Följ oss

Nyheter

Fonder för den som satsar på rymdracet

Publicerad

den

Brist på listade möjligheter gör livet svårare för investerare som vill utnyttja rymdtemat, men nya fondlanseringar syftar till att utnyttja den växande trenden, att satsa på rymdracet.

Brist på listade möjligheter gör livet svårare för investerare som vill utnyttja rymdtemat, men nya fondlanseringar syftar till att utnyttja den växande trenden, att satsa på rymdracet.

Med det stigande intresset för utforskning av rymden är det logiskt att fondföretag vill utöka sitt universum av tillgängliga produkter för att tillgodose denna efterfrågan.

Investera i rymd-ETF:er

ETF (börshandlade fonder) är ofta ett bra sätt för investerare att utnyttja en växande trend som artificiell intelligens, konsumentbeteende och till och med virke. Det borde göra utforskning av rymden en bra passform för ETF-investerare som inte vill ta risken att själva välja spekulativa aktier.

Valet är begränsat, framförallt i Europa. USA finns det redan fem ETF:er som fokuserar på rymdloppet, med sammanlagda tillgångar på 800 miljoner dollar. En av dessa är Procure Space ETF (UFO), som rankas brons under den nya Morningstar Quantitative Rating (MQR). En brittisk-listad version av denna ETF, YODA ETF, lanserades i juni 2021. Denna börshandlade fond är en ”kopia av sin amerikanska kusin”.

Många bedömmare uppmanar försiktighet för potentiella investerare, särskilt eftersom sektorn har en hög risk/reward, och den brittiska börsnoterade fonden är koncentrerad med bara 30 aktier i sin portfölj. USA: s ETF har varit mycket mer volatil än dess riktmärke, MSCI World, sedan lanseringen. ”Fondens snäva fokus innebär att den kan betraktas som en strategi med hög övertygelse. Det används bäst som en satellitinnehav inom en redan bred diversifierad portfölj.”

Benchmarking är också något som investerare måste vara medvetna om och är en vanlig fråga med tematiska ETF:er, som inte lätt kan jämföras med bredare index som S&P 500 eller FTSE All Share. Det skall påpekas att Procure ETF kanske inte erbjuder den ”pure play” exponering som investerare hoppas eftersom rymdutforskning utgör en liten del av intäkterna i vissa av de aktier som den innehar, som Boeing (BA).

ESG är ett annat övervägande, eftersom företag inom sektorn som Lockheed Martin (LMT) också är tillverkare av militär hårdvara. ”De som är känsliga för ESG-problem bör notera att fonden exponerar 20% för företag som bedriver militärkontrakt och 15% exponering för dem som är involverade i tillverkning eller försäljning av kontroversiella vapen”.

Fonder i rymden

ETF:er kan bara investera i börsnoterade aktier, men många av de mest spännande möjligheterna i sektorn ligger fortfarande i privata händer. Elon Musks SpaceX, vars yttersta mål är att låta människor leva i rymden, värderas redan till exempel till över 70 miljarder dollar.

Kan investeringsfonder, som kan investera i företag i tidiga skeden och onoterade företag, vara svaret istället? Scottish Mortgage Trust (SMT) köpte in i SpaceX 2018 och aktien utgör nu 1,2% av portföljen. Scottish Mortgage är känt för att investera i störande företag i ett tidigt skede, såsom Tesla. Faktum är att vinster på 700 procent i Teslas aktiekurs hjälpte Scottish Mortgage att fördubbla investerarnas pengar förra året. Tesla och SpaceX delar samma grundare, Elon Musk, vars vision (om inte hans förmåga att generera ”känslor och buller”) har hyllats av Scottish Mortgage Trust James Anderson. Andra kapitalförvaltare som stöder SpaceX inkluderar Fidelity och T Rowe Price, enligt Pitchbook-data.

En ännu inte lanserat fond syftar också till att utnyttja rymdtemat. Seraphim Space Investment Trust, vars ordförande är före detta Virgin Galactic-president Will Whitehorn, har just meddelat sin avsikt att flyta och kommer att bli det första investeringsförtroendet i sitt slag på Londons marknad. Förtroendet kommer inledningsvis att innehålla 19 onoterade företag och inrikta sig på en totalavkastning på 20% per år från en global portfölj av rymdfokuserade företag i tidiga och tillväxtstadier.

Den yttersta gränsen

Utrymmet kan vara nästa gräns för många investerare men det är värt att komma ihåg att goda berättelser inte alltid gör bra investeringar. Framgångsrika investeringsteman understöds vanligtvis av långsiktiga strukturella förändringar och medan rymdturism är spännande för de superrika, är det inte troligt att vi alla flyttar till Mars under vår livstid.

Handla YODA ETF

Procure Space UCITS ETF är en europeisk börshandlad fond är en europeisk börshandlad fond som handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *