Följ oss

Nyheter

Företagsobligationer fonder vs. ETF:er – så bra är Nordeas fonder

Publicerad

den

Företagsobligationer fonder vs. ETF:er - så bra är Nordeas fonder

Företagsobligationer fonder vs. ETF:er – så bra är Nordeas fonder. Igår (14/8) publicerade DI en intressant artikel om företagsobligationsfonder. Intresset för denna investeringskategori har ökat signifikant på senare tid. Detta är ett direkt resultat av att investerare, såväl professionella som privata, söker en högre avkastning / direktavkastning, s.k. ”yield”. Med dagens ränteläge måste ränteinvesterare i flera fall ta en större risk för att erhålla en positiv avkastning efter att inflationen har beaktats.

Fondleverantörer lanserar nya företagsobligationsfonder på löpande band men hur bra är de egentligen? Nordea är giganten på den svenska marknaden. Enligt DI:s artikel uppgår Nordeas marknadsandel inom denna fondkategori till 41 procent. I dagsläget finns det ingen Nordic High Yield fond tillgänglig så jag kommer fokusera min analys på European och US High Yield fonder. I och med att Nordea är störst kommer jag fokusera på dem.

Tidshorisonten är den senaste tolvmånadersperioden. Jag kommer presentera totalavkastning i svenska kronor. Jag har valt ut de största ETF:erna inom dessa kategorier. Hur klarar sig Nordea?

Första matchen: Nordea European High Yield vs. iShares Markit iBoxx Euro High Yield Bond (ticker EUNW)

Källa: Factset, 12 augusti 2011 – 14 augusti 2012, totalavkastning i SEK

Resultat

Nordeas Fond har avkastat –3,02 procent (indexvärde 96,98) och iShares ETF –3,26 procent (indexvärde 96,74). Jämnt med andra ord. Nordeas HY fond har en förvaltningsavgift på 1 procent. Det bredare kostnadsbegreppet TER uppgick till 1,35 procent under 2011, enligt Morningstar. iShares ETF (ticker EUNW) har en TER på 0,5 procent per år. Detta betyder att Nordeas fond måste ha en avkastning som är 0,85 procent bättre per år än ETF:en bara för att komma upp till samma nivå.

Andra matchen: Nordea USA High Yield vs. iShares iBoxx USD High Yield Corporate Bond Fund (ticker HYG) och SPDR Barclays Capital High Yield Bond ETF (ticker JNK)

Källa: Factset, 12 augusti 2011 – 14 augusti 2012, totalavkastning i SEK

Resultat

Nordeas Fond har avkastat 17,57 procent (indexvärde 117,57 ), iShares ETF 18,71 procent (indexvärde 118,71) och SPDR:s ETF 17,80 procent (indexvärde 117,80). Fortfarande ganska jämnt. Nordeas HY fond har en förvaltningsavgift på 1 procent. Det bredare kostnadsbegreppet TER uppgick till 1,40 procent under 2011, enligt Morningstar. iShares ETF (ticker EUNW) har en TER på 0,5 procent per år och SPDR:s ETF (ticker JNK) har en TER på 0,40 procent . Detta betyder att Nordeas fond måste ha en avkastning som är 0,90-1,1 procent bättre per år än ETF:erna bara för att komma upp till samma nivå.

Får Nordea godkänt?

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.