Följ oss

Nyheter

Förstå platina som råvara

Publicerad

den

Denna ädelmetallguide för platina förklarar värdet bakom platina och vad metallen främst används till i kommersiella industrier. Vi undersöker platina som råvara, hur den produceras och vilka länder som har de största platinareserverna i världen.

Denna ädelmetallguide för platina förklarar värdet bakom platina och vad metallen främst används till i kommersiella industrier. Vi undersöker platina som råvara, hur den produceras och vilka länder som har de största platinareserverna i världen.

Varför är platina värdefullt?

Platina är ett sällsynt kemiskt element som finns i jordskorpan. Den gråvita metallen är en av de mest spännande varorna eftersom dess användarbas trotsar enkel kategorisering. Platinums årshögsta 2021 var cirka 1 300 dollar per uns. Det är kort från de tidigare rekordnivåerna under 2007 till 2014. Se dagens spotpris för platina.

Affärssektorer som bilindustrin efterfrågar platina för användning i katalysatorer, medan investerare eftertraktar metallen som en finansiell tillgång och värdeförråd. Smyckesköpare söker platina för dess vackra glänsande utseende och motståndskraft mot nedsmutsning.

Vad används platina till?

De flesta av de industriella applikationerna för platina utvecklades efter 1970-talet när luftkvalitetslagar krävde katalysatorer på bilar. Följande branscher genererar det mesta av efterfrågan på platina:

AnvändningsområdeBeskrivning
FordonsindustrinBilindustrin står för nästan 40 % av bruttoefterfrågan på platina. Biltillverkare använder platina i katalysatorer för att kontrollera skadliga avgasutsläpp.
SmyckesindustrinSmyckesindustrin står för över 30 % av den globala bruttoefterfrågan på platina. Metallens glänsande utseende och motståndskraft mot nedsmutsning gör den till ett populärt val i ringar, halsband, armband och klockor.
Industriell användningIndustriell användning står för nästan 25 % av den globala bruttoefterfrågan på platina.  Produkter som använder platina inkluderar: Syresensorer Tändstift Turbinmotorer Tandvårdsutrustning och tandkronor Antitumörmedel Standardvikter och mått Magneter
InvesteringsefterfråganInvesterare står för cirka 5 % av den globala bruttoefterfrågan årligen. Länder inklusive USA, Kanada, Australien, Isle of Man och Kina, präglar platinamynt för investerare. Investerare kan också köpa platinatackor i form av tackor.

Hur sällsynt är platina?

Listan över användningsområden för platina gör att jämförelsen med guld verkar uppenbar. Men enligt vissa mätningar är platina ännu sällsyntare än guld. Gruvarbetare utvinner endast cirka 130 miljoner ton platina från marken årligen jämfört med mer än 1 700 ton guld.

Platinabrytning är också mycket mindre effektiv än guldbrytning. Processen att utvinna metallen från malmer kan ta fem till sju månader och kan kräva tio ton malm för att ge ett uns platina. Kostnaden för att bryta ett uns platina är nästan dubbelt så hög som för att bryta ett uns guld.

Hur produceras platina?

Platina är en tät metall som också är formbar. Det utvinns från malmkroppar i gruvor som innehåller platinagruppelementen (PGM). Dessa grundämnen – platina, iridium, osmium, palladium, rodium och rutenium – har alla liknande kemiska, fysikaliska och anatomiska egenskaper. Gruvarbetare utvinner i allmänhet platina från placeravlagringar, som är naturligt förekommande koncentrationer av tunga mineraler.

Dessa avlagringar ackumuleras som ett resultat av gravitationens effekter på rörliga partiklar. Platinagruvarbetare utvinner också metallen från sperrylit och samarbetar, som är malmer som innehåller platina. Återvinning av metallskrot ger också en del av metallens årliga tillgång.

Platinaproducerande länder

En årliga utvinningen av platina uppgår till hundratusentals kilo. Denna siffra har minskat stadigt de senaste åren då gruvbolagen har dragit ner på produktionen och stängt gruvor på grund av låga priser. Bushveld Complex i Sydafrika innehåller de största reserverna och står för över 75 % av den globala produktionen.

RankingLandGruvproduktion (kilogram)
1.Sydafrika120 000
2.Ryssland23 000
3.Zimbabwe13 000
4.Kanada9 000
5.USA3 900

Vilka länder har störst efterfrågan på platina?

USA importerar 18,5 % av all globalt exporterad platina, medan Japan importerar 11,8 %. Tyskland står för 15,3 % av palladiumimporten och Storbritannien köper 12,7 % av världens palladiumtillförsel årligen.

Kina står för nära 6 % av den totala årliga efterfrågan på platina. Bruttoefterfrågan inkluderar mängden som genereras från återvinning av platina. Källa: OEC

Vilka länder har de största PGM-reserverna?

PGM-reserver är ett mått på mängden ekonomiskt brytbara metaller i marken. Sydafrika har mer än 90 % av jordens PGM-reserver. Men gruvdrift är en dyr ansträngning, och i slutändan avgör priset på metallerna om det är möjligt att bryta dem.

RankingLandReserver (kilogram)
1.Sydafrika63 000 000
2.Zimbabwe1 200 000
3.Ryssland1 100 000
4.USA900 000
5.Kanada310 000

Handla platina

Handla platina hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla platina hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla platina hos IG

Även IG erbjuder emellertid handel med platina. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Utdelning i XACT Norden Högutdelande (maj)

Publicerad

den

Utdelningsbeloppet i XACT Norden Högutdelande börshandlad fond, legalt namn XACT Nordic High Dividend Low Volatility (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 6,88 per fondandel.

Utdelning i XACT Norden Högutdelande (maj) börshandlad fond, legalt namn XACT Nordic High Dividend Low Volatility (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 6,88 per fondandel.

SEK 1,72 delas ut i mars, maj, september och november.

De som är registrerade fondandelsägare i fonden på avstämningsdagen erhåller utdelning.

Schema för utdelning i fonden är följande

Utdelning 2 – SEK 1,72

• 21 maj Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning i XACT Norden Högutdelande (maj)

• 22 maj Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning

• 23 maj Avstämningsdag

• 28 maj Utbetalningsdag

Handla XACT Norden Högutdelande

XACT Norden Högutdelande är en europeisk börshandlad produkt som handlas på Nasdaq Stockholm.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Hedera (HBAR) ETP spårar priset på kryptovalutan HBAR

Publicerad

den

Valour Hedera (HBAR) ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på HBAR, den infödda symbolen för Hedera-nätverket som utmärker sig för sin höga prestanda, låga latens och robusta säkerhet, vilket gör den lämplig för applikationer på företagsnivå.

Valour Hedera (HBAR) ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på HBAR, den infödda symbolen för Hedera-nätverket som utmärker sig för sin höga prestanda, låga latens och robusta säkerhet, vilket gör den lämplig för applikationer på företagsnivå.

Hedera strävar efter interoperabilitet med andra blockchain-nätverk, och erbjuder sömlös integration och kommunikationsmöjligheter.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc
NamnValour Hedera (HBAR)
ISINCH1213604528
Valoren121360452
BasvalutaEUR
Underliggande tillgångHBAR (HBAR/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,90 procent

Valour Hedera (HBAR) ETP

Valour Hedera (HBAR) är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Börse Frankfurt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

BörsNamnValuta
Börse FrankfurtVALOUR HEDERA (HBAR)EUR

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour lanserar unik bitcoin-produkt med staking

Publicerad

den

Bitcoin

Genom ett unikt samarbete mellan kryptoaktören Valour och layer 1-blockkedjan Core Chain kan investerare nu, via en ny börshandlad produkt från Valour, investera i bitcoin och samtidigt få ytterligare avkastning tack vare så kallad staking. Avkastningen för staking uppgår till 5,65 procent årligen (3,75 procent efter avgifter) och adderas till den avkastning som exponeringen mot bitcoin ger. (sponsrad artikel)

“Staking har tidigare aldrig varit möjligt för just bitcoin då den är baserad på en så kallad proof-of-work mekanism, till skillnad från proof-of-stake som många andra kryptovalutor baseras på. Men genom vårt samarbete med Core Chain kan vi som enda leverantör i världen erbjuda staking med bitcoin som underliggande investering”, säger Johanna Belitz, ansvarig för försäljning och marknadsföring i Norden på Valour.

Proof-of-work (PoW) och proof-of-stake (PoS) har det gemensamt att de styr hur nya block skapas i en blockkedja. Medan PoW baserar nya block på hur användare löser kryptografiska pussel (så kallad mining) adderas nya block via PoS genom att användarna validerar transaktioner genom mängden kryptovalutor de håller och är villiga att stake:a eller upplåta till blockkedjan för verifiering och ökad säkerhet. Som belöning för att detta görs får användaren återkommande avkastning (så kallade staking rewards).

Men hur är det möjligt att via Valours börshandlade produkt få staking rewards i bitcoin (som använder proof-of-work) och vilka risker medför det?

“Anledningen till att investerare nu kan få staking rewards i bitcoin är att Valour ingått ett unikt samarbete med blockkedjan Core Chain. Samarbetet innebär att Valour delegerar bitcoins till en validerare på Core Chain genom så kallad non-custodial native staking. Som ersättning för detta får Valour Core-tokens som sedan återinvesteras i form av bitcoin i vår bitcoin staking produkt”, säger Johanna Belitz.

Enligt Johanna innebär det faktum att man använder bitcoin native non-custodial staking att ingen ytterligare motpartsrisk läggs till investeringen för att erhålla dessa rewards.

“I samband med stakingen sker en så kallad lock-up period för att valideringen ska kunna ske, men ingen aktör förutom ägaren, det vill säga Valour, kan komma åt dessa bitcoin. Innehaven låses upp och görs tillgängliga för ägaren när lock-up perioden avslutas. Hanteringen av tillgångarna och risknivån är densamma som för Valours övriga produkter – ingen ny risk tillkommer med staking-momentet.”

Enligt Johanna är Valours Bitcoin Staking ETP, som produkten kallas, ett utmärkt sätt att få extra avkastning för den som tror på bitcoin långsiktigt. Det faktum att avkastningen från stakingen sömlöst adderas till produktens NAV dagligen gör också att man som investerare inte själv behöver vara aktiv för att skapa denna extra avkastning.

“Med Valours Bitcoin Staking ETP får du exponeringen mot bitcoin samtidigt som avkastning skapas genom staking rewards. Det är ett väldigt bra sätt att få exponering mot krypto och dra nytta av de skattemässiga fördelar som finns med att produkten kan handlas i ISK eller kapitalförsäkring”, avslutar Johanna.

Läs mer om Valour Bitcoin Staking ETP (BTC) SEK här

Valour är emittent av börshandlade produkter som gör det möjligt för privatpersoner och institutionella investerare att få tillgång till digitala tillgångar som Bitcoin på ett enkelt och säkert sätt via sitt traditionella bankkonto. Grundarna av Valour noterade världens första krypto-ETP på Nasdaq Nordic 2015 och var först med att lista ett crypto mining-bolag på Toronto Stock Exchange 2017. Idag består Valour av ett kunnigt och nyskapande team med lång erfarenhet och djup expertis inom finansiella marknader och digitala tillgångar. Besök www.valour.com för mer information om Valour.

Innehållet i denna artikel utgör endast marknadsföringsmaterial och ska inte tolkas som råd, erbjudande eller rekommendation att köpa någon produkt eller tjänst.

Du står i begrepp att köpa en produkt som inte är enkel och som kan vara svår att förstå. Innan du bestämmer dig för att investera bör du noggrant överväga dina investeringsmål och din risktolerans, samt läsa prospektet för att fullt ut förstå de potentiella risker och fördelar som är förknippade med beslutet att investera i värdepapperen. Ett godkännande av prospektet innebär inte ett godkännande av de värdepapper som prospektet täcker.

En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk utveckling utgör ingen garanti för framtida utveckling eller avkastning. Prospekt, KID och slutliga villkor finns på valour.com

Avkastningen på 5,65% kan komma att ändras. Årsavgift 1,9%.

Fortsätt läsa

Populära