många kryptovalutor syftar till att tillhandahålla ett verktyg eller tjäna ett syfte. Memecoins erbjuder inga utsikter till nytta och existerar rent som spekulativa tillgångar. Dogecoin är det mest kända, men det finns många, många fler.

Metamask

En webbläsarbaserad digital plånbok som främst används för transaktioner på ethereum blockchain.

Metavers

En digital värld som besöks av dussintals, hundratals eller tusentals användare samtidigt. Dessa har funnits i flera år – tänk Second Life eller till och med Fortnite. Blockchain-integrerade metaverser, som Sandbox eller Decentraland, tillåter människor att äga marken, byggnaderna och föremålen i dessa världar och sälja dem eller byta dem.

Mining

Gruvdrift är den process genom vilken transaktioner verifieras och block läggs till i en blockkedja. Detta involverar vanligtvis kraftfulla datorer som löser komplexa kryptografiska problem. Avgörande är det också hur ny kryptovaluta läggs till i omlopp. När det gäller bitcoin präglas ungefär sex bitcoins varje gång ett nytt block bryts.

Mining rig

En kraftfull dator inrättad för att bryta kryptovalutor.

Mining farm

Ett lager (eller rum) med gruvriggar som är i drift hela dagen och bryter kryptovalutor.

Mint

På blockkedjor innebär myntning (minting) att verifiera information och lagra den som ett block i kedjan.

Att ”prägla” en NFT innebär att köpa den från dess skapare under en offentlig försäljning. ”Mintpris” syftar på vad dess skapare säljer det för – till exempel var Bored Ape Yacht Clubs myntpris 0,08 eter. Efter att alla NFTs i en samling har präglats måste handlare som vill ha exponering för den samlingen köpa dem från en andrahandsmarknad som OpenSea.

Moon

En dramatisk prishöjning kallas mooning eller en måne. ”Till månen” är en vanlig fras.

NFT

Icke-fungibel token. Dessa är digitala handlingar som intygar äganderätten till en digital tillgång. Just nu är de förknippade med konst, men NFTer kan certifiera ägande av allt digitalt.

Off-chain/on-chain

On-chain refererar till något som finns på en blockchain; off-chain hänvisar till något som existerar utanför blockchain. Kryptovaluta är on-chain-pengar, fiat-valuta är off-chain-pengar.

Proof of work

Proof of work är en konsensusmekanism genom vilken block läggs till en blockkedja. POW kräver att gruvarbetare löser komplicerade kryptografiska pussel, som kräver stora mängder energi från kraftfulla gruvriggar, för att validera nya blockchain-transaktioner.

POW är en säker och decentraliserad konsensusmekanism, men den är notoriskt ineffektiv. Det är så bitcoins och ethereums blockkedjor fungerar, även om ethereum snart kommer att övergå till det mer effektiva beviset på insats (proof of stake)

Proof of stake

Konfronterad med de enorma energikraven för bevis på arbete, är bevis på insats (Proof of stake) en uppdaterad konsensusmekanism som gör att block kan brytas mycket mer effektivt. POS tillåter innehavare av en kryptovaluta att validera nya block på den relevanta blockkedjan.

De gör detta genom att satsa sin kryptovaluta. Användare av ett nätverk satsar sin kryptovaluta, och om deras insats väljs av en randomiserad algoritm, får de möjlighet att validera ett nytt block – för vilket de får en belöning i form av mer kryptovaluta. Ju mer kryptovaluta som satsas, desto större chans är en användare att väljas för att validera ett nytt block.

Där bevis på arbete belönar de som har spenderat mest beräkningskraft för att lösa ett kryptografiskt pussel, belönar bevis på insats de som investerar sin kryptovaluta under en lång tidsperiod.

Rug pull

Rug pulls är när skaparen av en kryptovaluta försvinner och tar med sig pengar. Ett falskt Squid Game-coin är ett färskt exempel, även om dessa är långt ifrån sällsynta. ”Rug” är i huvudsak en förkortning för ”bluff”.

Sats, satoshis

En fraktion av en bitcoin.

Seed phrase

När du skapar en kryptovaluta-plånbok får du en Seed phrase på 12 ord. Varje gång du loggar in i din plånbok på en ny enhet måste du använda din frönfras. Ge aldrig din Seed phrase till någon.

Sharding

Sharding fördelar nätverksbelastning över en blockkedja, vilket gör att fler transaktioner kan behandlas per sekund. Det här låter torrt, men det är oerhört viktigt. Ethereum kommer att integrera sharding nästa år, vilket kommer att göra användningen billigare och mycket mindre miljöskadlig.

Shiba inu

Shiba Inu skapades i samma stil som Dogecoin och är ett memecoin med ett enormt marknadsvärde på 14,6 miljarder dollar i skrivande stund. Den marknadsför sig själv som ”Dogecoin Killer”.

Shitcoin

Ett shitcoin är ett altcoin som inte ger någon nytta, varken ett memecoin eller ett ineffektivt altcoin.

Smarta kontrakt

Ett smart kontrakt är ett digitalt kontrakt som verkställer sig självt om villkoren är uppfyllda. Till exempel, om Wallet X skickar 0,08 eter till Wallet Y, skickar Wallet Y NFT Z till Wallet X. De används oftast för att automatisera transaktioner, men kan också användas för mer sofistikerade ändamål som snabblån.

Solana

Solana är en blockkedja gjord av ethereum. Liksom ethereum, och till skillnad från bitcoin, är det designat för att köra smarta kontrakt. Till skillnad från ethereum använder den proof-of-stake och är därför mycket effektivare, kräver mindre energi och med mycket billigare nätverksavgifter. Solana använder också ”bevis på historien”, vilket förklaras utförligt här.

Stablecoin

Stablecoins är kryptovalutor som är knutna till den amerikanska dollarn. Dessa inkluderar tether och USDC. Deras syfte är att tillåta handlare av kryptovaluta att behålla sina tokens i ett kryptoekosystem utan att uppleva volatiliteten i bitcoins och eters prisrörelser.

Stakning

Vissa kryptovalutor tillåter dig att satsa en klumpsumma av tokens i utbyte mot att du får en procentandel av den klumpsumman med jämna mellanrum så länge som den är insats. Till exempel kan Token X ge dig 10 % månatlig avkastning på alla insatser över 5 000 tokens. I så fall skulle du sätta in 5 000 tokens i utbyte mot att få 500 Token X varje månad. Detta är en passiv inkomstinvesteringsstrategi: I ovanstående situation kan det ta 10 månader att få tillbaka de initiala 5 000 tokens, efter vilken tid varje månadsbetalning på 500 Token X skulle vara ren vinst (förutsatt att värdet av Token X förblir stabilt).

Bitcoin erbjuder inte staking, och inte heller ethereum – även om ether så småningom kommer att göra det när den antar proof of stake.

Tokens

Tokens är blockchain-tillgångar som finns i många former. Kryptovalutor som bitcoin är en typ av token. Andra typer inkluderar styrningstokens, som ger innehavaren rösträtt i en DAO eller tjänst, eller verktygstokens, där tillgång till en tjänst beviljas i enlighet med antalet tokens som innehas.

Txn

Förkortning för transaktion.

Utility token

En token som syftar till att tillhandahålla en funktion av något slag. Dessa kan vara tillgång till en applikation, tjänst eller spel. Exempel inkluderar filecoin, som ger tillgång till blockkedjebaserad digital lagring, och länk, som kopplar ihop smarta kontrakt av typer av data utanför kedjan.

Vanity address

En personlig plånboksadress tillhandahållen av företag som Ethereum Name Service. Det låter dig ändra din plånboksadress till ett ord eller en fras som du väljer, som CNET.eth.

Vaporware

En produkt som är utlovad men som faktiskt aldrig kommer ut på marknaden. Termen blev populär i slutet av 90-talet med den ursprungliga internetboomen och har återupplivats tack vare skumma kryptovalutaskapare.

Wallet/plånbok

Kryptovaluta plånböcker är där du kan lagra din kryptovaluta och NFT. Dessa plånböcker kan vara varma eller kalla – det vill säga webbläsarplånböcker anslutna till internet eller fysisk hårdvara som inte är ansluten till internet. Plånböcker kan både läsa och skriva, vilket innebär att de kan ta emot information men också fungera som en signatur eller online-ID.

Web3

Web3 är nästa iteration av internet som föreställts av blockchain-entusiaster. Web1 var skrivskyddat internet, från internets uppfinning fram till omkring 2005. Web2 syftar på tillkomsten av människor som kunde producera innehåll och ladda upp det på internet. Web3 skulle vara ett internet som är blockkedjeintegrerat. Föreställ dig att du äger dina inlägg på sociala medier som NFT, använder en kryptovaluta som eter som en universell valuta och har din plånbok som en form av ID istället för en kombination av e-post och lösenord.

Whale/val

Någon med stora innehav av kryptovaluta.

Whitelist

En förköpslista för kryptovalutor och NFT. Vitlistade investerare kan köpa tillgången före offentlig lansering, ibland till ett rabatterat pris.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eqonex stänger sitt bitcoincertifikat

Publicerad

den

Den angripna kryptotillgångsförvaltaren och förvaringsinstitutet Eqonex kommer att avnotera sitt bitcoinbörshandlade seddel (ETN) efter att ha misslyckats med att ersätta sin nu stängda interna förvaringsinstitut.

Den angripna kryptotillgångsförvaltaren och förvaringsinstitutet Eqonex kommer att avnotera sitt bitcoinbörshandlade certifikat (ETN) efter att ha misslyckats med att ersätta sin nu stängda interna förvaringsinstitut.

Eqonex Bitcoin ETN (EQ1B) kommer att genomgå en obligatorisk inlösen och avnotering från Deutsche Boerse den 14 december efter lanseringen för fem månader sedan.

Beslutet följer efter en månad av ekonomiska svårigheter och en ”smärtsam vändpunkt” för företaget efter kollapsen av FTX-börsen och dess FTT-token.

Förluster till följd av marknadsvolatiliteten innebar att Eqonex inte kunde uppfylla sina återbetalningsåtaganden till fordringsägare som Bifinity, betalningarna från Binance, vilket innebar att framtida lånebetalningar stoppades.

Efter att ha misslyckats med att säkra ny aktiefinansiering sa Eqonex i ett aktieägarbrev den 21 november ”vår landningsbana och förmåga att fortsätta köra vår operativa färdplan var allvarligt äventyrad”.

Företaget har ansökt till High Court of Singapore för att gå in i rättslig förvaltning och sätta sina företag, Diginex och Eqonex Capital, i frivillig likvidation för att betala borgenärer.

Eqonex meddelade också att dess depåarm Digivault, som var plånboksleverantör för EQ1B, skulle avveckla sin verksamhet senast den 7 december.

Företaget sa tidigare att det skulle söka en köpare för att rekapitalisera verksamheten eller hitta en ”alternativ lösning”, men båda försöken har visat sig misslyckade.

Det lade till att klienttillgångar skulle ”förbli säkra och tillgängliga för uttag” fram till 7 december.

EQ1B:s säkerhetsförvaltare, Apex Corporate Trustees, sa i en anmälan den 1 december att de hade bett om att få ta tillbaka tillgångar från Digivault och söka en ny förvaringsinstitut före avvecklingsdatumet men inte fått något svar från Eqonex.

Apex noterade också osäkerhet om vad Digivaults avveckling skulle innebära för dess förmåga att upprätthålla säkerhet över investerarnas digitala tillgångar, eller om det skulle kunna dra tillbaka kundtillgångar om ETN:s emittent eller förvaringsinstitut gick i konkurs.

Laurent Kssis, krypto-ETP-specialist på CEC Capital, har tidigare sagt: ”Eqonex skuldebrevsinnehavare kommer att ingå i en köpoption av emittenten och dess säkerhetsagent och den senare kommer att lösa in andelarna och returnera eventuella intäkter minus en avgift, för att sälja underliggande tillgångar, tillbaka till skuldebrevsinnehavarna.

”Det här kommer att vara ett anständigt lackmustest på att ETN-strukturen fungerar och gör precis vad den ska göra. Återigen är säkerhetsagenten en garant för skuldebrevsinnehavarna och kommer att utlösa proceduren för att lösa in ETN tillbaka till kontanter till skuldebrevsinnehavarna.”

Eqonex beslut att stänga sitt första ETN kommer bara en vecka efter att Bitpanda sa att de skulle stänga sitt sortiment av kryptobörshandlade produkter (ETP) för att fokusera på sin kärnverksamhet med tanke på ”marknadens realiteter”.

Fortsätt läsa

Nyheter

Grayscale Investments uppdaterar om Future of Finance

Publicerad

den

Grayscale Investments Global Head of ETFs David Lavalle ansluter sig till Natalie Stoberman från Proactive-studion för att dela företagets senaste månadsrapport över dess Future of Finance ETF.

Grayscale Investments Global Head of ETFs David Lavalle ansluter sig till Natalie Stoberman från Proactive-studion för att dela företagets senaste månadsrapport över dess Future of Finance ETF.

Grayscale Investments är moderholdingbolag för Grayscale Advisors, en SEC-registrerad investeringsrådgivare, samt Grayscale Securities, en SEC-registrerad mäklare/handlare och medlem av FINRA.

Handla GF0F ETF

HANetf Grayscale Future of Finance UCITS ETF (GF0F ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf stänger oälskad fond

Publicerad

den

HANetf rapporterar att företaget stänger en oälskad fond, har stängt sin iClima Smart Energy ETF (DGEN) eftersom den inte nådde minimifondens storlek. För närvarande har DGEN ETF 4 miljoner USD i tillgångar under förvaltning, enligt uppgifter från Hargreaves Lansdown, efter att ha lanserats i juni 2021.

HANetf rapporterar att företaget stänger en oälskad fond, har stängt sin iClima Smart Energy ETF (DGEN) eftersom den inte nådde minimifondens storlek. För närvarande har DGEN ETF 4 miljoner USD i tillgångar under förvaltning, enligt uppgifter från Hargreaves Lansdown, efter att ha lanserats i juni 2021.

Styrelsen beslutade att stänga fonden eftersom det med nuvarande tillgångsnivåer var ”opraktiskt och olämpligt för fonden att fortsätta sin verksamhet”, heter det i ett uttalande till Londonbörsen. Fondutflödet halverades i oktober till 3,7 miljarder pund

Fonden strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för iClima Distributed Renewable Energy Index. Indexet har fallit med 23 % under ett år och iClima Smart Energy ETF har faktiskt presterat bättre än sitt index under samma period, även om det fortfarande är ned 9,3 %, enligt FE fundinfo-data. Detta var en betydande underprestation jämfört med Gbl RTF Commodity & Energy-sektorn under den tiden (21,6 %).

Handeln i fonden kommer att upphöra från och med stängningen den 3 januari 2022, då den kommer att avnoteras från de sex börser den är noterad på. Köp och försäljning av andelar i fonden på andrahandsmarknaden får endast ske fram till stängning den 3 januari 2023.

Alla kontanta nettointäkter som härrör från realiseringen av fondens tillgångar kommer att betalas ut till återstående aktieägare senast den 30 januari 2023.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

Populära