Följ oss

Nyheter

Fond för uran gynnas av att Kazakhstan minskar sin produktion

Publicerad

den

Fond för uran gynnas av att Kazakhstan minskar sin produktion

Uranproducenter och börshandlade fonder som Global X Uranium ETF (NYSEArca: URA), steg i veckan efter nyheterna om att Kazakhstan minskar sin produktion. Det är Kazakhstans statsägda uranproducenten Kazatomprom som har meddelat att företaget har för avsikt att minskat sin produktion över de kommande tre åren. Orsaken är det globala produktionsutbudet av uran som finns på marknaden. Produktionsminskningen gynnar en fond för uran.

Den börshandlade fonden Global X Uranium ETF (NYSEArca: URA) som följer ett index av globala uranproducenter steg med 12,6 procent under måndagen.

Skall minska produktionen med 20 procent

Kazakhstan sade att landets statliga Kazakhstans statsägda uranproducent Kazatomprom skall minska sin produktion med 20 procent under de kommande tre åren. För närvarande uppgår Kazakhstans produktion till cirka 11 000 ton uran. Den aviserade minskningen motsvarar 7,5 procent av den globala försörjningen.

Med tanke på de utmanande marknadsförhållandena och mot bakgrund av fortsatt överutbud på uranmarknaden har Kazakhstan tagit det strategiska beslutet att minska produktionen för att bättre anpassa landets produktionsnivåer med efterfrågan på marknaden. Kazakhstan anser att dessa åtgärder starkt understryker ett engagemang för att säkerställa hållbarheten i uranbrytningen på lång sikt. Uran är en kritisk komponent i genereringen av ren, koldfri el runt om i världen

Tog analytikerna på sängen

Analytiker hos Cantor Fitzgerald sa att beskedet om att minska produktionen över tre år var en överraskning, eftersom Kazatomprom vanligtvis guidar om sin produktion på årsbasis.

Kazakstans nedskärningar kommer efter att kanadensiska Camecos beslut att avbryta produktionen vid en av de viktigaste gruvorna i förra månaden som svar på överutbud på marknaden. Ända sedan kärnkraftsincidenten i Fukushima i mars 2011 har efterfrågan på kärnkraft minskat. Detta har också fått uranpriset att sjunka med över 70 procent. För närvarande befinner sig uranpriset på den lägsta nivån på 13 år. En effekt av det minskade utbudet är att flera analytiker, bland annat Cantor Fitzgerald, bedömer att uranpriset kan komma att öka från 22 USD per pound till 30 USD per pound.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *