Nyheter

Fördelar och risker med tematiska ETFer

Publicerad

den

En av de främsta fördelarna med börshandlade fonder (ETFer) i detta skede är att investerare har en otrolig grad av flexibilitet. Letar du efter en fond som riktar sig till medelstora tillverkare av hälsovårdsprodukter? Det är troligt att du hittar minst en ETF som tillgodoser din smak, det finns i allmänhet en ETF för det också.

Eftersom ETF-utrymmet har blomstrat in i en biljon på 3 biljoner dollar bara i USA har antalet fonder som erbjuds exploderat också. Det betyder att det finns många fonder som erbjuder en ökande specificitet och fokus. Så kallade tematiska ETF:er syftar till att isolera en målnisch på marknaden och kan vara smal eller relativt bred. Men hur gör en investerare att bestämma om det tematiska ETF-utrymmet ska undersökas eller inte? Nedan kommer vi att undersöka några av fördelarna och riskerna med tematiska ETF: er som alla investerare bör överväga innan de avsätter tillgångar för investering.

Volatilitet

En av de största oron när det gäller tematiska ETF: er är volatilitet. I en rapport för ETF.com använder Roger Nusbaum från Your Source Financial och Seeking Alpha iShares U.S. Medical Devices ETF (IHI) som ett exempel. Med tanke på att IHI fokuserar på ett smalt segment av vårdindustrin – företag som producerar medicintekniska produkter – förväntar sig Nusbaum att IHI kommer att vara mer volatil än ett bredare spektrum av sektorbestånd. Han indikerar att ”när det går bra på marknader … kommer IHI [troligen] att överträffa den bredare sektorfonden,” Å andra sidan kan IHI också underprestera när marknaden är orolig.

Detta kommer till roten till en av frågorna om tematiska ETF: er. Om hälso- och sjukvårdsaktier representerar ungefär 12% till 13% av S&P 500, och om IHI kan förväntas ha högre volatilitet än sektorn i allmänhet, föreslår Nusbaum att man inte har för mycket exponering för den tematiska ETF.

Antagandet här är att ju smalare en börshandlad fond fokuserar på en viss delmängd av sektoraktier, desto mer volatil kommer ETFen sannolikt att vara. Som Nusbaum påpekar, ”kommer en bred sektor att vara mindre volatil, de allra flesta, än någon form av smalare branschgrupp eller temafond.” Man kan se temafonden som en halvvägs punkt mellan en bredare korg med sektoraktier och ett enskilt namn, vilket sannolikt är mest volatilt av alla.

Extrem flexibilitet

Även om volatilitet är ett problem, är det något som kan mildras genom noggrann fördelning. Å andra sidan kan tematiska ETF: er också erbjuda otroliga fördelar. Som Nusbaum erkänner är tillväxten av det tematiska ETF-utrymmet så exceptionellt att i princip inget tema är ”för långt där ute.” Detta ger investerare en underbar flexibilitet; Om du till exempel är intresserad av en viss delmängd av videospelmarknaden finns det många ETF-alternativ för dig. Det finns naturligtvis en fråga om det är bäst för en investerare att se tematiska ETF: er som ett sätt att uttrycka en personlig övertygelse eller som ett sätt att utnyttja sin egen expertis. Detta kan leda till komplicerade samtal med en rådgivare, som kan driva investerare mot en mer global strategi när det gäller att välja teman.

Nusbaum uppmuntrar investerare att titta på sektorviktningar i S&P 500 som en riktlinje för tematiska ETF-investeringar. Han föreslår sällan om någonsin att överstiga sektorns vikt i indexet i en ETF-tilldelning.

Att investera i tematiska ETF: er medför högre risker och potentiellt mer lönsamma fördelar än det bredare ETF-utrymmet. Investerare bör vara medvetna om fallgroparna för att delta i dessa nisch-ETF: er, men samtidigt, om det görs noggrant, kan tematiska ETF-investeringar ge utmärkt avkastning.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version