Nyheter

Bortse inte från denna fond med portugisiska aktier

Publicerad

den

Global X FTSE Portugal 20 ETF (NYSEArca: PGAL) hade inte gjort mycket väsen av i år förrän i mitten av augusti. Sedan botten på 52-veckors lågpunkt för några månader sedan har den landsspecifika börshandlade fonden som köper portugisiska aktier och är noterad i USA stigit med nästan 12% och det finns skäl att tro att rallyt kan fortsätta.

PGAL, som fyller sex år den här månaden, följer MSCI All Portugal Plus 25/50 Index. Detta riktmärke innehåller Portugals största och mest likvida företag. På kort sikt kan obligationsmarknaderna signalera en förlängd rally för Portugals riskfyllda tillgångar.

”Precis som i Grekland uppvärmdes Portugals obligationsmarknader under den senaste månaden efter att dess statsobligationsräntor också sjönk i negativt territorium”, säger Global X i en ny analys. ”Attraktion mot portugisisk skuld beror delvis på den pågående ekonomiska återhämtningen och förbättrade ekonomiska hälsan. På samma sätt som Grekland, men några år framåt i återhämtningen, börjar arbetslösheten normaliseras. ”

Cykliskt stöd behövs

Även om PGAL allokerar över 31% av sin vikt till energiaktier, vilket innebär en nivå av konservativ positionering, är fonden faktiskt mycket cyklisk, vilket framgår av en sammanlagd vikt på över 41% för energi- och materiallager.

Det bekräftar att PGAL behöver marknader för att omfamna Portugals högre betaaktier. Lyckligtvis kan de senaste ekonomiska uppgifterna uppmuntra investerare att göra just det.

”På samma sätt som Grekland, men några år framåt i sin återhämtning, börjar arbetslösheten normaliseras. Och medan framsteg i båda länderna fortsätter att göras för att minska exponeringarna för nödlidande lån (NPL) är Portugal längre” enligt Global X.

På grund av storleken eller bristen på den på Portugals aktiemarknad finns det en viss koncentrationsrisk i PGAL. Två aktier – Galp Energia och Energia de Portugal – står för över 46% av fondens vikt.

PGAL handlar till drygt 14 gånger vinsten och är ett instrument med hög avkastning tack vare en utdelningsavkastning på 7,65%.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version